Keçi Boynuzu (Ceratonia Siliqua)

Keçiboynuzu ya da diğer adıyla harnup, Akdeniz ikliminde yetişen ve özü itibariyle, tohumundan, tozundan bir çok şekilde etkili ve faydalı bir bitkidir. Keçiboynuzunun faydalarıyla beraber keçiboynuzu pekmezi faydaları da oldukça çoktur. Ayrıca barındırdığı maddelerden kaynaklı keçiboynuzu ve pekmezinin sağlımıza faydası oldukça fazladır. Bende bu yazımda keçi boynuzunda bahsedeceğim. Ayrıca keçiboynuzu nedir, keçiboynuzu çekirdeğinin faydaları nelerdir, keçiboynuzu suyunun faydaları nelerdir, cinsel yaşantımıza faydası var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Keçiboynuzunun Özellikleri




Keçi Boynuzu
“Lokman Hekim, günlerden birinde Anadolu'nun güneyindeki insanların dertleriyle ilgilenmek üzere yola çıkar. Toros Dağları'ndan aşağıya inip Akdeniz'e doğru ilerlerken limon ağaçlarını görür. Orada yaşayan insanların daha sağlıklı olabileceğini düşünerek ilerlerken yolunun sağının solunun keçiboynuzu ağaçlarıyla örtülü olduğunu görür. Orada durup yanındakilere "Buranın insanlarının bana ihtiyacı olmaz." deyip geri döner…


Keçi Boynuzu (Ceratonia siliqua)


Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua), baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, herdem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türüdür.

Uzun ömürlü ve boyu10 m. kadar olan maki türü bir ağaçtır. Kökleri güçlü olan toprağın 18-27 metre derinine kadar inebilmektedir  Sert ve koyu yeşil yapraklıdır. Meyve rengi başlangıçta yeşil iken olgunlaştıkça koyu kahverengine dönmektedir. Olgunlaşan meyvelerin hasadı Eylül ayında başlar ve mevsim koşullarına göre Ekim-Kasım aylarına kadar devam edebilir.

Keçiboynuzu Akdeniz kıyılarında, Kıbrıs adası, Libya ve ABD'nin Kaliforniya bölgesinde yetimekte olup, ülkemizde ; Antalya'nın Alanya, Manavgat, Gazipaşa ilçeleri ile Mersin'nin Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar ve Silifke ilçeleri ile Muğla'nın Marmaris ve Datça ilçeleri dolaylarında küçük veya büyük gruplar halinde yetişmektedir.

Keçiboynuzu Yaprakları, karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar olup boyları 10-20 cm. uzunluğunda olup damla uçludur. Çiçekleri; 6-12 cm. uzunluğunda olup açık yeşilimsi kırmızı, küçük ve çok sayıdadır. Ağacın meyveleri (legümen) ise 15-20 cm. kadar olabilen ve ilk zamanlar yeşil ama olgunlaştığında kahverengileşmektedir. Ağaç Meyvesinin mezokarpı (orta tabakası), taze iken yumuşak ve tatlıdır. Her bir meyvenin (bakla) içerisinde on beş kadar sert kabuklu yassı tohumlar bulunur. Tohumlar Trigosol adı verilen bir madde içerir.

Keçiboynuzunun Faydaları


Şekerlerce ve proteince oldukça zengin olan keçiboynuzu meyvesi ağırlık olarak yaklaşık % 90 meyve eti ve % 10 çekirdekten oluşmaktadır. Meyvenin A, B, B2, B3 ve D vitaminleri ile yüksek miktarlarda kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum minerallerini içermektedir.

keçiboynuzu kabuğunun içeriğinde;  % 9 nem, % 1 kül, % 1 protein, % 1,1 yağ, % 0,4 sukroz, % 0,1 D-glikoz, % 0,1 D-fruktoz , % 0,1 nişasta ve toplam fenolleri 0,661 mg/g gibi bileşikler bulunurken, çekirdek bileşiminde C ve E vitaminleri bulunmaktadır.

Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir.

Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde büyük bir başarıyla uygulanabilir. Kortizon tedavisinden başka çare bulamayan, alerjik nefes darlığı çeken ve yılın belli mevsimlerinde öksürük krizlerinin nedenli şiddetli olduğunu anlatan bir çok insanın,

Keçiboynuzunu kullanmaya başladıktan daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıkları gözlemlenmektedir. Guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir.

Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde çok yönlü özellikleri olan bir maddedir. Bu maddenin, bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.

Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır


Keçiboynuzu meyveleri öksürük ilaçlarında kullanılır. Çiğneme tütününe tat vermek için katılır. Keçiboynuzu meyvesinden pekmez de yapılır.

Tohumlarından elde edilen balsam, tekstil endüstrisinde apreleme için kullanılır. Ayrıca çikolata imalatında tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Afrodizyak özelliğiyle cinsel gücü artırdığına da inanılmaktadır.

Meyveleri taze ve kuru olarak yenilebilir. Yaprakları ve dalları kurutularak çay gibi demlenerek içilebilir. Keçiboynuzu pekmez olarak da tüketildiğinde,kansızlık çekenlerede ve sperm azlığında çok faydalıdır. Keçiboynuzu tohumları suda haşlanarak lapa yapılır,vucuddaki yara ve şişliklere konulursa faydalıdır.



Keçiboynuzu Çayı


Astım,bronşit ve nefes darlığında,6-7 adet yıkanmış keçiboynuzu yarım litre suda 7-8 dakika kaynatılıp sogutulur,buzdolabında sakalnır. her gün sabah ve akşam birer bardak içilir.her iç günde bir yeniden yapılarak kullanılır. Bu uygulamayı 20 gün yapın.

Keçiboynuzu gamı, gıda endüstrisi dışında kağıt, boya, tekstil ve plastik sanayinde, petrol ve petrokimya, mobilyacılık, kibrit, deterjan bazı eczacılık ve kozmetik uygulamalarında da kullanılmaktadır.

Keçiboynuzunun Cinselliğe Faydaları


Yarım litre suyu ocakta kaynatın. Ellerinizle,  küçük parçalara böldüğünüz keçiboynuzunu kaynattığınız suyun içine atın. Sonra tencerenin ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 3-4 dakika kaynatın. Bu süre dolduktan sonra tencereyi soğuması için bir müddet bırakın. Bekleme süresi tamamlanınca karışımı güzelce süzün.


Uygulamaya ilk gerçekleştirdiğinizde bir hafta boyunca hiç atlamadan gerçekleştirin. İlk haftadan sonra 3 ay süreyle, yatmadan evvel 1 bardak tüketin. 3 aydan sonra ihtiyaç halinde belli zamanlarda uygulama gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)