Biber (Capsicum)


Sofralarımızdan asla eksik olmayan, menemenden salatasına her türlü yemeğin içinde bulunan yeşil biberin faydası saymakla bitmez. Biber lezzetinin yanında hastalıkların tedavisi noktasında da alternatif tıpta kullanılmaktadır. Mucizevi bir besin olan biber faydaları ile hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırırken bazı sağlık problemlerinin ise tedavisine yardımcı olmaktadır. Demir, magnezyum ve kalsiyum başta olmak üzere pek çok mineral barındıran biber, protein ve diyet lifleri bakımında da zengin bir içeriği bulunmaktadır. Bende bu yazımda sizlere biberden bahsedeceğim ve yazımda biberin faydaları nelerdir, özelliği nedir, neye yarar, hangi hastalıklara iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yeşil Biber 





BiberBiber (Capsicum), patlıcangiller familyasında incelenmektedir ve Capsicum cinsini meydana getiren, Türkiye'de bol yetişen, aynı adla çağrılan ve tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bir bitkidir.

Sivri biber, sulak yerde yetiştiğinden tatlı olsa da çoğunlukla acıdır ve taze iken yeşil renklidir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır. Çarleston biber, sivri biberden daha kalın, daha etlidir genellikle tatlıdır.

Domates biberi, domatese benzer, yayvan yapılıdır. Rengi kırmızıdır, fakat acı değildir. Dolmalık biber, yeşil ve sarı cinsleri bulunmaktadır. Dolmalık biber de fazla olgunlaşınca veya güneşte kurutulunca kızarmaktadır. Türkiye'de, Avrupa'da Paprika diye anılan cins biber ise taze iken bile kırmızıdır ve genellikle oldukça fazla acıdır.

Macarların ünlü [gulaş] ve benzeri yemeklerinde kullandıkları biber de bu biberdir. Bütün biberler kurutulup kırmızı bir renge vardıktan sonra toz durumuna getirilir, buna "kırmızı biber" denir ve "çok acı", "acı", "az acı" ve "tatlı" olarak ayrı ayrı satılmaktadır. Kırmızı renkli domates biberinden "biber salçası" yapılmaktadır..

Biber salçası Anadolu'da oldukça fazla kullanılmaktadır. Bazı coğrafyalarda güneşte kızarmış tatlı biberlerden de biber salçası da elde edilmektedir.

Biberin Faydaları


Biberin faydalarından bahsedeceksek mutlaka kategorilere ayırıp incelemek gerekmektedir. Bu noktada yeşil biber, kırmızı biber ve acı biber olarak ayrı ayrı faydalarına değindim.

Yeşil Biber


C Vitamini yönünden oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan kapsaisin (capsaicin) maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı arttırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak etki eder.

Kırmızı Biber


yüksek oranda A vitamini içerir. Ayrıca B6, E vitamini, C vitamini, riboflavin, potasyum and manganez içerir. Kan dolaşımını hızlandırıcı etki yapar

İştahı açar, mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. Romatizmaya iyi gelir. Kanamaları önler. Cinsel arzuyu arttırır. Kırmızı biber, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar. Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır.Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Acı Biber


İştah açar. Akciğerleri temizler ve balgam söktürür. Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.

Biber Hafızalara İyi Gelir


Neredeyse tüm biber çeşitleri, ‘karnosik asit’ barındırmaktadır. Biberlerin barındırdığı bu asit, hafıza sağlığı yanında beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olmaktadır. Bu konu ile ilişkili olarak gerçekleştirilen birçok laboratuvar araştırması, biberin beyin sağlığını korumasına yardımcı olduğu, hafızayı kuvvetlendirdiği, yaşlılıktan kaynaklı yaşanan unutkanlık ve parkinson problemi gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını, hatta ruh sağlığının korunmasına destek olduğunu kanıtlamıştır. Bu özelliklerinden kaynaklı, çocukların hafıza fonksiyonlarına katkıda bulunması için ufak yaşlardan itibaren biber tüketme alışkanlığını edinmelerini sağlamakta fayda bulunmaktadır.

Biberin Besin Değeri


Taze, çiğ dolmalık biberler esas olarak % 92 sudan oluşmaktadır ve gerisi karbonhidrat ve az miktarda protein ve yağdır. 100 gram çiğ, kırmızı dolmalık biber içindeki başlıca besinler:

Kalori: 31
Su: % 92
Protein: 1 gram
Karbonhidrat: 6 gram
Şeker: 4.2 gram
Elyaf: 2,1 gram
Yağ: 0,3 gram

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)