Akdiken Ağacı (Rhamnus Catharicus)


Akdiken otu, hünnapgiller familyasında incelenmektedir. Bu otun anayurdu Güney Avrupa ve Anadoludur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık bölgelerinde kendiliğinden yabani yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bende bu yazımda akdiken ağacı nedir, nerede yetişir, tohumu nasıl yetişir, neye yarar, faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır, ne işe yarar gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akdiken Ağacı Özellikleri



 Akdiken otu (Rhamnus catharicus - catharica); Hünnapgiller familyasındandır. Akdiken otunun anayurdu Güney Avrupa ve Anadoludur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Dalları karşılıklı, uçları diken halinde olan, sarı-yeşil renkli küçük çiçekler açan, 3-6 metreye kadar uzayabilen ve 100 yıl kadar yaşayabilen bodur bir ağaçtır. Bütün Avrupa ve Anadolu’da, genel olarak orman gibi ağaçlık bölgelerin kenarlarında ve nemli alanlarda yetişmektedir ve meyvesi acıdır. Geyikdikeni olarak da bilinir. Sonbahara doğru sararan bu meyveler birçok kuşa yem olur. Daha sonra iyice olgunlaşıp turuncu ve hatta açık kırmızı renge dönen 6-8 mm. çapındaki, tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar. Güneşli yerleri seven akdiken bitkisi, toprak yönünden seçici değildir. Tohumundan çoğaldığı gibi gövde çelikleri ile de üretilebilmektedir.

Mayıs-Haziran aylarında sarı-yeşil renkli, küçük çiçekler açan, 4-5 metrelik dikenli bir ağaçtır. BezeIye kadar olan, morumsu-siyah meyveleri vardır. Meyveler biraz mayhoş ve tadı acıdır. Akdiken meyvesi şekerler, organik asitler, yağ, rhamnoxanthin ve locain isimli sarı renk maddeleri, rhamno-emaodin, emodin ve crysophanol isimli antraki-non türevleri adı verilen kimyasalları taşımaktadır. Aynı zamanda flavon glikozitleri de barındırmaktadır. Akdiken genel olarak bütün Avrupa'da yetiştirilmektedir. Ormanlarda ağaç aralarında ya da çalılıklarda rastlanmaktadır aynı zamanda nemli ortamları sevmektedir. Yurdumuzda da Kuzey Anadolu dağlarında rastlanıldığı bilinmektedir.

 Akdiken Ağacının  Faydaları


Etkili bir müshil olan akdiken idrar arttırıcıdır ve kabızlığı giderme noktasında oldukça faydalıdır. 15-20 tane meyve şiddetli ishale yol açabilir. Deride yaşanan kaşıntıları kesmeye yardımcı olmaktadır. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa da iyi gelmektedir. Yaprakların ezilip kanamalı yaralara uygulanması ile kanama azalmaktadır. Aynı biçimde yapılan uygulama siğiller içinde gerçekleştirilebilir.

Meyvelerinin suyu da siğil tedavisi için ve deride var olan kaşınmalara karşı tüketilebilir. Aynı zamanda Barut ağacı, yenişen, adi cehri, ekşi muşmula, geyik dikeni, ateş tacı, gövem eriği olarak da bilinmektedir. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

Akdiken Ağacı Nasıl Kullanılır


Etkili bir müshil maksatlı kullanılan akdiken idrar arttırıcıdır ve kabızlığı tedavi etmekte faydalıdır. 15-20 tane meyve şiddetli ishale yol açabilir. Deride yaşanan kaşıntıları kesmeye yardımcı olmaktadır. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

Akdiken Meyvesi


Meyveleri, kök ve kabukları kullanılmaktadır. Meyvelerinin sıkılması ile çıkarılan su kullanılabileceği gibi meyveler kurutularak toz haline getirildikten sonra su da kaynatılarak da kullanılabilmektedir. Fazla miktarda tüketilirse şiddetli karın ağrısına yol açabilir.

Akdiken Çiçeği Çayı


Akdiken çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Yaprakları ezilerek kanayan yaraya konursa kanamayı azaltır. Akdiken meyvesinin suyu da siğil ve kaşıntılara karşı faydalıdır.

Akdiken Çayının Yan Etkileri


Akdiken çayının faydaları noktasında söylediklerimiz burada son buluyor ancak akdiken bitkisinin de çeşitli yan etkilere yol açabilmektedir. Akdikenin aşırı tüketimi özellikle bağırsaklada probleme yol açabilir. Günde 2 – 3 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir ve 1 haftadan uzun süre tüketilmemesi önerilmektedir. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde kadınların akdiken çayını tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Bunun dışında kanamalı basur hastalığı yaşayanlar için önerilmez ya da herhangi bir alerjisi olan hastalar için doktor kontrolünde kullanılabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)