Okaliptus Ağacı (Myrtaceae)

Okaliptüs, mersingiller ; familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Bende bu yazımda okaliptus faydaları neledir, zararları nelerdir, okaliptus özü cilde faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Okaliptus Ağacı (Myrtaceae) 


Okaliptus Ağacı


Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Okaliptüs dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri olduğu bilinmektedir. Uzun ve iri gövdeleri sayesinde diğer ağaç türlerinden farklı olarak yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 ila1000 litre su bulundurabilir.

Bu özelliğinden dolayıda bazı bataklık alanlara dikilerek o bataklık kurutulabilir. Ülkemizde ise okaliptüsün yaşamasına uygun Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıcak, bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.

Boyu 40 metre’ye kadar uzayabilir. Yaprak boyları 12 -22 cm. kadar olup, gençlerde yaprakları küçük ve oval, yetişkinlerinide ise uzun ve sivridir. İlkbahar aylarında türüne göre beyaz, sarı veya kırmızı çiçekler açar. Kış aylarında - 6°C’ye kadar dayanabilen.ve odunundan mobilya sanayiinde, kabuklarından, yapraklarından ve tohumlarından boya ve ilaç sanayiinde faydalanılır.

Okaliptus  üretim tohumla yapılır. Sulak toprakları sevdiğinden bataklık kurutma işlevimde vardır. Türleri; Kırmızı Okaliptüs, Sarı Limon Okaliptüs, Mavi Okaliptüs. Haziran-temmuz ayları arasında, mor renkli çiçekler açan büyük ağaçlardır.

Okaliptusun Faydaları


Soğuk algınlığı rahatsızlıklarında boğaz ve solunum yolları özellikle solunum yolu hastalıklarında: sözgelimi nezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.

Balgam söktürür, göğsü yumuşatır, ateşi düşürür ve sinüsleri açar ve bronşitte özellikle uçucu yağından dolayı inhalasyon (buğu) yoluyla yararlanılmaktır. Nezle, öksürük, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.

Balgam söktürür, göğsü yumuşatır. Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır. Bedeni güçlendiricidir. İdrar yolları antiseptiğidir.

Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır. Dişeti enfeksiyonlarında mikrop kırıcı, ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.

Okaliptus Nasıl Kullanılır


Burun tıkanıklığı ve burun akıntısına karşı (kaynar suya drog parçaları veya uçucu yağ damlaları ilave edilerek hazırlanan) buğu yöntemiyle kullanılmaktadır. Banyo suyuna ve kompres olarak: Yanıklarda ve yaralarda; Ayrıca üzüntü ve sıkıntıyı dindirici etkisi bulunur. Ev içinde buharla kullanılırsa evdeki bakterileri öldürür.

Okaliptus Çayı


Okaliptus çayı nasıl demlenir?  Bir tutam yaş yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek yapılan çay, sekerle tatlandırılarak günde iki-üç kez içilebilir.

Okaliptus Buhar Banyosu


Buhar Banyosu : Okaliptüs yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınır. Bir kaseye konularak üzerine dört bardak kaynar su dökülür. Çıkacak uçucu yağın kaçışını önlemek üzere başı ve kaseyi kapayan büyük bir havlu örtülür. Kaseye doğru eğilip 10 dakika süreyle okaliptüs buharı solunur.

Okaliptus Lapası


Okaliptus lapası : Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün lapası hazırlanır. Masaj yapılarak sürülür.

Okaliptus Yan Etkileri


Okaliptusun aşırı kullanımında zehirlenmeler yaşanabilir. Hamile kadınların, bebeklerin, çocukların ve yüksek tansiyon hastalarının kullanması tavsiye edilmez. Düzenli ilaç kullanan kişiler, bu bitkinin yağını, çayını yada buhar banyosunu kullanmadan evvel mutlaka doktorlara danışmak gerekir.
Bazı kişilerde bu bitkiyi kullandıktan sonra ishal, bulantı ve kusma gibi problemler yaşanabilmektedir. Baş dönmesi ve boğulma hissi gibi durumlar yaşanırsa, okaliptüs zehirlenmesi yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda hiç beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Kullanıldıktan sonra eller güzelce yıkanmalı ve okaliptüs asla gözlere değdirilmemesi gerekir. Okaliptüs yağı kesinlikle seyreltilerek kullanılmalıdır, seyreltilmeden doğrudan topikal olarak uygulanmamalıdır. Bazı kişilerde yanma ve tahriş hissi yaşanabilir. Vücudunuzda var olan her bölgeye uygulamadan evvel vücudunuzda ufak bir yerde kullanmak oldukça önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)