Karabiber (Piper Nigrum)

Bazı yiyecekler beslenme açısından diğerlerine göre çok daha sağlıklıdır ve bazı yiyeceklerin beslenme uzmanları tarafından ekstra faydalı olduğu düşünülmektedir. Karabiber böyle bir besin malzemesidir. Karabiber yalnızca faydalı bir lezzet maddesi değil, aynı zamanda zengin bir mineral ve besin kaynağıdır. Hepsinden iyisi, karabiberi diyetinize dahil etmek kolaydır. Bende bu yazımda karabiber hakkında bir yazı hazırladım. Yazımda karabiberin faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, sütlü karabiber nasıl kullanılır, bal ve karabiberin faydaları nelerdir, karabiberin kadınlara faydaları nelerdir, zararı var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


Karabiberin Özellikleri


KarabiberKarabiber aslında meyvesi için yetişen Hindistan'a özgü çiçek açan bir asmadır. Olgunlaştığında bitkinin meyvesi kurutulur ve karabiber elde edilir. Bütün karabiber satın alabilir ya da ürünü önceden hazırlanmış bir biber çeşnisi olarak satın alabilirsiniz.

Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasında incelenmektedir. Karabiber ağacının meyvesi olan biber tohumunun olgunlaşmadan toplanıp kurutulması ile elde edilen karabiber Dünya’da en çok kullanılan baharatların başındadır. Ülkemizin iklimi karabiber yetiştirilmesini maalesef müsait değildir. Beyaz biber, yeşilbiber gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetişme olanağı vardır. Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri bulunur, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan evvel toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilmiş olur. Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokusuyla bütün yemeklere tat verir.  Her iki biber de baharat olarak kullanılır. Karabiberin, Salvak, Malabar ve Beyaz Karabiber olmak üzere üç çeşidi var. Bunlardan Salavak, biraz çekildiği zaman esmer, Malabar açık gri ve Beyaz Karabiber ise süt beyazı renginde oluyor.

Karabiberin Faydaları


Karabiber %1-3 oranında uçucu aromatik bir yağ barındırmaktadır. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir. Özellikle sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürücü etkisi ile kabızlığı önlemede yararlıdır ve iştah açıcıdır. Sindirim sisteminde var olan mikropları öldürmektedir. Enerji verir. Cinsel gücü arttırmaya yardımcıdır aynı zamanda sinirleri kuvvetlendirir ve kansızlığa karşı faydalıdır..

Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar

Karabiber Sağlık Sorunlarına İyi Gelir


Eski toplumların çoğu karabiberleri iyileştirici bir amaçla kullanmaktadır. Karabiber sağlık yararları nedeniyle, Ayurveda ilaçları sık sık baharat barındırmaktadır. Karabiber - hint yağı veya ghee gibi maddelerle beraber-iştah açıcı, solunum yardımcısı ve öksürük tedavisi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bazen tedavi etmek için kullanılır:


  • Kolik
  • Anemi
  • Kalp sorunu
  • Şeker hastalığı


Karabiber Nasıl Kullanılır


Karabiber aynı zamanda anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi artırır. Üre atmaya yardımcı olmaktadır. Dünyada en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan karabiber, doğu tıbbında ilaç olarak ve özellikle ishal ve diğer mide-bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır. Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul edilir. 1 çay kaşığında 5 kalori içerir.

Karabiber yagı yapmak için , eşit miktarda karabiber ve zeytinyağı iyice karıştırıldıktan sonra bir kaba konur. Üzerine yarım litre su dökülerek suyu çekilinceye kadar pişirilir. Pişirilen karışım tülbentte sıkılarak süzülür ve şişe¬ye doldurularak ağzı sıkıca kapatılır. Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır. Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir.

Karabiberin Zararları


Karabiberin aşırı tüketimine bağlı olarak mide yanmasına yol açabilmektedir. Eğer mide ile ilişkili herhangi bir hastalıkla mücadeleye etmek istiyorsak bu durum geçici olmaktadır. Kısa bir süre sonra yanma hissi hafifleyip yok olacaktır. Bundan dolayı aşırı karabiber tüketiminden kaçınmanız gerekir.
Özellikle çocuklarda direkt ağızdan karabiber tüketimi akciğere kaçmasına yol açabilir bu çok tehlikeli problemlere yol açabilir. Bundan kaynaklı çocukların direkt ağızdan almalarına özen göstermeniz gerekir. Ancak farklı gıdaların üstüne dökülerek ve karıştırılarak tüketilebilir.
Karabiberin yakıcı özelliğini herkes bir kere yaşamıştır. Bundan kaynaklı direkt cilde uygulanması yanma hissine yol açar. Ayrıca tedavi amaçlı gözlere uygulanmamalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)