Kenevir (Cannabis)


Pek çok insan kenevir tohumlarının bir süper gıda olduğunu düşünür. Tohumlar zengin bir beslenme profiline sahiptir ve çeşitli sağlık yararları sağlar. Bu küçük, kahverengi tohumlar protein, lif ve omega-3'ler ve omega-6'lar dahil olmak üzere sağlıklı yağ asitleri bakımından zengindir. Bende bu yazımda kenevir nedir, nasıl yetişir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yasaklı mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kenevirin Özellikleri




KenevirKenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasında incelenmektedir ve tek yıllık bitki cinsidir. Yetiştiği yer esas olarak Orta Asya'dır. Ilıman ve Tropik bölgelerde yetişir ve kültür tarımı da çokça yapılmaktadır. Kenevirin, çiçekleri sarı renklidir ve salkım biçiminde olan bir bitkidir. Yaprakları uzun saplı, karşılıklı ve el şeklindedir. Erkek ve dişi çiçekler farklı bitkilerdedir. Erkek çiçekler yaprakların koltuğunda salkım durumunda toplanmışlardır. Dişi çiçekler küçük yaprakların koltuklarında olup neredeyse sapsızdırlar.

Meyveleri 3-5 mm boyunda, mercimek şeklinde, grimsi veya yeşilimsi esmer renklere sahiptir. Gövdeleri dik ve içi boş olduğundan dikenimsi tüylerden kaynaklıdır pürtüklüdür. Hint Keneviri ve ya Kendir Otu olarak da adlandırılan bu bitkiden uyuşturucu madde de elde edildiği için ekimi sınırlandırılmıştır. Kenevir bitkisi, 1930'larda ABD'de çıkarılan "Marihuana Vergi Yasası" ile yetiştirilmesine engeller koyduktan sonra adım adım bütün dünyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın bilimsel bir dertten değil, ekonomik ve siyasi çıkar gruplarınca gerçekleştirildiği düşünülmektedir. Türkiye’nin hemen bütün bölgelerinde yetişir ve yetiştirilebilir, ancak esrar yapımında kullanıldığından kaynaklı Kanunen yasaktır ve ekimi gerçekleştirilmemektedir.

Kenevirin Faydaları


Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. Yapraklarının haşlaması lapa olarak romatizma ağrılarını hafifletir. Balgam söktürür. Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. İdrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Prostat şikayetlerinde de faydalı olur. Yapraklarının haşlaması lapa olarak romatizma ağrılarını hafifletir. Balgam söktürür.

Mide ve bağırsak hastalıkları ile idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Prostat şikayetlerinde de faydalı olabilir. Kenevir tohumu ezildikten sonra sıcak sütte demlenip süzülerek ya da bal ile macun yapılarak kullanılabilir. Kenevirin lifleri iplik elde etmek için kullanılır. Bunun yanında, kenevirde uyuşturucu ham maddesi ve kenevir yağı da vardır. Fazla kullanılmaması önemlidir.

Kenevir Otu Nasıl Kullanılır


Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur bir yapıya sahiptir. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılmaktadır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması noktasından da gıda olarak kullanılmaktadır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerin başında gelmektedir. İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kağıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür.

Dişi kenevir otunun baş kısmı, dalları ve yapraklarının toplanıp kurutulması ve ufalanıp toz haline getirilmesiyle esrar elde edilmektedir. Dişi kenevirin yasaklanmasına yol açan, döllenmemiş bitkinin goncalı üst kısımlarında yoğun olarak bulunan tetra-hidro-kanabinol (THC) maddesidir. Bu uyarıcı madde, kenevir bitkisinin çiçekli tepe kısımlarında reçine adı verilen koyu bir sıvı da bulunur ve keyif verici maddeler özellikte bu kısımda bulunmaktadır.

Kenevirin İçindeki Vitamin ve Mineraller


Kenevir tohumu etkileyici bir dizi vitamin ve mineral barındırmaktadır:


  • E vitamini
  • magnezyum
  • fosforlu
  • potasyum
  • niasin
  • b 2 vitamini
  • tiamin
  • B-6 vitamini
  • folat


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)