Avokado (Persea americana)


Avokado, gezegendeki en zengin, lezzetli ve tatmin edici yiyeceklerden biridir. Teknik olarak meyveler olan avokado, yaşlanma karşıtı, hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar ve yaklaşık 20 farklı vitamin ve mineralle doludur. Bende bu yazımda avokado nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, cilde faydası nedir, cinsel anlamda bir faydası var mıdır, günde ne kadar tüketilmelidir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar. 


Avokado'nun Özellikleri


Avokado
Avokado , ana vatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan Lauraceae (defnegiller) familyasında incelenen ve bu familyaya ait bir ağaç ve bu ağacın meyvelerine avokado denir. Timsah armudu şeklinde de adlandırılan avokado meyveleri, küre biçiminde, oval, elips ya da armut gibi eriksi tipli yeşil, kırmızı ya da erguvani bir renk tonuna sahiptir.

Avokadonun eti krem sarı ya da beyazımsı bir yapıdadır. Ağaçlar ancak kısmen kendine verimlidir. Taze olarak tüketilir, ayrıca yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır ve oldukça besleyicidir. Tropik iklime sahip bölgeler yanında, subtropikal iklime, don fazla olmaması kaydıyla Akdeniz iklimine sahip çeşitli bölgelerde de yetiştirilir.

Türkiye'de Akdeniz bölgesinde Antalya'dan İskenderun'a kadar olan kuşakta ayrıca Rize gibi donun az olduğu Doğu Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir.

Türkiye'de 1970'li senelerin başında ABD'nin Kaliforniya eyaletinden deneme maksatlı çeşitli avokado fideleri getirilmiş deneme üretimine başlanmış ve bu şekilde avokado Türkiye'ye girmiştir.  Türkiye'de halk arasında bazı kesimlerce bu meyve Amerikan armudu adıyla da anılmaktadır.

İçinde bulunan vitaminler: A, B1, B2, pantothenik asit (B5), D ve E vitaminleridir. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olması sebebiyle avokado suyu ve yağı kozmetik alanında cilt kremi, losyon ve güneş yağlarında sıklıkla kullanılır.


Avokado'nun Faydaları


Avokado çiğ tüketildiğinde çok faydalıdır ve dengeli ve sağlıklı bir diyete dahil edildiğinde sağlığınız için harikadır. Hem gıda hem de doğal cilt bakım ürünlerine ek olarak sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.

Avokado barındırdığı mineral ve vitaminlerle cildin genç kalmasına destek olmaktadır. Deriyi kurumaktan korumaktadır ve özellikle, duyarlı, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derileri iyileştirir ve güçlendirir. Bol miktarda içerdiği A vitamini, hücrelerin yenilenmesini destekler ve üst deride kepeklenmeyi nasırlaşmanın önüne geçecektir.

Vücutta toksik maddeleri etkisizleştirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok etmesinden dolayı yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar. İçinde tanen bulunan yaprakları kabız yapıcı etkiye sahip olup ishali keser. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.

Avokadonun meyvesi kadar yapraklarının da birçok faydası bulunmaktadır. Böbrek taşı ve iltihaplarında, safra kesesi taşında, böbrek ağrıları ve yetmezliğinde idrar yolları iltihaplarında, prostat büyümesi ve iltihaplarında, mide ülseri ve gastritte, onikiparmak bağırsağı ülserinde, basur kanamalarında kullanılmaktadır.


Avokado Ağız Kokusunu Önler

Avokado tüketimi, esas anlamda hazımsızlık ya da mide rahatsızlığından kaynaklı meydana gelen kötü nefesin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ağız kokusu, sindirim sağlığı, kök nedenini iyileştirerek ortadan kaldırabilir. Avokado antibakteriyel ve antioksidan flavonoidler de kötü nefese yol açan ağzınızda var olan bakterileri öldürür.

Avokado'nun Besin Değeri


Avokadolar “süper gıda” olarak kabul edilmektedir ve çeşitli besinler, vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bunlar ayrıca (sağlıklı) bir tekli doymamış yağ asidi kaynağıdır. CAC'a göre ( California Avokado Komisyonu ), orta büyüklükte bir California Hass avokado, neredeyse 22,5 gram yağ barındırmaktadır. Bu yağın üçte ikisi mono-doymamış çeşittedir ve fruktozda da oldukça düşüktür. Belki de en önemlisi, avokado, fitosteroller, karotenoidler ve flavonoidler benzeri eşsiz bir organik bileşik koleksiyonuna sahiptir.


Avokado Çayı


Avokado meyveleri ve yapraklarının kaynatılmasından elde edilen öz su tansiyon düşürmektedir. Yaprak ve dallarından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağ parfümeride ham madde biçiminde kullanılır. 1 fincan suya 4 damla avokado yağı damlatılarak günde 2 defa içilir ya da günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 3 damla damlatılarak alınır.

Harici kullanımı için masaj yağları şeklinde olan avokado yağı cilde masaj yapılarak uygulanır. Kasları gevşetici etkisi sayesinde birçok masaj uzmanı tarafından da kullanılır.


Avokado Cilt Maskesi


Avokadonun içi ezilerek bal ve biraz elma sirkesi ile karıştırıldıktan sonra çırpılmış bir yumurta sarısı ve ya 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı bu karışıma yavaş şekilde karıştırılarak elde edilecek maske cilt kırışıklıklarını gidermede oldukça etkili olacaktır


Avokado Yaprağı Çayı


1 yemek kaşığı kurutulmuş avokado yaprağını kaynamakta olan 1 bardak suyun içine atın ve 8 dakika kaynatın. Bu çayı 3 gün boyunca günde 1 kez içiniz ve birkaç gün ara verip tekrar 3 gün içiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)