Bahar Otu (Primula Officinalis)
Bahar otu (Primula officinalis): Bahar Çiçeği 10 ve 30 cm boylarında, sarı renkte çiçekler olan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Ayı Kulağı ve çuha çiçeği, gelin gülü, suçiçeği, tutça, evvel bahar otu, felç otu adlarıyla da bilinmektedir. Bünyesinde var olan GLA, omega 6, omega 9, potasyum, magnezyum ve çinko sayesinde bitkinin tedavi edici gücü etkili olmaktadır. Bende bu yazımda bahar otu nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, bağışıklığa etkisi nedir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Bahar Otu Nedir
Bahar otu, flavon glikozitleri, şekerler ve uçucu yağı içeriğinde barındırmaktadır. Tarla ve bahçelerde tüm otlardan önce çıkmaktadır. Bahar Çiçeği 10 – 30 cm boylarında, sarı renkte çiçekler açan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Ayı kulağı ve çuha çiçeği adlarıyla da bilinmektedir. Barındırdığı en önemli madde saponindir. Ayrıca, flavon glikozitleri, şekerler ve uçucu yağ barındırmaktadır.
Bahar Otu Faydaları
Bahar otu genel olarak uykusuzluk için bire birdir. Göğüs yumuşatıcı ve balgam sökücü özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Ateş düşürücü ve terletici özellikleri de olan çuha bitkisi; aynı zamanda kabızlık giderici etkiye sahiptir.
Ayak tabanı yanan kişilerce tercih edilmekte ve çözüm olabilmektedir. Bahar otunun kanı temizleyici özelliği vardır ve kanda var olan bulunan zararlı maddeleri ortadan kaldırır.
Romatizma ve gut hastalıkları üzerinde etkilidir. Kesin çözümler için uzun vadede yani istikrarı korumak ve zamanında alım önemli yer tutmaktadır. Çünkü etkisini sürekli kullanımda daha iyi göstermektedir.
En etkili olduğu rahatsızlıklardan biri eklem ağrılarıdır. Bu ağrılarda düzenli kullanıldıkları zaman kesin çözüme yardımcı olmaktadır.
Astım,bronşit,zatürre ve boğmaca rahatsızlıklarına çözümdür. Migren dindirici özelliği olan Çuha çiçeği; ayrıca asabiyeti dindirir. Kalp kası problemlerinde de kullanılmaktadır. Bunların ötesinde ödem ve felç rahatsızlıklarında da sıkça kullanılan bir bitki türüdür. Solunum yollarında da kullanılabilmektedir. Çuha çiçeği; çıban tedavisi için de sıkça başvurulan bir bitkidir. Çıban tedavisi için çuha çiçeği merhem haline getirilir, bir bez yardımıyla çıbanın üzerine sarılır. Sık sık değiştirilerek kısa bir tedavi uygulanır.
Bahar Otu Çayı
Bir su bardağına 5-6 gram ince kökü bırakılır.10-15 dakika kadar kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir. Göz problemlerinde de etkili bir ottur. Bu tür problemler için çiçekler güzelce haşlanır ve su ile birlikte gözlere pansuman gerçekleştirilir. Ya da toz haline getirilir ve gözlere sürme olarak çekilir.
Bahar otu, taze otun öz suyunu çıkarıp yumurta akıyla tadfiye ettikten sonra içine yeteri kadar şeker katılmaktadır. Bu karışım bir müddet kaynatılarak kullanılırsa, karaciğerde var olan yaraların iyileşmesine yardımcıdır. Bahar otunun yaprakları dövülüp, vücutta var olan şişliklerin üzerine uygulanır.
Otun yaprağı salatası gibi yenilmektedir ve çiçeği kaynatılarak içilir. Hem kendisi, hemde çiçeğinden elde edilen yağı ve bitkinin kökü ve yaprakları şifa olma yeteneğindedir.
Bahar otu toplandığı zamana göre faydalı olabilir. Bundan kaynaklı bitkinin kök ve çiçekleri farklı zamanlarda toplanır.Kökleri ilk bahar ve son baharda toplanırken; çiçekleri ise Nisan ve Mayıs aylarında kullanılabilir.
Bahar Otu Kökü
Taze otun öz suyunu çıkarıp yumurta akıyla karıştırıldıktan sonra içine bir miktar kadar şeker katılır. Bu karışım bir müddet kaynatılıp kullanılırsa, karaciğerde olan yaraları iyileştirir. Bahar otunun yaprakları dövülüp, vücuttaki şişlerin üzerine topikal olarak uygulanabilir. Otun yaprağı salatası gibi tüketilir ve çiçeği kaynatılarak içilir.
Çuha Çiçeği Yan Etkileri
Çuha çiçeğinin saptanmış bir yan etkisi olmamakla beraber, doğada var olan her bitkiyi kullanırken olduğu gibi, bu çiçeği kullanırken de oldukça dikkatli olmak gerekmektedir.
Aşırı tüketmeyle ilişkili olarak yan etkilerin yaşanacağı konusunda bilinçli olmakla birlikte, düzenli fakat az miktarda kullanmaya özen gösterilmesi gerekir. Çuha çiçeği yağının ise, MS hastalığına oldukça iyi geldiği bilinmektedir.
Çuha çiçeğinden fayda görmek için önerilen biçimde tüketmeye çalışmak ve bir gün içinde fazla tüketmekten kaçınmak gerekmektedir. Aksi durumda doğal olan bitkinin barındırdığı bilinmeyen maddelerin bulunması, aşırı tüketmeye bağlı olarak zehirlenmeye yol açabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder