Karpuz (Citrullus Lanatus)


Karpuz çok popüler bir yaz meyvesidir. Hele şu günlerde herkesin buzdolabında mutlaka karpuz bulunmaktadır. Bende bu yazımda karpuz nedir, besin değeri nedir, faydaları nelerdir, kavunla tadı aynı mıdır, cinselliğe iyi gelir mi, nerede yetişir, şeker hastaları tüketebilir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Karpuz (Citrullus Lanatus)




KarpuzKarpuz , kabakgiller familyasında incelenen tek yıllık bir bitkidir. Karpuz sarı renkli çiçekler açar ve iri meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı oldukça düşüktür. Karpuzun %90’ı sudur ve vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılamasının ötesinde B ve C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bakımında da zengin bir meyvedir. Karpuzun içerdiği besin değerleri:


  • Kalori: 30
  • Su: % 91
  • Protein: 0.6 gram
  • Karbonhidrat: 7,6 gram
  • Şeker: 6.2 gram
  • Elyaf: 0,4 gram
  • Yağ: 0,2 gram


Karpuzun Faydaları


Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlara göre, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Oldukça iyi bir idrar söktürücü olarak kullanılabilen karpuz, vücudumuzda bulunan atık maddeleri, bağırsakları ve kanı temizlemek noktasında faydalıdır. Kalbi koruyucu etkisi de cabası. Ayrıca soğuk algınlığına da oldukça iyi gelir. Kaldı ki karpuz cinsel gücü arttırmaktadır. Vücuda zindelik, serinlik ve ferahlık vermektedir. Aynı zamanda börekleri çalıştırarak böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olmaktadır. Kemik gelişimini de oldukça fazla desteklemektedir.

Karpuzun Saç ve Cilde Faydaları


Karpuz barındırdığı A ve C vitaminleri ile saçlarımız ve cildimiz için de oldukça iyi bir besindir. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerek olan A vitaminini barındırdığından kaynaklı cildi daha canlı ve güzel bir görünüm sağlamaktadır. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına destek olmaktadır; cilt hücrelerini oluşturmasının ötesinde hücreleri de onarmaktadır.

Karpuz Nasıl Tüketilir


İçerisinde bol miktarda var olan Potasyumdan dolayı Karpuz, kalp işlevini düzenlenmesinde, kalp krizi tehlikesinin azalmasında oldukça işlevli bir besindir. Karpuz lifli yapısıyla bağırsakları çalıştırmaktadır.

Karpuz ve taze sıkılmış karpuz suyu domatesten daha fazla likopen barındırır. Bu saydığım maddeler vücudun çalışmasını desteklemektedir. Bir fincan dilimlenmiş karpuzda yalnızca 25 kalori, 6 gram karbonhidrat, 0 yağ ve 0 sodyum vardır.

Olgunlaşmış karpuz taze şekilde tüketilir. Kelek karpuzlardan ise turşu yapılır. Bala zencefil eklenip karpuzla yenirse balgamı sökmektedir. Karpuzdan en iyi şekilde faydalanmak için yemeklerden önce ve mümkün olduğunca kabuklarının iç kısmı ile birlikte yemek daha faydalıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)