Börülce (Vigna unguiculata)


Börülce, baklagiller (Fabaceae) familyasından incelenmektedir ve fasulyeye benzeyen bir tarım bitkisi. Taze fasulye biçiminde yemekleri hazırlayabileceği gibi salata olarak da tüketilebiliriz. Börülce yalnızca çok yönlü ve lezzetli bir yemek olarak değil aynı zamanda insan sağlığı için de bir çok fayda sağlamaktadır. Sindirimi artırmaya, uyku bozukluklarına yardımcı olmaya, diyabeti yönetmeye ve kalbi korumaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücudu detoksifiye etmektedir, sağlıklı cildi destekler, kilo vermeye yardımcı olur ve kan dolaşımını iyileştirmektedir. Bende bu yazımda börülcenin faydaları nelerdir, börülce salatası nasıl yapılır, haşlanan börülce suyunun faydaları nelerdir, zayıflamaya yardımcı olur mu, zararları var mıdır, börülce yemeği nasıl yapılır, tarifi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Börülce Özellikleri




BörülceBörülceler tek yıllık otsu bir bitkiye sahiptir. Göbeği koyu renkli olduğundan kaynaklı karnıkara adı da verilmektedir, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bunun yanında, azot ve nişasta da barındırmaktadır.

Yaprakları üç yaprakçıktan meydana gelen bileşik yaprak biçimindedir. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkmaktadır. Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı alanda renkli halkası bulunmaktadır. O yüzden bir diğer adı da karnıkaradır. Adana ve çevresinde "acebek" de denmektedir.


Börülcenin Faydaları


Börülce göğüs ve akciğere oldukça faydalıdır. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısına da oldukça iyi gelmektedir ayrıca cinsel arzuyu da arttırmaktadır. Aynı zamanda yanıklara sürülürse faydası görülmektedir.

Kanda var olan şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye oldukça yardımcı olmaktadır. Kansızlığa iyi gelir ve öksürüğe karşı da faydalıdır. Mide ve bağırsaklarda bakla benzeri gaza yol açmaz.

Börülcenin Besin Değeri


100 gr börülcede var olan besin değerleri şu şekildedir:

Su [g] 11.95
Enerji [kcal] 336
Protein [g] 23.52
Toplam lipit (yağ) [g] 1.26
Karbonhidrat, fark olarak [g] 60.03
Elyaf, toplam diyet [g] 10.6
Toplam şekerler [g] 6.9
Kalsiyum, Ca [mg] 110
Demir, Fe [mg] 8.27
Magnezyum, Mg [mg] 184
Fosfor, P [mg] 424
Potasyum, K [mg] 1112
Sodyum, Na [mg] 16
Çinko, Zn [mg] 3.37
C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 1.5
Tiamin [mg] 0.85
Riboflavin [mg] 0.23
Niasin [mg] 2.08
B-6 Vitamini [mg] 0,36
Folat, DFE [µg] 633
B-12 Vitamini [µg] 0
A Vitamini, RAE [µg] 3
A Vitamini, İÜ [İÜ] 50
E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 0,39
D Vitamini (D2 + D3) [µg] 0
D vitamini [IU] 0
K Vitamini (filokinon) [µg] 5
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.33
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0.11
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0,54
Yağ asitleri, toplam trans [g] 0
Kolesterol [mg] 0
Kafein [mg] 0

Sindirime İyi Gelir


Börülce oldukça zengin bir lif kaynağıdır. Kabızlık ya da ishal benzeri sindirim problemleriyle karşılaştığınızda, rahatsız edici ve utanç verici bir problem olabilir. Lif oldukça çeşitli mide sorunları için en iyi çözümlerin başındadır, bundan kaynaklı suyu emmeye ve dışkıyı gevşetmeye, bağırsak hareketlerinizi yükseltmeye ve peristaltik hareketi uyarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sindiriminizin verimliliğini de artırmaktadır.

Börülce Nasıl Tüketilir


Börülcenin suyu sirke ile kaynatılıp cilde sürecek olursanız ve uyuz hastalığına da iyi gelir. Kökü kaynatılıp, suyu tüketilirse kanda var olan şeker miktarını düşürür.

Yanıklara sürülürse faydası görülür. Suyundan yapılan çorbası, öksürük ve nezleye karşı faydalıdır.  Börülce yemeği, salatası ve turşusu yapılarak tüketilmesinin yanı sıra haricen yanıklarda kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)