Bit Otu


Entele otu da denilen bit otu kafa derisine topikal olarak hazırlanıp uygulandığında yeni saç oluşumunu sağlamaktadır ve saçları gürleştirip, canlandırmaktadır. Kepek ve dökülmeyi de önlemektedir. Bit otu, halk arasında oldukça geniş kullanım alanına sahip bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için uygulanan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anlayabiliriz. Bit otu, tahmin edilen gibi bir bitkidir. Bu bitkinin pek çok faydasının yanında insanlarda hızlı etkileri de bulunmaktadır. Çok kullanılan bu ot yalnızca ülkemizde değil farklı ülkelerde de saç sağlığı için oldukça önemlidir. Bende bu yazımda bit otu nedir, entele otu nedir, spreyi nedir, yetiştiriciliği nasıl yapılır, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır, neye yarar, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Bit Otu (Delphinium staphisagria)




Bit otu, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasında incelenmektedir ve bu otun anavatanı Hindistan olarak bilinmektedir. Genellikle Türkiye'de İzmir ve Manisa çevrelerinde yetiştirilen bir bitki türüdür. Mayıs-Haziran ayları arasında mavi renkli çiçekler açan, 70-150 cm boyuna kadar yükselebilen, dallı bir yıllık otsu bitkidir. Ekin tarlalarında, anız ve otlu yerlerde, 500 m. deniz seviyesine kadar her yerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Kök çiğ şeklinde ve oldukça kalın bir yapıya sahiptir. Yapraklar el ayası kadar ufak yaba biçimi uzun bölümlüdür. Çiçekler mahzun biçimi, mavi menekşe, bazende pembe veya beyaz renktedir. Salkım şeklindeki çiçek demetleri küçük bir süpürgecik teşkil etmektedir. Meyve koyu kahve ile siyah arası tohumlarla dolu kabukçuktur. Tohumları bit öldürücü olarak kullanılmaktadır. Bit otu etken maddeleri, sabit ve uçucu yağlar ve alkoloitler bulunmaktadır. Bit otu zehirli bit bitkidir, çıplak deriye temasından kaçınılmalıdır.

Çiçekler çiçek açma zamanında haziran ağustos aylarında toplanır. Çiçeklerinde; kalripin ve delfinin alkaloidleri, akonit asidi, sarı boyama maddesi, kampferol glikozidi, antosia tipinde mavi pigment vs ihtiva eder. Tohumlarda delsonin ve delkozin alkaloidleri, katı yağ maddeler içerir ve  Kuru havadar gölgeli binalarda muhafaza edilmesi gerekir.

Bit Otu'nun Faydaları


Bit otu genel olarak saç için kullanılmaktadır. Saçı besler ve saça parlaklık katmaktadır. Aynı zamanda saç dökülmelerini engeller. Saçların çıkmasına ve büyümesine yardımcı olur. Zehirli olmasından dolayı idrar söktürücü ve solucan düşürücü olarak ender kullanılır. Son zamanlarda haşerelere karşı ilaç olarak kullanılmaktadır. Dahilen kullanılması oldukça sakıncalıdır. Romatizma ağrılarında ve bit, kene gibi zararlıları uzaklaştırmak için kullanılır.

Baş ağrısı, düzensiz ve ağrılı adet, mesane ve böbreklerde iltihap ve taş, bağırsak iltihapları, nefes darlığı, göz ağrıları vs. yerlerde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Bit Otu Nasıl Kullanılır


Bir su bardağı içerisine 10 gram bit otu ilave edilmektedir ve 5 – 10 kısık ateşte kaynatılmaktadır. Karışım soğuduktan sonra saçlara masaj şeklinde uygulanır ve iki saat saçta bekletilir. Sonrasında mutlaka su ile durulanması gerekir. Şampuan kullanılmamalı ve ya organik şampuanlar kullanılmalıdır. İlk uygulamada sonuç alınır fakat sonuç alınmazsa bu kür bir ayda 3 kez uygulanmalıdır.

Doğal Saç Gürleştirici


Bit otu bir daha kullanmayacağınız bir kapta iyice dövülür, daha sonra 350 ml sirkenin içine bir bardak su konup bit otu iyice kaynatılır. Soğumaya bırakıldıktan sonra,temiz saça bir sünger yada pamuk ile saç diplerine sürülür ve eller ile dairesel şekilde ovuşturalarak saç derisine friksiyon yapıldıktan sonra saçlı bölgeye bone takılarak maksimum 30 dakika bekledikten sonra yıkanması gerekir..

ÖNEMLİ NOT: Bit otu zehirli bir bitkidir deriye temasından ve göze temasından kaçınılmalıdır. Göz temas olursa mutlaka hemen doktora gidilmelidir.

Entele Otunun Yan Etkileri


Entele otu saçlarda var olan bit ve bakterileri gibi parazitleri öldürmek için kullanılmasının sebebi içerisinde bir miktar zehir bulundurmasıdır. İşin içinde zehir olunca tabi ki içimiz ürperiyor ancak entele otunun doğru kullanımı sonucunda hiç bir yan etki görülmemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)