Mango Yağı (mango butter)

Mango ağacı 35-40 metre yüksekliğe kadar uzayabilen 10 metreye kadar taçlanabilen, uzun ömürlü bir ağaçtır. Yapılan pek çok çalışma, mango gibi bitkisel gıda tüketiminin artmasının obezite ve genel ölüm, diyabet ve kalp hastalığı riskini azalttığını ve sağlıklı bir cilt ve saç, daha fazla enerji ve genel olarak daha düşük bir kilo artışı sağladığı ortaya konmaktadır. Bende bu yazımda mango yağı nerede satılır, doğal mango yağı almak için ne yapmak gerekir, cilde faydaları nelerdir, saça faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Mango Yağının Özellikleri





MangoMango ağacı 35-40 metre yüksekliğe ulaşabilen 10 metreye kadar taçlanabilen, uzun ömürlü bir ağaçtır. Mango yağının yaprakları her daim yeşildir 15-35 cm uzunluğunda ve 6-16 cm genişiliğinde tanımlanabilmektedir. Çiçekleri 10-40 cm uzuluğunda ve birleşik salkım uçlu yapıdadır. Salkımlarda var olan her bir çiçek 5-10 mm uzunluğunda, beyaz ve 5 taç yapraklı türdendir. Çiçekleri zambaklara benzer keskin bir koku yayar. Genç yapraklar portakal pembesi bir renkte iken giderek kırmızı tonlarında koyulaşır, yaşlandıkça koyu yeşil bir hal alır.

Mango yağı soğuk sıkma yöntemiyle elde edilir. Kimyasal yapısı kakao yağı ve shea butter ile benzerdir ve aynı amaçlar için kullanılmaktadır. Doğal şeklinde yarı katı kıvamda ve yağlı olmayan bu yağ cilt ve özellikle saç üzerinde önemli nemlendirice olarak kullanılır.

Mango Yağının Faydaları


Kuru cilt üzerinde oldukça etkilidir. Deri dökülmesine iyi gelir. Cilt soyulmalarında etkilidir. Lekeleri ve kırışıklıklara karşı ekilidir. Kaşıntıları hafifletir. Güneş yanıklarının etkisini azaltır, traş sonrasında çok iyi bir bakım yağıdır. Küçük cilt yaraları ve deri çatlaklarına karşı etkilidir.

Nemlendirir ve sert ve pürüzlü cildi pürüzsüzleştirir. Gebelik sırasında oluşan çatlaklara karşı etkilidir. Böcek ısırıklarını hafifletir. Sağlıklı gençleşmiş bir cilt sağlar. Egzema ve dermatit sonucu meydana gelen iritasyonu azaltır. İnce çizgiler ve kırışıklıkların oluşumunu azaltmaktadır.

Cilt Bakımında Mango Yağı


Mango yağı yani mango kernel butter doğal yumuşatıcı özelliği sayesinde yara iyileşmesine ve rejeneratif aktiviteye faydalıdır. Mango butter geleneksel olarak cilt yumuşatıcı, yatıştırıcı, nemlendirici ve koruyucu özellikleri için yağmur ormanları ve tropik bölgelerde kullanılmış ve cilt esnekliğinin sağladığı ve deri hücrelerinin dejenerasyonu azalttığı bildirilmiştir. UV ışınlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Yıpranan Saçlara Mango Yağı


Boya, fön, düzleştirici gibi işlemler ile yıpranmış kurumuş saçların tekrar eski sağlığına kavuşması, canlanması, parlaması, hasar görmüş saç pulcuklarının kapanması için de benmari usulü eritilmiş mango yağını haftada 2-3 gece saçlarınıza sürüp ertesi sabah sls ve tuz içermeyen bir şampuanla yıkanması tavsiye edilmektedir.

Çatlayan diz, dirsek, topuk, eller, kol, karın, basen ve tüm bacak bölgelerinizi ılık su ile yıkayıp sonrasında haftada 4-5 gece mango yağı ile masaj yapmanız, çatlakları, kurumaya bağlı kaşıntıyı önler derinin tekrar sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

Diğer Dillerde Mango Adı


Amharic: mango;
Arabic: Amba, Manga, Manja, Manjo;
Armenian: Mang, Mank, Mang (Մանգ);
Assamese: Aam, Ghariyam, aam (আম);
Basque: mango, Mangondo;
Bengali: Aam, Aama, aama (আম);
Burmese: Thar-yetthi, Thayet, Thayet thayt-hypu;
Chinese: Guǒ (果), Mì wàng (密望), Wàng guǒ (望果), Wàng guǒ (杧果), Mǎ méng (马蒙);
Czech: Amčur, mango;
Danish: mango;
Dutch: Bobbie manja, Kanjanna manja, Maggo, manggaboom, mango, Manja;
Esperanto: mango;
Estonian: India mangopuu, Mangopulber;
Fijian: Am, Manggo;
Finnish: mango;
French: Mangue, Manguier, Manguier d’Inde, Margot;
Fulah: Dukehi;
German: mango, Mangobaum, Mangopalme;
Gujarati: Aambo, Karino, aambo (આંબો);
Hebrew: mango;
Hindi: Aam, Aamchur, aam (आम);
Hungarian: Mangó;
Indonesian: Ampelam, Mangga, Mempelam;
Italian: mango;
Japanese: Ancha, mango;
Kannada: Amba, Amra, Ballimavu, Maavu, Mavina hannu, Mavina mara, Mavinahannu, Mavu, māvina haṇṇu, māvina mara, māvu, Simavu, āmra;
Kashmiri: Amb, amb (अम्ब्);
Khmer: Svaay;
Korean: mang-go (망고 ), Manggo;
Lao: Mak mouang, Mwàngx;
Lithuanian: Indinis mangas;
Malay: Ampelam, Mangga, Mempelam;
Malayalam: Amaram, Amram, Maavu, Mampazham, Manga, Mavu, Moochi, maavu (മാവു്);
Mandinka: Duto, Tubab duto, Tubabuduto;
Marathi: Amba, Amchur, āmcūr, amba (अंबा), Āmacūra (आमचूर);
Nepali: mango;
Norwegian: mango;
Oriya: Amba;
Panjabi: Amb;
Polish: Mango indyjskie;
Portuguese: Manga, Mangueira;
Russian: Mango (Манго);
Sanskrit: Ambrah, Amra, Amra chuta, Madhuula, Madhuulaka, Madhuulii, aamra (आम्र);
Sereer: Imaaguru;
Sinhalese: Amba, Etamba;
Slovak: mango, Mangovník indický;
Spanish: Manga, mango, Manguey, Manguira, Mangó;
Swahili: Maembe, Muembe, Mwembe;
Swedish: mango;
Tamil: Ambiram, ampelan, Maa, Maangai, Mamaram, Mambalam, Mambazham, Manga, Mangai, māmpaļam, māṅkāy, āmpiram;
Telugu: Amramu, Mamidi, Mamidipandu, Mamidipandu, māmiḍipaṇḍu, māṅgāyi, amramu (ఆమ్రము), Māṅgāyi (మాంగాయి), mamidi (మామిడి);
Thai: Ma mouang, Mammuang, Mamuang, Mam̀wng (มะม่วง), Mam̀wng b̂ān (มะม่วงบ้าน);
Tigrinya: Mangus;
Urdu: Aam, Amba, aam (م);
Vietnamese: Xo[af]I, Xoai, Xoài;
Wolof: Mangaro;

Egzama ve Sedefe Karşı Mango Yağı


Mango esansiyel yağındaki anti-enflamatuar özellikler, sedef hastalığı veya egzaması olanlar için kuru, iltihaplı, kaşıntılı cildin tedavisi için gerçekten etkilidir. En önemlisi, yağ şartlarını önleyecektir. Ek olarak, nemi koruyarak koyu renkli lekeleri, siyah kafaları ve lekeleri temizler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)