Lavanta Yağı (Lamiaceae Oil)

Bu bitki cildin güzelliği için oldukça etkilidir. Cildin arındırılmasına yardımcı olmak için yaygın şekilde koku ve şampuanlara eklenebilir. Lavanta yağı doğal olarak bir çok yerde kullanılmaktadır ve bazı çeşitleri gıda tipidir. Bende bu yazımda sizlere lavanta yağının faydaları nelerdir, saça faydalı mıdır, nasıl kullanılır, sivilcelere iyi gelir mi, doğal lavanta yağı nasıl bulunur, nasıl yapılır, zararı var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Lavanta Yağı



Lavanta Yağı
Lavanta yağı (Lamiaceae oil)  ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitkidir. Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir.

Çiçeklerin ferahlatıcı hoş bir kokusu vardır. Çiçekler temmuz ağustos aylarında tomurcuk halindeyken toplanır. Saplarıyla beraber toplanan çiçekler demet halinde bağlanıp gölge bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra çiçekler saptan ufalanarak ayrılır. Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi uçucu yağdır. Gerçek lavanta çiçeği en az % 1 uçucu yağ içerir. Lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sektöründe güzel kokusu için kullanılır. Lavanta yağı güçlü antiseptik etkiye sahiptir.

Lavanta Yağı Nasıl Elde Edilir


Lavanta yağı buhar distilasyon metoduyla elde edilir. Eterik uçucu bir yağdır, tüm eterik yağlarda olduğu gibi lavanta yağı da saf olarak kullanılmaz. Lavanta yağı genellikle çiçeklerden elde edilir. Lavanta esansiyel yağı , aynı zamanda, geleneksel parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca dünya genelinde oldukça yaygın kullanımı olan lavanta sabunu da lavanta yağından imal edilir.

Lavanta Suyu


Avrupa mutfağı yemeklerde kullanılır ve bir takım geleneksel tedavi metodları için lavanta ve lavanta yağından faydalanılır. Ayrıca tohumlarından çıkan lavanta suyu iyi bir cilt bakım toniğidir.

Kepeğe Karşı Lavanta Suyu


Lavanta yağı genellikle masaj, akupunktur ve Şiroterapik manipülasyon gibi bütünleştirici tıp uygulamalarında kullanılır. Lavanta yağının sedatif etkisi solumayla ve cilt yoluyla oluşur. Lavanta yağı ayrıca, mikropların üremesini engelleyen antiseptik amaçlarla ve aromaterapide kullanılır.Lavanta yağı saç derisine uygulanıp, saç derisi Lavanta yağı ile ovulduğunda, Lavanta yağının faydaları arasında yer alan kepek giderme etkisi gerçekleşecektir.

Aroma Terapide Lavanta Yağı


Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla baş ağrısı, gerilim ve depresyonda kullanılır. Baş dönmelerine, baş ağrılarına, iştahsızlık, mide ve bağırsak şişmelerine, sinirlere, kalp çarpıntılarına, titremelere, astıma, genel güçsüzlüğe, gribe, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, sarılığa, kan toplanmalarına iyi gelir. Tütsü olarak: Nezle, grip, anjin ve bronşitin tedavilerini çabuklaştırır.  Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak: Ağız içindeki küçük yaraları temizler.

Strese Karşı Lavanta Yağı


Yastıklarınıza birkaç damla lavanta yağı sürmek, migren, baş ağrısı, depresyon, gerginlik ve duygusal strese bağlı rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, sinir yorgunluğunu ve huzursuzluğu azaltmak için banyo suyunuza birkaç damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz . Bunun nedeni lavanta esansiyel yağında bulunan linalol ve linalil asetat gibi terpenoidlerin  güçlü anksiyolitik yeteneklere sahip olmasıdır.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır


Bir çay bardağı suya veya bir şeker parçası üzerine 3-4 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Lavanta Yağı sabit yağlarla karıştırılmadan cilde direkt olarak kullanılmamalıdır. Mutlaka seyreltilmelidir. Lavanta Yağı uygulamalarda yağlar metal malzemelerle temas etmemelidir.

Egzamaya Lavanta Yağı


Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yemek ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı saçların uzamasının yanı sıra uyku bozuklukları, stres ve kaygının azaltılması için kullanılabilir. Lavanta yağı bitkinin hoş kokulu çiçeğinin damıtılması ile elde edilir. Saç tipiniz ne olursa olsun ve saç derinizdeki tüm sorunların tedavisinde yardımcı doğal ürün olarak lavanta yağını kullanabilirsiniz.


Saç Bakımında Lavanta Yağı


Lavanta yağıyla saç derisine masaj yapmak için kullanılacak reçete ise şöyle; 3 damla lavanta yağı, 3 damla biberiye yağı, 2 damla kekik yağı, 2 damla sedir ağacı yağını 4 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı ve yarım yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırın. Saç derinize sürmeden bu yağların iyice karışmasını sağlayın.

Sivilcelere Lavanta Yağı


Sivilcelerin tedavisinde lavanta yağını diğer doğal yağlar ile karıştırabiliriz ve sivilcelere karşı mükemmel bir tedavi malzemesi elde etmiş olursunuz. Sivilceler için aşağıda ki  karışımı elde edebilirsiniz. Sivilcelere uygulayabileceğimiz bu tedavi kürü için gerekli olan malzemeler:


  • 30 ml jojoba yağı
  • 10 ml lavanta yağı
  • 10 ml çay ağacı yağı



Bu saydığım doğal yağları güzelce çalkalayın sabah akşam yüzünüzü yıkadıktan sonra bu yağ karışımını 1-2 damla kadar sivilceli bölgelere sürünüz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)