Söğüt Ağacı (Salix)


Söğüt Ağacı
MÖ 8. ve 7. yüzyıl topluluklarından İskitlerin yere koydukları söğüt dallarıyla geleceği gördüğünü iddia eden kahinleri vardı. Söğüt Ağacı Kabuğu faydaları, baş ve sırt ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap arayanlar için cevap niteliği mahiyetindedir. Söğüt, aspirinin ham maddesi olan salisik asidi içeriğinde barındıran söğüt ağacı kabuğu, ateş düşürücü ve iltihap kurutucu özelliği ile kullanılmaktadır. Bende bu yazımda söğüt ağacı özellikleri nelerdir, söğüt ağacı faydaları nelerdir, söğüt ağacı ile aspirinin ilişkisi nedir, söğüt ağacı kabuğunun faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Söğüt Ağacının Özellikleri


Söğüt (Salix), söğütgiller (Salicaceae) familyasından Söğüt cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem yeşil kalan ağaç türüdür. Aspirin ilacının aktif maddesi olan salisin, söğüt ağacının kabuğundan elde edilir. genellikle su kenarlarında yetişen boylu veya bodur bir ağaçtır. Sarkık dallı, yuvarlak ve sarkık tepeli bir ağaçtır. Dalları çok ince ve esnek olduğu için dik durmaz, aşağı doğru sarkar. Bu da onun güzelliğine güzellik katar. Hızlı büyür. 15 metreye kadar boylanma yapabilir.

Gövde kabuğu yaşlı ağaçlarda uzunlamasına çatlaklı ve boz renklidir. Yaprakları dar, mızrak biçimindedir. Yaprağın her iki yüzü de tüysüzdür. Üst yüzü koyu, alt kısmı griye yakın yeşildir. Bu da onu çok dekoratif bir ağaca dönüştürür. Yeşil yaprakları sonbaharda sarıya döner. Kışın yaprak döker. Yaprak dökmeyenleri enderdir. Meyveleri kapsül şeklindedir. Yurdumuzda 35 kadar türü vardır. Dal kabuklarının içeriğinde salisin glikozidi ve tanen vardır. Ev ilaçlarında kullanılır. Hemen her yerde yetişebilen bir ağaçtır.


Söğüdün Faydaları


İştah açar. İshali keser. Ateşi düşürür. Mikropları öldürür. Sinirleri yatıştırır. Kanamayı dindirir. Uykusuzluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Aybaşı kanamalarını düzenler. Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır. Mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. M.Ö. 5.YY'da Yunanlı doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımından bahsetmiştir.


Söğüt Yaprağı ve Cilt Hastalıkları


Söğüt yaprağını dövüp bir miktar biber ile ezmek, ince bağırsak ağrısı olan kimselere iyidir. Söğüt tohumunu sinirli yaprağı suyuyla içmek kan tükürmeği giderir. Kabuğunu ezip içmek yine kan tükürenlere iyidir. Söğüt kabuğunu yakıp külünü sirke ile siğil üzerine yahut tavuk gözü üzerine vursalar onları giderir. Söğüt yaprağını yahut kabuğunun usaresini gül yağı ile veya nar kabuğunda ısıtıp kulağa akıtsalar kulak ağrısını giderir.

Regli Ağrılarına Söğüt Ağacı 


Anormal derecede ağır dönemlerden ya da şiddetli regli belirtilerinden sıkıntı yaşayan birçok kadın için, küçük bir bardak söğüt çayı içmek, dönem ağrıları ve kramplardan ruh halindeki değişimlere ve vücutta gereksiz stres hormonlarına kadar her şey için harikalar yaratabilir.  Rahatlatıcı özellikleri bu koşullarda özellikle iyidir, çünkü bir kadının vücudundaki hormonları yeniden dengelemeye yardımcı olabilirler.

Söğüt Ağacı Kabuğu ve Çayı


Söğüt ağacının en sık kullanılan kısmı dal kabukları olmakla birlikte, yaprakları ve kökleri de kurutulduktan sonra suda haşlanarak kullanılır. Kurutulmuş söğüt kabuğu ya da yaprağı haşlanarak hazırlanan çayı içilebilir ya da egzama gibi cilt hastalıklarına karşı haricen kullanılır. Söğüt aynı zamanda aspirinin ana maddesidir.

1 bardak sıcak klorsuz suya 1 tatlı kaşığı toz halinde karıştırılır. Her öğün yemekte birer bardak içilir. Sedef Hastalığı İçin: 1  bardak klorsuz suya 20 gr söğüt yaprağı, ağaç kabuğu veya kökü konulup 10 dakika kaynatılıp, 5 dakika dinlendirilip günde 2 veya 3 bardak içilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)