Asma Bitkisi (Vitaceae)


Asma (Vitaceae); Asmagiller familyasında var olan, 40 kadar türü olan odunsu bir bitkidir. Üzüm meyvesi denen, glikoz bakımından zengin meyvelerinden kaynaklı çok eski çağlardan bu yana yetiştirilmekte olan önemli bir kültür bitkisidir. Vantuzlu, tırmanıcı çalı görünümünde sarılgan bitkileri barındıran bir bitkidir. Bende bu yazımda asma bitkisi nedir, hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir, cilde faydaları nelerdir, asma yaprağı salamurası nasıl tüketilir, asma yaprağı çayı nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Asma Nedir




Karmaşık yapılı, kahverengi gövdesi olan yarı odunsu bir bitkilerdir. Parçalı, üzeri tüylerle kaplı yaprakları vardır. Küçük ve yeşil renkli çiçeklerisalkım biçiminde olur. Sarı, yeşil, siyah meyveleri vardır. Güneşi çok seven, yağış alan yerlerde iyi gelişen bir bitkidir. Her türlü toprak koşuluna dayanıklıdır. Islah amaçlı olarak tohum ile genellikle çelikle üretilir. Asma, bahçe duvarına sardırılabilir ya da çardak oluşturulabilir.

Anayurdu Avrupa ve Asya ise de günümüzde dünyanın bütün sıcak ve ılıman iklimli bölgelerinde yetiştirilir. Yaprakları 5 lopludur, taç yaprakları erken düşer. Çiçekleri salkım biçiminde bir aradadır. Günümüzde üzüm üretiminde kullanılan asmalar, çoğunlukla çeşitli hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı artırılmak amacıyla Amerika’dan getirilmiş türlerle melezlenmiş çeşitlerdir. Ülkemizin birçok yöresinde de değişik asma çeşitleri yetiştirilir. Yuvarlak yapraklı asma, frenk asması ve yaban asması bunlardan en yaygın olanıdır.

Asma Yaprağı Besin Değeri


Asma yaprağı, C vitamini, kalsiyum, lif barındıran yüksek bir besindir. Özellikle A vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Sarma şeklinde tüketildiği zaman barındırdığı pirinçten kaynaklı yanında ekmek tüketilmemesi önerilmektedir.

Asma yaprağının 100 gramı 93 kcal kaloridir. 100 gram asma yaprağında 2,1 g yağ, 0 mg kolesterol, 9 mg sodyum, 272 mg potasyum, 17 g karbonhidrat, 11 g diyet lifi, 6 g şeker, 6 g protein, 363 mg kalsiyum, 0 IU D vitamini, 11,1 mg C vitamini, 2,6 mg demir, 0,4 mg B6 vitamin, 95 mg magnezyum barındırmaktadır.

Asmanın Faydaları


Asma, vücuda kuvvet verici bir etkidedir ve ishali keser. Sarılığa karşı faydalıdır. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmelerde, varis ve hemoroitte faydalı olmasının yanında rahim kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca, gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirmekte etkilidir.

Asma yaprağı ise içinde bulunan C vitamini ve  A vitamini bağışıklık sisteminin temel desteğidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Folik asit ve Demir içerdiği için hafızaya destektir.(Uzun süreli ve düzenli kullanıldığında) Demir bitkilerde C vitamini ile birlikte alındığında kansızlığın tedavisinde yardımcı olmaktadır. C vitamini suda erir, beklemeyle buharlaşır besinde kayba uğrar ve azalır. Yani Kuru üzümde demir olsa bile C vitamini kalmadığı için neredeyse hiçbir işe yaramaz .

Ancak Asma yaprağı taze olarak tüketildiğinde C vitamini ile bitkisel demir alınmış olur ki bunu sürekli yaptığınızda  asla kırmızı et yemiş gibi fazlaca demir almış olmazsınız ama  en azından tedavinizi desteklemiş olursunuz. Ayrıca fosfor içeriği hatırı sayılır derecede fazladır.Bu mineralde kas ve sinir sistemi , kemikler ve dişler için gereklidir.Büyüme gelişmeyi destekler.Böbrek ve barsak fonksiyonları için kullanılan bir mineraldir.

Asma yaprağı Magnezyum da içerir ki bu mineral kas gevşetici ,anti depresan etkili, karbonhidratların yakılması aşamaların da da görevlidir.Magnezyum vücudun yüzlerce enzim sistemlerinde önemli bir öğedir. Kramplar , astım , böbrek taşları, diyabet ,yüksek kan basıncı , migren ve tansiyon baş ağrıları, regl öncesi ağrılarını azaltır. Kalp atışlarını düzenler, kalp krizi riski azalır dolaşım düzenlemektedir.

Asma Yaprağı Çayı


Asma yaprağının tıbbi etkilerinden birisi de kanamayı durdurmaya yardımcı olmasıdır. Asma yaprağı kaynatılarak elde edilen su düzenli olarak içilmeye devam edilirse alkolü bırakmaya yardımcı olur.10-12 adet taze asma yaprağını 1 Su bardağı kaynar suya koyarak 6-7 Dakika kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. Ilıkken süzerek için.(her Gün taze olarak hazırlanmalıdır) Bu uygulamayı haftada 2-3 kez yapın. Bu kür uygulayan kişide Alkole karşı tiksinti oluşturacak ve kişinin alkolü kolay bırakmasına yardımcı olacaktır.Ayrıca bu kür, akciğer kanseri için de çok faydalıdır.

Asma yaprağının tıbbi etkilerinden birisi de kanamayı durdurmaya yardımcı olmasıdır. Asma yaprağı kaynatılarak elde edilen su düzenli olarak içilmeye devam edilirse alkolü bırakmaya yardımcı olur.

Asma Üzümünün Faydaları


Asma meyvesi olarak bilinen Üzüm, taze ve kurutulmuş halde besin olarak tüketildiği gibi alkol ve şarap yapımında da kullanılır. Asmanın meyvesi yaş ve kuru olarak tüketilir. Asma Yaprağı ise yemeklerde ve dolma yapımında kullanılır. . İktidarsızlığa kuru üzüm iyi gelmektedir. Sedef hastalığında kuru üzüm lapası yaralara sürülürse şifalı olur.

Üzüm yaprağı usaresi suyla karıştırılıp saçlar yıkanırsa saçları uzatır. Damar sertliğine karşı üzüm hoşafı içilmelidir Kuru üzüm iç yağ ile dövülüp derin ve iltihaplı yaralar üzerine konursa, iltihabı dışarı çıkarır, siğillerin üzerine konursa eritir. Kuru üzüm el ayak titremesine ve sinir zafiyetine iyi gelir, ses kısıklığını giderir.

Taze üzüm yenilerek dizlerdeki kireçlenme önlenir, romatizma ve mafsal iltihabına faydalıdır. Fil hastalığında üzüm ağacının külü sirke ile karıştırılıp şişlik üzerine konursa faydalı gelir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)