Tarçın (Cinnamomum)


Tarçın
Tarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile kullanılmaktadır ve mutfakların gözdesidir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Tarçın çubuklarının en etkileyici sağlık yararları arasında kanseri önleme, diyabeti yönetme, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma, beyin fonksiyonunu arttırma, bazı bilişsel bozuklukları önleme, sindirimi arttırma ve bağışıklık sisteminin gücünü arttırma yeteneği bulunur. Bende bu yazımda sizlere tarçın bitkisi üzerine değindim. Makalemde ayrıca tarçın nedir, özellikleri nelerdir, tarçının faydaları ve zararları nelerdir, cinselliğe faydası var mı, nasıl tüketilir, hangi hastalıklara iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Tarçının Özellikleri Nelerdir



Tarçın (Cinnamomum), defnegiller familyasında incelenen anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprakları hiç bir mevsim dökülmeyen aromatik kokulu ağaçtır. Tarçının bilimsel adındaki cins adı olan "Cinnamomum", Yunanca'daki "kinnamomon" sözcüğünden gelir. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir.  Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır.

Günlük Tarçın Tüketimi


Tarçın bilimsel anlamda bir ilaç değildir ve bundan kaynaklı  belirlenmiş bir tüketim dozu yoktur. Bazıları günde yarım-bir çay kaşığı (2-4 gram) toz tüketmekte ve tavsiye etmektedir. Bazı çalışmalar 1 gram ile 6 gram tarçın arasında kullanımın faydalı olacağını söylüyor ancak şunu biliyoruz ki çok yüksek dozlar toksik olabilir.

Tarçının Faydaları


Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel isteği arttırır. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır.

Osmanlı zamanında sütlü tatlılarla tüketilmesinin bir amacının da; kan şekerini dengelediği ve o yüzden genel olarak tatlıların üzerine konulduğu bilinmektedir. Tatlıların yanı sıra, birçok yemeğe de farklı tat vermesi amacıyla da kullanılmaktadır. Doğal bir mikrop düşmanı olan tarçını her gün bir silme çay kaşığı aldığınızda kolesterolünüzü ve kan şekerinizi düşürdüğü gözlenmiştir. Birçok uzman tarafından da onaylanmaktadır.

Tarçın Kolesterole İyi Gelir


İki kaşık bal, üç tatlı kaşığı toz tarçın, 450 gr. demlenmiş çay içerisinde eritilerek içildiğinde kan kolesterol seviyesi 2 saat içerisinde yüzde 10 düşecektir. Artrit hastalarına tavsiye edilen kürde günde 3 defa kolesterol hastaları için uygulanabilir.


Mide Ağrısına Tarçın


Toz tarçın 2 kaşık bal üzerine serpilip yemekten önce alındığında asit oluşumunu ve hazımsızlığı önler. Bal ve tarçın kürlerinin, mide ağrıları için olduğu kadar mide ülserleri için de yararlı olduğu saptanmıştır. Bir miktar balı 2 kısım ılık su içerisine koyup üzerine bir çay kaşığı toz Tarçın ilave ederek bir krem elde edilir. Bununla vücudun ağrıyan yerlerine masaj yapılır. 1-2 dakika içerisinde ağrının azaldığını göreceksiniz.


Yemeğinize Aroma Katar


Yemeklerde ve tatlılarda lezzet ve koku vermesi için kullanılır. Tarçın özellikle sütlü tatlılarda kullanılırsa sütteki zararlı bakterileri yok eder. Bal ve limonla karıştırılıp yenirse boğaz yanmasına iyi gelir. Tarçın esansı gıda ve parfümeri sektöründe koku verici olarak kullanılır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)