Sarı Kantaron Çayı (Hypericum Perforatum)

Sarı kantaron yara ve yanık tedavisinde kullanılır, fakat romatizma tedavisi, güneşten bronzlaşma dahil yaraların önlenmesi gibi pek çok durumda kullanılabilir. İyileştirici etkisi tüm insanlar için aynıdır. Evde kolayca hazırlanabilen sarı kantaron yağını kesinlikle tutmak, ihtiyaç anında hayatınızı kolaylaştırmak için mucizeler yaratacaktır. Bende bu yazımda sarı kantaron çayı nedir, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, nasıl hazırlanır, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sarı Kantaron (Hypericum Perforatum)



Sarı Kantaron ÇiçeğiSarı kantaron (Hypericum perforatum), Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyun kıran olarak da bilinir, sarı kantarongiller (Hypericaceae) familyasına dahil bir bitki türüdür. Esas olarak dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir. 30 ile 80 santimetre boyuna kadar yükselebilen, tüysüz, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Anadolu’da yaygın olarak yetişen bitkinin kullanımı oldukça yaygındır. Kırmızı, sarı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanları tercih edilir. Yaprakları karşılıklı ve sapsızdır. Çiçekleri parlak sarı renklidir. Çoğunlukta acı olan kökleri kullanılır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

Avrupa'da tarla, yol ve orman kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki Kuzey Amerika'ya da uyum sağlamış ve doğal olarak kırlarda yetişmeye başlamıştır. Çiçeklenme döneminde bitkinin çiçek ve tomurcukları veya tüm toprak üstü kısımları toplanarak hemen kurutulduktan sonra kullanılır.

İçeriğinde; uçucu yağ, tanen, acı maddeler, A ve C vitaminleri, reçine, pektin, kolin, zamk, ksantonlar, psödohiperisin, hiperforin, biapigeninler, proantosiyanidinler, ksantonlar, steroller, hypelin isimli sarı renk boya maddesi ve hyperisin isimli kırmızı renk boya maddesi vardır.

Sarı Kantaronun Faydaları


İç ve dış yaraları tedavi eder. Bir çorba kaşığı içilirse, ülser ve idrar yollarındaki yaraların iyileşmelerini sağlar. Dış yaralara haricen sürülür. İshali kesip, mide ağrılarını dindirir. Yara ve yanıkları iz bırakmadan iyileştirici özelliği vardır. Sarı kantaron bitkisi özellikle depresyon tedavilerinde ve strese bağlı hastalıklarda kullanılır.

Hafif ve orta şiddete depresyonlarda alternatif bir antidepresan ilaç olarak önerilmektedir. Bu konudaki birçok otorite bu bitkiyi özellikle menapozun oluşturduğu ruhsal bozuklukları önlemek için uygun bir bitki olarak görmektedir. Avrupa'da uzun süredir ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan Amerika'da da oldukça popüler bir bitki türüdür. Geçmiş tarihlerde sarı çiçekleri toplanarak güneş ışığı alan bir yerde zeytinyağında bekletilirdi. Bu yağ kırmızı renk aldıktan sonra oluşan merhem yara iyileştirici olarak ve özellikle de yanık yaraları ile yatalak hastalarda oluşan yaralarda tedavi edici olarak kullanılırdı. Bitki eski Yunan ve Roma medeniyetleri zamanında kötü büyülere karşı koruyucu olarak ünlenmişti.

Sarı Kantaronun Kullanımı


Sarı kantaron çayı :Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş kantaron çayı, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Bu çay, yara tedavisinde de dıştan yıkama veya kompres biçiminde kullanılır.

Tentür yapımı: Çiçeklenme aşamasında toplanarak kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki, geniş ağızlı bir cam şişeye veya kavanoza 1:5 oranında koyulur, çalkalanabilecek kadar boşluk kalana kadar 35-40 derecelik etil alkol-su karışımı eklenir ve kapak sıkıca kapatılır. İki hafta boyunca arada bir çalkalanarak bekletilirve süre sonunda dört kat tülbentten geçirilerek süzülür. Tentür koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır.

Kantaron yağı yapımı: Sarı Centaury çiçekleri yumuşak bir şekilde ezilir. Güneşli havalarda sarı centoury çiçeklerini toplamak gerekir. Toplanan ve ezilmiş çiçekler bir kavanosa içine konur ve üzerine biraz zeytinyağı eklenir. Çiçeklerin üzerine zeytin örtülerinin eklenmesi gerekir. Hazırlanan bu karışım, kapağının bir hafta kadar açık olması koşuluyla ara sıra karıştırarak güneşte tutulur. Ardından, kapağının açık olması koşuluyla bir ay boyunca tekrar tekrar karıştırılarak güneşin altında tutulmalıdır. Bu sürenin sonunda kapak açılır ve yağ tülbentle süzülür. Bundan başka, yağın soğuk bir ortamda ve karanlık bir şişede saklanması gerekir. Sarı centoury yağı yanık işlemede kullanılacak, zeytin yağı yerine keten tohumu kullanılabilir.


Sarı Kantaronun Zararları


Açık ten renkli kişilerde ya da güneş ışığına ve solaryuma karşı duyarlı olan kişilerde rahatsızlık yaratabilmektedir. Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin, hamile veya emziren kadınların da sarı kantaron otu kullanması önerilmemektedir
Bazı kişilerde baş dönmesi, mide bulantısı ve yorgunluk benzeri yan etkiler yaşanabilmektedir. Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa kantaron kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)