Mısır (Gramineae)


Mısır
Konunun uzmanları anavatanı Güney Amerika olan ve günlük yaşamımızda mutfakta kullandığımız özellikle, salatalardan, pilavlarımıza kadar kattığımız mısırın sağlık anlamında da oldukça faydalı bir besin olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir yaşama önem verenlerin bol bol mısır tüketmesi önerilmektedir. Bende bu yazımda mısırın faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, közlenmiş mısırın faydaları nelerdir, mısır nasıl yapılır, mısırın cilde faydaları, haşlanmış mısırın faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Mısır'ın Özellikleri



Mısır; buğdaygiller (Gramineae),  çoğunlukla oldukça nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda incelenen bir tarım bitkisi. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir.

Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli iriliği, sıralar arası açıklık koçan ucundaki boşluk somak rengine bakılarak yapılır. Ülkemizde en çok yetiştirilebileceği yer Karadeniz'dir. Fakat geliri az olduğu için yaygın değildir. Ayrıca çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır vücuda enerji verir.

Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika ana karasından, Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır. Mısır için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur, bu nedenle geniş bir alanda yetiştirilmektedir..

Mısırın Faydaları


Mısır bitkisinin taneleri, yüksek oranda nişasta ile doymamış yağ asitleri, A vitamini ve sterolleri içerir. İlaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerdiğinde; glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ bulunmaktadır.

Mısır Bitkisi ve Mısır Özü Yağı (Zea Mays):İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktara E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum,magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir

Mısır tanelerinden elde edilen mısır özü yağının, sıvı bitkisel bir yemeklik yağ olarak, damar sertliğini önlediği bilinmektedir. Bunun yanında besleyici değerinden dolayı mısır  taneleri  hayvanlar için de yem sanayisinde kullanılmaktadır.

Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücüdür,  mesane taşlarını düşürür. Bedeni güçlendirici toniktir, sakinleştiricidir.

Romatizma tedavisinde yardımcı olur. Çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır vücuda ve zihne enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bağırsakları yumuşatır. Mide şikayetlerini azaltmaktadır. Göz ve diş sağlığı için faydalı bir besin olan mısır böbreklere de yararlıdır. Mısır özü yağı kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve damar sertliğini önler. Kalp hastalığı riskini azaltır.

Mısır Kolesterolü Düşürür


Kolesterol iyi ve kötü olarak iki kategoride incelenmektedir ve karaciğer tarafından üretilmektedir. Yağlı gıda tüketimi LDL yani kötü kolesterol seviyesini yukarı çıkartmaktadır ve bundan kaynaklı istenmeyen kalp problemlerine neden olmaktadır. Ancak tatlı mısır LDL seviyesini düşürmekte yardım etmektedir ve kanın sağlıklı bir şekilde akışına yardımcı olmaktadır. Bu özelliği sayesinde mısırın vücudumuzda kolesterol emilimine yardımcı olarak kalp sağlığı başta olmak üzere yüksek kolesterolden kaynaklanabilecek pek çok sağlık sorunlarına karşı bünyeyi korur.

Mısır Nasıl Yapılır


Çay : 1 bardak kaynar suyun içine 2 tatlı kaşığı kuru ya da taze mısır püskülü konur. 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen çaydan günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Mısırın taneleri, tanelerinden elde edilen mısır yağı ve meyvelerinin ucundaki mısır püskülü kullanılır. Mısır püskülü tam birpotasyum deposudur. İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Böbrek kumlarını ve taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Romatizmalılara çok iyi gelir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)