Yer Fıstığı (Arachis Hypogaea)

Kış mevsiminde çoğunlukla tüketilen yer fıstığının faydaları saymakla bitmez. Barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığa karşı oldukça etkili olan yer fıstığı hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdım. Bende bu yazımda yer fıstığının özellikleri nelerdir, işlenmiş yer fıstığının faydaları neledir, fıstık yağı faydaları nelerdir, yer fıstığı kilo yapar mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yer Fıstığı (Arachis Hypogaea)



Yer Fıstığı
Yer fıstığı (Arachis hypogaea), baklagiller (Fabaceae) familyasından tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir.

Yer fıstığı yağı yüksek oranda oleik asit içermesi nedeniyle gerek fiziksel özellikleri ve gerekse besin değeri bakımından çeşitli bitkisel yağlar içinde zeytinyağına en yakın bitkisel yağ olarak tanımlanır.

Yer Fıstığının Faydaları


Yer fıstığı vücuda enerji ve kuvvet verir. Kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Cinsel gücü arttırır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Başta Meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini destekler. Kandaki şeker oranını ayarladığı için şeker hastalarına faydalıdır. Yer fıstığı yağı kabızlığa iyi gelir. Gastrit, Mide yanması ve ekşimesi şikayetlerini azaltır.


Yer Fıstığı Yağı Faydaları


Yer fıstığı tohumunda yağ oranının çok yüksek olması yer fıstığının birçok yağlı tohumlar arasında bitkisel yağ üretimi bakımından önemli bir yer almasını sağlar. Yer fıstığı yağının tadı güzel olup, rengi açık, görünüşü berrak ve yüksek sıcaklık derecelerine karşı oldukça dayanıklıdır. İçinde doğal halde bulunan antioksidan maddelerden dolayı kızartıldıktan sonra bir süre saklanacak olan gıda maddeleri için özellikle tercih edilir.

Yer Fıstığının İçerisindeki Besinler  


İşte 3.5 gram (100 gram) çiğ yer fıstığının beslenme gerçekleri:


  • Kalori: 567
  • Su: % 7
  • Protein: 25.8 gram
  • Karbonhidrat: 16,1 gram
  • Şeker: 4.7 gram
  • Elyaf: 8,5 gram
  • Yağ: 49.2 gram
  • Doymuş: 6.28 gram
  • Tekli doymamış: 24,43 gram
  • Çoklu doymamış: 15.56 gram
  • Omega-3: 0 gram
  • Omega-6: 15,56 gram
  • Trans: 0 gram



Yer Fıstığı Nasıl Kullanılır


Yer fıstığı yağı; yağ içeriği %45-55 arasında değişen Arachis hypogaea bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Yer fıstığı tohumundan yağ elde edildikten sonra arta kalan küspe üstün bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesinden sağlanan proteinin besin değeri yüksek olduğundan çeşitli çocuk mamalarının hazırlanmasında ve proteince yeterli olmayan gıda maddelerinin protein değerinin yükseltilmesinde yararlanılır. Dâhilen günde 2–3 damla bir fincan suya damlatılarak kullanılır. Haricen cilde masaj yapılarak

Fıstık, semiz otunun sıkılarak elde edilmiş suyuyla tüketilirse mide yanmasını ve acılığını dindirir.Zayıf bedene kuvvet verir. Fıstık bal ile yenilirse kuvvet verir. Böbrekleri kumlardan temizler. Fıstığı dövüp bal ile macun yaparak her gün aç karnına 10 gram felç geçiren hastalara iyi gelir. Fıstık dalını suda kaynatıp, o su ile yara bere içinde olan yerler temizlenirse çabuk iyileşme görülür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)