Sakız Ağacı (Pistacia lentiscus)
Sakız ağacı antepfıstığıgiller familyasında incelenmektedir; 4 metreye kadar uzayabilen, sık dallı, çalı görünüme sahip bir ağaçtır. Kış aylarında yaprakları dökülmeyen bir ağaçtır. Sakız ağacının çiçekleri küçük ve kırmızı renklere sahiptir. Aynı zamanda meyvesi ufak, yuvarlak ve sivri uçlara sahiptir. Başlangıçta kırmızı renkliyken sonraları siyaha dönüşmektedir. Bende bu yazımda sakız ağacının özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, sağlığa etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Sakız Ağacı Özellikleri
Sakız ağacı (Pistacia lentiscus), antepfıstığıgiller familyasında incelenen bir ağaçtır ve Akdeniz bölgesinin doğal ağacı-bitkisidir. Bahar döneminde yeşilimsi çiçekler açan, ortalama 3-4 metre boylarında olmakla birlikte 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, çalı görünümünde, kışın yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Uçucu yağ, acı madde, reçine ve masticin denen bir madde barındırmaktadır. Başlangıçta kırmızı renkli iken sonradan siyaha dönüşür. Dal ve gövdesinden sakız elde edilir. Çiçekleri küçük ve kırmızı renklidir. Meyvesi ufak, yuvarlak ve sivri uçludur. Başlangıçta kırmızı renkli iken sonradan siyaha dönüşür. Dal ve gövdesinden sakız elde edilir.
Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da ve Sakız Adası'nda yetişir. Bitkinin dal ve gövdesinin yaralı yerlerinden akan reçinenin pıhtılaşmasıyla "mastik" adı verilen sakız elde edilir. Toplanan bu usare 2-4 haftada katılaşır. İlk başlarda donuk yeşil renkte olan reçine, daha sonraları soluk sarı renkli, kolaylıkla kırılabilen parça ve damlalar haline gelir. Özel bir kokusu ve tadı vardır. Eter ve etanolde çözünür. Sakız içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve acı maddeler bulunmaktadır.
Sakız Ağacının Faydaları
Ağacın gövdesine açılan çiziklerden akan reçine toplanır ve katılaştıktan sonra kullanılır. Özellikle yapıştırıcı ve vernik üretimi için sanayide kullanılmaktadır. Parfümeri ve kozmetik alanında da kullanılır. Ayrıca, güzel bir tat ve koku vermesi için başta sütlaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar olmak üzere tatlı ve yemeklere de katılmaktadır.
Midenin düzenli çalışmasını sağlar. Çene kaslarını güçlendirir. Diş etlerini temizler. Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirir. Ağız kokusunu giderir. Tükürük salgısını arttırır ve mideyi kuvvetlendirir. Balgam söktürücüdür. Anti bakteriyel ve anti mantar etkilere sahiptir. Peptik ülser ve gastrite karşı faydalıdır. iştahı açar, geğirti meydana getirir ve cildi güzelleştirir ve ilaç almadan önce sakız çiğnenir kusmayı önler. Gül yağı ile karıştırılsa iç ağrılara iyi gelir.
Sakızın Vücuda Genel Faydaları
- Kolay olarak çiğnenen sakız ağaçlarının sindirime iyi geldiğini ve nefes açıcı olduğu ortaya konmuştur.
- Çoğu yara merheminde ve yaraların iyileşmesi için kullandığı saplanmıştır.
- Sakızlar tam anlamıyla doğal olduğundan kolesterolu düşürmek ile beraber, kalp krizi ve hipertansiyonun etkilerini de aşağı çekmektedir.
- Damla sakızı vücudumuzda yaşanan bazı mikropları vücudumuzdan atarak iyileşmesine birebir etki etmektedir.
- Damla sakızı, cilt bakımında, kozmetik malzemelerde ve güneş kremi gibi kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır.
Sakız Ağacı Nasıl Kullanılır
Masaj, kompres. Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler. Solunum yolu enfeksiyonları için yararlıdır. Mideyi ve bağırsakları Ülser ve hemoroite kullanılır. Yorgunluk ve cesaret eksikliği gibi durumların hepsi, bu yağın sakinleştirici ve aynı zamanda canlandırıcı etkisinden fayda sağlayabilirler. Tonik olarak: Cildi gençleştirmede, kırışıklıkları giderir. Yaraların iyileştirilmesinde kullanılır.
Sanayide yapıştırıcı, cila olarak ve parfümeride kullanılır. Tatlılara, özellikle muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılara katılır. Sakız, yiyeceklere güzel bir tat ve koku verir. Güveç ekmek hamuruna çeşni katmak için de kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder