Zencefil (Zingiber officinale)


Zencefil, yemek pişirmede ve özellikle Asya ve Hint mutfağında popüler bir bileşenlerindendir. Ayrıca binlerce yıldır tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Olası sağlık yararları mide bulantısını gidermek, iştahsızlığı, hareket hastalığını ve ağrıyı içerir. Bende bu yazımda toz zencefilin faydaları nelerdir, ballı zencefilin faydaları nelerdir, kök zencefil ne işe yarar, zencefil zayıflatır mı, zararları var mıdır, zencefil çayının sağlığa faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Zencefil 




ZencefilZencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasında incelenen bir malzemedir. Bir metreye kadar uzayabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekleri olan bir bitkidir. Zencefilin ana vatanı Asya’nın tropikal bölgeleri olan zencefil Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Jamaika, Batı Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tropikal bölgelerinde de yetişmektedir. Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ve yemeklerde baharat biçiminde kullanılan zencefil ekildikten 6 ile 20 ay sonra hasat edilmektedir. Beyaz (bazen sarımsı yeşil) çiçekleri orkideye benzetilebilir.

Zencefilin etkili oluşunun en önemli sebeplerinin başında uçucu yağlarının olması ve yapısında var olan fenol bileşikleridir (shogaols ve gingerols). Ayrıca barındırdığı nişasta, kalsiyum, B ve C grubu vitaminleri de bu bitkiyi önemli yapmaktadır. Zencefilin kullanılan bölümü toprak altında var olan bej renkli kök-sapıdır. Dünyanın birçok mutfağında genel olarak kök olarak kullanılmaktadır. Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; ardından Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır.


Zencefilin Barındırdığı Besin Malzemeleri


100 gram (yaklaşık 3.5 ons) çiğ zencefil yaklaşık olarak şu besin değerlerini içerir:


  • 80 kalori
  • 8 gram karbonhidrat
  • 8 gram protein
  • 7 gram yağ
  • 2 gram diyet lifi
  • 415 miligram potasyum (yüzde 12 DV)
  • 2 miligram bakır (yüzde 11 DV)
  • 2 miligram manganez (yüzde 11'i DV)
  • 43 miligram magnezyum (yüzde 11 DV)
  • 5 miligram C vitamini (yüzde 8 DV)
  • 2 miligram B6 vitamini (yüzde 8 DV)
  • 7 miligram niasin (yüzde 4 DV)
  • 34 miligram fosfor (yüzde 3 DV)
  • 6 miligram demir (yüzde 3 DV)


Zencefilin Faydaları


Kan inceltici özelliği ile kandaki sirkülasyonu arttırmaktadır. Aspirine göre avantajı mide için herhangi bir zararının oluşmaması aksine mideyi yatıştırıcı özelliğidir. Kan dolaşımını arttırıcı etkisi kalp hastalıklarına karşı kullanılmasının esas nedenidir.

Mide ve bağırsakta meydana gelen gaz spazmları, şiddetli ağrıları geçirmektedir. Midede yaşanan hazımsızlığı gidermektedir. Metabolizmayı hızlandırır. Boğaz şişkinliklerini indirir. İshali kesmeye yardımcı olur. İştah açar. Kalbin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Etkili solunum almanıza ve rahat uyumanıza yardımcı olur. Zencefil özellikle çocuklarda görülen şiddetli karın ağrısı ve ölümle sonuçlanabilecek durumlarda kullanılır.

Zencefil Nasıl Kullanılır


Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır. Çöreklere tat vermesi için eklenir. Bunun yanında zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı bulunur. Zencefil kökü çoğunlukla kurutularak baharat olarak kullanılmaktadır. Zencefili yaş olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca, zencefilden elde edilen zencefil yağı, tıbbi amaçlı olarak, hazmı kolaylaştırıcı etkileri için kullanılmaktadır.

Zencefil Tüketimi


Hastalıklara şifa olan ve sağlımıza oldukça faydalı bu bitki aynı zamanda oldukça etkili bir kilo verme dostudur. Fastfood beslenme biçimine ve hareketsiz bir hale gelen yaşam stilimizle ilişkili olarak artan obezite oranı gelecek nesilleri de sağlıksız olmaya doğru sürüklemektedir. Hal bu olduğundan insanlar kilo vermek için yöntemler arıyor. Yağ yakmayı arttırıcı ve metabolizmayı hızlandırmasından kaynaklı kilo vermek ve ya fit bir vücut yapısına sahip olmak isteyenler için de oldukça etkili olan bu bitkinin çeşitli tüketim yolları bulunmaktadır.

Zencefil Çayı


Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırmaktadır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirmektedir. Zencefil çayı, grip başta olmak üzere, soğuk algınlığı ve öksürüğe ciddi derecede iyi gelmektedir. Bir bardak kaynar suya bir nohut tanesi kadar zencefil dilimlenip atılır ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Zencefil çayı, bal ile tatlandırılarak ve içine bir miktar limon sıkılarak içilirse daha lezzetli ve faydalı olur. Konumuzla alakalı olara ” Öksürük Gidermede Bitki Çayları “ başlıklı yazımızda okumanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dileriz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)