Sandal Ağacı (Santalum album)


Sandal Ağacı
Sandal ağacı, oldukça yavaş büyüyen tropikal ağaç türlerinden bir tanesidir. Sandal ağacının yağını çıkarabilmek için, bu ağacın 30 yaşına gelmesi gerekmektedir. Ciddi derecede zahmetli ve uzun süre gerektiren bir işlemdir. Fakat sandal ağacının cilde faydaları saymakla bitmez. Bende bu yazımda sandal ağacının özellikleri nelerdir, sandal ağacı yağının faydaları nelerdir, saça nasıl kullanılır, sandal ağacı şampuanı faydası var mıdır, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sandal Ağacı Özellikleri


Sandal ağacı: (Santalum album) Sandalgiller familyasında incelenmektedir, küçük boylu bir bir yapıya sahiptir. Sandal ağacının boyu 4-9 metre arasında değişmektedir. Bunun dışında ağaçtan elde edilen kokulu yağ, sanayi ve parfümeri endüstrisinde de kullanılır. Hindistan ve Malakka’nın dağlık bölgelerinde yetişmektedir. Yaprak dökmez. Yaprakları karşılıklıdır. Çiçekleri sarımtırak kırmızıdır. Meyveleri kiraz büyüklüğünde olup, siyah renklidir. Odunu (Lignum santali) sarımtırak bir renge sahiptir ve kokuludur.

Ağaç 100 yaşına kadar yaşayabilir. Kökler dik iken gelişigüzel yayılmaya başlar. İnce, mızrak biçiminde yaprakları vardır. 3 yıl içinde büyüyen ağaç meyve verecek hale gelir ancak tam veriminde ağacın meyve verebilmesi ancak beşinci yıldan sonra görülür. Azonal topraklarda yetişir. Hoş kokusu sebebiyle dallarından ve gövdesinden özellikle Hindistan ve Uzakdoğu'da tütsü üretiminde yararlanılır,


Sandal Ağacı Faydaları


Sandal ağacı her şeyden önce afrodizyaktır. Kuru ciltlere oldukça iyi gelir ve faydalıdır.  Çatlamış ve yıpranmış ciltlerde kullanılır. İyi bir balgam söktürücüdür ve öksürük tedavisinde de kullanılır. Antiseptik, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkileri vardır. Alerjik ciltlerde antiseptik olarak cildin temizlenmesinde kullanılır. Dizanteri ve bel soğukluğu gibi rahatsızlıklarda da kullanılır. Ciltteki akne ve benzeri pürüzlere iyi gelir. Aroma terapide; uykusuzluk, stres, gerginlik, depresyon gibi durumlarda kullanılır.

Sandal Ağacı Yağı 


Sandal ağacı esansiyel yağı 40-80 yaş arasında olgunlaşan sandal ağacı ağaçlarından buhar  yardımıyla damıtılarak elde edilmektedir ve 80 yıllık ağaçlar tercih edilir. Ağaç yaşlandıkça, yağ rezervi artmaktadır ve aroması daha güçlüdür.

Kaliteye gelince, Hint Sandal Ağacı (botanik adı Santalum albümü ) en iyisi olarak kabul edilir. İki çeşidi bulunur yani oldukça pahalı olan Hawaii Sandal Ağacı ( Santalum ellipticum ) ve çok faydalı olmayan ancak ticari olarak daha fazla kullanımda olan Avustralya Sandal Ağacı (Santalum picatum). Hint çeşitliliği neslinin tükenmesinin eşiğinde ve pahalıdır. Sandal ağacı esansiyel yağının ana bileşenleri beta santalol, santil asetat ve santalenlerdir.

Sandal Ağacı Yağının Kullanımı


Sandal ağacı yağı suda seyreltilebilir. (1 ölçek sandal ağacı yağı, 10 ölçek su). Böylece, yaraları temizlemekte hatta mutfağı bakterilere karşı korumak amaçlı yüzeyleri temizlemekte kullanabilirsiniz. Sandal, sirke ve gül suyu ile birlikte kullanılırsa baş ağrısını teskin eder. Sandal şurubu karaciğeri kuvvetlendirir ve susuzluğu önler. Kabızlığa yol açan sıvı ilaçların içine koyulabilir.

Sandal ağacı, aynı zamanda baş ağrısı, depresyon ve tansiyona için de oldukça faydalıdır. Haricen cilde masaj ve friksiyon yoluyla kullanılır. Sandal ağacı yağı, bitki uzmanları tarafından ciltteki akne ve benzeri pürüzler için ve dizanteri, bel soğukluğu gibi rahatsızlıklar için de kullanılmaktadır .Evde yapılan sandal ağacı kil maskesi, akne ve siyah noktaya sahip ciltler için oldukça faydalıdır. Solunum yetmezliği, bronşial astım ve karaciğer rahatsızlıklarında kullanılmamalıdır. Hoş kokusu ve tıbbi yararlılıkları ve kaliteli ağaç dokusundan kaynaklı ticari olarak da yararlanılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)