Susam Yağı (Sesamum Oil)


Susam yağının sağlığa faydaları arasında cilt ve saç sağlığını iyileştirme, kemik büyümesine yardımcı olma, diş problemlerini tedavi etme, kan basıncını düşürme, kalp sağlığını koruma ve aynı zamanda anksiyete ve depresyona iyi gelme gibi etkileri vardır. Ayrıca bebek sağlığını korumaya, kanseri önlemeye, sindirim sürecini iyileştirmeye ve enflamasyonu düşürmeye yardımcı olur. Bende bu yazımda susam yağının faydaları nelerdir, kirpik bakımı nasıl yapılır, cilde faydaları nelerdir, kaşa faydası var mıdır, dişe fayda sağlar mı, nasıl kullanılır, saça faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Susam Yağı 




SusamSusam ağacı (Sesamum indicum), Pedeliaceae familyasında incelenen bir bitkidir. Susamın ana vatanı Afrika'dır. Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarım gerçekleştirilmektedir. Susam bitkisi tohumları kapsül meyvelerinin içinde bulunmaktadır ve bu kapsüller oldukça fazla sayıda tohum bulunur. Genelde yağı için yetiştirilmekle birlikte, tahin susam dan yapılmaktadır. Ayrıca susam simit ve çörek üzerine konularak hoş bir tat sağlamaktadır. Susam oldukça lezzetli bir baharattır.

Susam yağının en önemli özelliği, yapısında bulunan vitamin, mineral, antioksidanlar ve lesitin bakımından zengin içeriğe sahip olmasıdır. Özellikle A, B ve E vitaminleri bakımından zengin, omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içermesi susam yağının değerini bir kat daha artırmaktadır. Mineral olarak ise demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum, antioksidan olarak ise susam bitkisine kendi adını veren Sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanları içermektedir.

Susam Yağının Faydaları


Susam yağı bilinen en güzel masaj yağlarının başındadır. Aynı zamanda kuru ciltleri yumuşatır, besler. Selülitlere uygulandığında oluşacak farklılıkları görebilirsiniz. Romatizmaya karşı şifalı bir yağdır. Artroz ve kireçlenmelerde eklemlerin kuvvetlenmesini sağlar. Barındırdığı lesitin ve diğer maddeler ciltte uzun süre bozulmadan kalabilir. Bu sayede cildin erken yaşlanmasını engeller. Susam yağının mantarlara karşı da savaş açtığı bilinmektedir.

Vücutta bulunan saç, tırnak, kaş, kirpik gibi yapıları güçlendirici, varsa kırıkları iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Bunun için masaj şeklinde uygulanmalıdır. Cildi besler, masaj yağı olarak da kullanılabilir. Banyo sonrası her cilt tipi için sürülebilir. Güneşe karşı çok güçlü koruyucu etkisi bulunmaktadır. Zaten birçok güneş yağının da terkibinde yer almaktadır.


Saç Bakımında Susam Yağı


Doğrudan saç diplerine ve tırnaklara topikal olarak uygulanabilir. Saçlar bu yolla güçlenir ve beslenir. Özellikle kepekli ve mantar enfeksiyonlu saçlara çok iyi gelir. İçindeki kalsiyum dolayısıyla, vitamin eksikliği olan ve kırılan tırnakların dostudur. Susam yağı nemlendirici olarak banyo sonrasında vücuda masaj şeklinde uygulanır.

Susam yağının saça faydaları şu şekildedir: Susam yağı kepeklenme sorunu tedavi eder. Saç kırılmasını önler. Saçlarda var olan yağlanma sorununu azaltır. Aynı zamanda saç dökülmesinin önüne geçer. Saçların olduğundan canlı ve parlak görünmesine de destek olur. Susam yağının içeriğinde var olan yağ asitleri saç köklerinin açılmasına ve saç çıkmasına destek olmaktadır. Saç derisinde meydana gelen mantar problemini gidermeye destek olmaktadır. Susam yağı saçları kökten uca besler ve hızlı uzamasına destek olmaktadır.

Masaj Yağı


Saç bakımında badem, fındık ve çam terebentin yağları ile birlikte kullanılabilir. Masaj yağı olarak aromaterapide önemli yer taşır. Susam yağı Ayurvedik tedavide de sıkça kullanılır. Cilt sorunları ve mantar enfeksiyonlarına karşı faydalıdır. Cilt yaşlanmasını geciktirir, Hücre deformasyonunu ve hücre ölümlerini engeller. Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır. susam yağı cilde masaj yöntemiyle iyice yedirilmek süretiyle uygulanmalıdır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)