Karite Yağı - Shea Butter

Shea yağı, shea ağacından elde edilen bir tohum yağıdır. Shea ağacı, Doğu ve Batı tropik Afrika'da yetişmektedir. Shea yağı, shea ağacı tohumu içinde var olan iki yağlı çekirdekten gelmektedir. Çekirdek tohumdan çıkarıldıktan sonra toz haline getirilir ve su içinde kaynatılmaktadır. Daha sonra shea yağı suyun üstüne çıkar ve katılaşır. Bende bu yazımda karite yağı yani shea butter nedir, özellikleri nelerdir, cilde faydaları nelerdir, egzamaya iyi gelir mi, sivilceye iyi gelir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

(Shea Butter) Karite Yağı




Shea ButterShea Butter karite ağacının meyvesinden elde edilen katı bir yağdır. Karite ağacı, tropikal bir Afrika ağacıdır. Karite ağacı 12,5 ile 25 metre uzayabilir ve bu ağaç ceviz büyüklüğünde meyveler verir. Ağacın meyve vermesi için 25 yıl geçmesi gerekiyor fakat ortalama 250 sene ömrü olan bu ağaçlar çoğunlukla kendiliğinden büyümektedirler.

Karite ağacının yetiştiği yerler batı ve orta Afrika'nın bozkır alanlarıdır. Bölgelerin yerli halkı tarafından çiftçiliği yapılır ve yaygın olarak  gıda ve kozmetik alanında kullanılmak üzere bir geçim kaynağıdır. Karite yağı ise, yine bölge halkı tarafından karite ağacının meyvesi olan fıstıklarından elde edilmektedir.

Üretimiyse geleneksel anlamda elle gerçekleştirir. Küçük meyveleri karite ağacından toplandıktan sonra, fıstıklarının kavrulmasının ardından kırılarak içinden elde edilen meyvenin dövülerek toz haline getirilir ve su ile karıştırılarak elle yoğrulmaktadır. Pıhtılaşmış yağ daha sonra ihraç toplarının içinde kurumaya bırakılmaktadır. Bu sayede yaşanan beyaz veya sarımtırak renkteki yağ katı formuna ulaşırlar.

Shea Butter'ın Faydaları


Derinin tekrardan canlanması için gereken A ve D vitaminlerini, kendini yenilemesine yarayan E vitaminlerini, elastikiyetini korumasına yardım eden F vitaminlerini ihtiva etmekte ve derinin ihtiyacı olan bütün ana maddeleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Shea yağının hücre yenilenmesini hızlandırır ve elastik bir cilt görünümü sağlar. Ciltte koruyucu bir tabaka oluşturarak cildin nem dengesini sağlar. Shea butterin tahriş azaltıcı özelliği bulunmaktadır, yara izleri, egzema, yanık, ciltte yaşanan pullanma ve döküntüler, çatlaklar, kırışıklıklar üzerinde etkileri ile beraber bu özellikleri sayesinde kadınlar tarafından kullanılmaktadır.

Shea butter yani karite yağı cilt tarafından çok hızla emilir. Shea ultra viyole ışınlara karşı doğal bir güneş koruyucudur spf 3 civarında bir koruma sağlar. Shea butter çok iyi bir dudak nemlendiricisidir.

Saç bakımında ideal yağlardan birisidir, yıpranmış saçları derinlemesine nemlendirerek, saçların kırılmasını ve koparak dökülmesini engellemeye yardımcı olur.

Shea Butter Nasıl Kullanılır


Karite yağının cildin kendini yenilemesi ve canlı bir görünüm kazanmasının sağlaması açısından sürekli yanımızda bulundurulması gereken bir yağ olduğu unutulmamalı.

Özellikle kış aylarında soğuktan oluşan çatlakların ve yine topuklarda oluşan çatlakların giderilmesinde günlük kullanım sonucu önemli bir tedavi sağlanmış olur. Yine özellikle soğuktan kaynaklanan dudak çatlamalarının tedavisinde de birebirdir.

Shea butterin tahriş azaltıcı özelliği vardır, yara izleri, egzama, yanık, ciltteki pullanma ve döküntüler, çatlaklar, kırışıklıklar üzerinde etkileri bilinmekte ve bu özellikleri sayesinde kadınlar tarafından kullanılmaktadır.

Saç bakımında ideal yağlardan birisidir, yıpranmış saçları derinlemesine nemlendirerek, saçların kırılmasını ve koparak dökülmesini engellemeye yardımcı olur. shea butter iyi bir nemlendirici olduğu için oldukça iyi bir cilt bakım yağıdır, shea yağı saf kullanılabileceği gibi diğer yağlarla karıştırılarak, daha kişisel bakımlar elde edilebilir. bu etkilerinden faydalanmak için elde yumuşatılan yağın saç diplerine masaj yapılarak uygulanması yeterlidir.

Shea Yağının Yan Etkileri


Shea yağı, inanılmaz derecede düşük riskli bir topikal bileşendir. Shea yağına alerjik reaksiyonlar nadir şekilde yaşanmaktadır. Aynı zamanda; zamanı geçmiş olan shea yağı, doğal bütünlüğünü yitirir ve saydığım bir çok faydayı sağlamaz. Pek çok kişi daha iyi görünüşü ve kokusu olmamasından kaynaklı rafine edilen shea yağı kullanmayı tercih eder fakat shea yağı faydalarını kaybettiğinin farkında olmazlar. Rafine edilmiş shea yağı ciddi derecede zararlıdır hatta kanserojen ve ultraviyole ışınlara açık olma gibi durumları barındırmaktadır. Bundan dolayı her zaman çiğ shea yağının temin edilmesi oldukça önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)