Bamya (Abelmoschus Esculentus)


Bamya, ebegümecigiller familyasında incelenmektedir ve ılık iklimlerde yetişmekte olan bir yıllık bitki türüdür. Sapı, ılık iklimlerde 70–90 cm, sıcak iklimlerde 1-2 metre kadar uzamaktadır. Yaprakları el ayası şeklinde, kökleri oldukça derinde, meyvesi ince uzun piramit şeklinde tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renge sahiptir. Bende bu yazımda bamyanın özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, diz ağrısına iyi gelir mi, zararı var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Bamyanın Özellikleri





Bamyanın anavatanı Amerika ve Asya kıtaları olduğu gibi  Afrika ve  Etyopya ile Sudan’da oldukça uzun yıllar ve hatta Amerika kıtasının keşfinden önce bamyanın tanınıp yetiştirildiği kaynaklarda belirtilmektedir. Bamya, ılıman iklimlerde bir yıllık; tropik ve astropik iklimlerde çok yıllık bir kültür bitkisidir.

Ülkemizde özellikle, Ege ve Marmara bölgelerinde bamya yetiştiriciliği yağunlaşmıştır. Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır.

Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olmaktadır. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulur.

Bunlar arasında Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Japonya ve Amerika'nın güney eyaletleri sayılabilir. Bamyanın yapılış şekli de ülkeden ülkeye değişir. Türkiye'de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya, Türkiye'de çok tercih edilmese de kızartılarak da tüketilebilir.

Bamyanın Faydaları


Besin değerleri çok yüksek olan sağlık açısından tüketilmesi gereken bir sebze çeşididir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur.

Retinayı korur ve kataraktı önlemede büyük destek olur. Stres ve depresyonu azaltır.Sinir sistemini korumaya da yardımcı olur. A vitamini, beta karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan bamya  retinayı korumaktadır ve göz kataraktını önlemede büyük destek olmaktadır.

Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte oldukça faydalıdır. Mineraller bakımından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe oldukça iyi gelmektedir. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.

Bamyanın Saça Faydaları


Eğer kuru ve güçsüz saçlarını varsa bu probleme karşı doğal bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bamyayı kaynatın ve suyu yardımıyla saçlarınızı yıkayın, bu uygulama yaşadığınız problemi büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda bamya saç kremi maksatlı da kullanılabilmektedir. Bamya, kuru ve kaşıntılı kafa derisine oldukça iyi gelecektir ve mükemmel bir nemlendirici özelliğe sahiptir. Bamya saçınızı yumuşatır ve nemlendirmektedir.

Bamya genel olarak saç derisi sağlığını da korur, kaşıntılı kafa derileri sorunlarına iyi gelir ve kepek sorununu ortadan kaldırabilir. Bunun yanında genel olarak sağlıklı ve parlak bir saç görünümü kazanmasına yardımcı olabilir.

Bamya Suyu


Kanda Lipid ve Kollesterol dengesini düzenler. Bu özelliği sayesinde yüksek şeker rahatsızlığı olanların diyabet tedavisinde çok güçlü bir tedavi destekleyici olarak kullanılması tıp çevrelerince tavsiye edilir.


Diyabete İyi Gelir Mi


Dilimler halinde doğradığınız bamyaları bir kavanozun içine koyarak bir bardak su ilave ettikten sonra kapağını kapatıp oda sıcaklığında gece boyunca bekletin. Kahvaltıdan önce dilimlenmiş bamyaları çıkararak suyu için. İki hafta boyunca tekrarlayacağınız bu işlem kandaki şeker seviyesinin düşürülmesinde etkili olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)