Kafur Ağacı (Cinnamomum camphora)

Kafur, kafur ağacının kabuğu ve odunu damıtılarak yapılırdı. Günümüzde kafur kimyasal olarak terebentin yağından üretilmektedir. Kafur ürünleri cilde sürülebilir (topikal uygulama) veya solunabilir. Bende bu yazımda kafur ağacının özellikleri nelerdir, kafur yağının saça faydaları nelerdir, kafuru nerede bulabiliriz, zararları var mıdır, kafur kremi faydalı mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kafur Ağacı





Kafur AğacıKafur ağacı, defnegiller (Lauraceae) familyasında incelenmektedir. Kafur ağacının anavatanı, Güney Çin, Güney Japonya ve Formoza gibi uzak doğu olan, 20–30 m uzunluğuna kadar boylanır. Kafur ağacı doğal ormanlar meydana getiren ağaç türüdür. Vatanı Formosa (Taiwan) veya Güney Japonya olup, bugün Endonezya, Malezya, Doğu Afrika, Meksika, Florida, Yeni Zelanda ve Fas'ta tarımı yapılmaktadır. Türkiye'de de kafur ağacı süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Günümüzde Formsa Kâfuru; camphora  Formosana, Japon kâfuru;  Japonicum ve Yeni Zelanda kâfuru;  Newzealanda gibi yaygın üç alt türü bulunmaktadır. Kışın yapraklarını dökmeyen sürekli yeşil kalan bir tropikal bitkidir.Kafur, sabun ve selüloz sanayiinde de kullanılmaktadır. Kafur ağacı bir tropik bölge bitkisi olduğundan, Türkiye'de yetiştirilememektedir.

Kafur Yağı


Birleşimindeki maddeleri Eter yağ türevleri olup bu bitkinin kök, gövde, dallar ve yapraklarında farklı oranlarda bulunur. Köklerinde % 4,5-5, Gövdesinde % 4-4,5, Dallarında % 2-3 ve Yapraklarında % 0,5-2 oranındadır. En çok gövdesinden Eter yağ elde edilir ve bu yağı damıttıktan sonra kalitesine göre üç gruba ayırabiliriz.

Ham olarak damıtılan Kafur yağı yeniden özel ekstresi yapılır ve alçak derecelerde buharlaşan Beyaz Kafur ile diğerleri ki bunlar; Sarı kafur, Esmer kafur, Kırmızı kafur ve Siyah kafur gibi gruplara ayrılır. Bunlardan sadece alçak derecede buharlaşan ve birleşiminde bol miktarda Cineol (Sineol) içeren Beyaz kafur tıpta kullanılır.

Kafur Yağının Faydaları


Kalp ve solunum antiseptiği olarak, çoğunlukla yağlı enjeksiyonları halinde kullanılmaktadır. Akciğer ve solunum yollarında antiseptik bir etki yapar. Bu sebeple kafur taşıyan preparatlar buğu olarak veya kafur merhemleri, göğüs ve sırta sürülerek kullanılır. Uyarıcı etkisi ile kalbi, beyni, sinirleri ve solunum sistemini uyarır.

Kan dolaşımını destekler ve kalp yetmezliğine iyi gelir. Başta bronşit olmak üzere akciğer hastalıklarında ve soğuk algınlığında faydalıdır. Öksürüğü keser. Romatizma, morarma, burkulma ve kas ağrısı şikayetlerini azaltır. Ateş düşürücüdür.

Dahilen ya da haricen kullanılabilir. Ağrı kesici ve mikrop öldürücü etkileri için haricen kullanılır. İspirto ile karıştırılarak saçtaki oluşan kepeklere karşı kullanılabilir. 1-2 gramdan fazla kullanılması baş dönmesi, şuur kaybı, bulantı, kusma, yüksek tansiyon gibi etkilere neden olabileceği için fazla kullanılması tavsiye edilmez. Kâfur yağı (eter yağı) veya saf kâfur sade olarak kullanılmaz, şayet kullanılır ise yakıcı ve iltihap yapıcı özellikleri vardır.0,7 gram kâfur sarhoş gibi yaparken 2,4 gram şuurunu kaybetme, aptalca dengesiz hareketler, baş dönmesi, tüksek tansiyon, titreme, bulantı, kusma, sara, üşüme, korku ve kulak çınlaması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Kafur Ağacı Yağı


Dahilen ya da haricen kullanılabilir. Ağrı kesici ve mikrop öldürücü etkileri için haricen kullanılır. Direkt olarak ağrılı bölgeye uygulanır. Birkaç damla pamuğa damlatılarak vücuda sürülmekle böceklere karşı korunmada faydalıdır. Kâfur yağı astım bronşiti olan hastalarda inhalasyon yolu ile kullanılmamalıdır.kas ağrıları ve çeşitli iş ve spor kazaları sonucu ortaya çıkan burkulma, morarma ve ezilmeye karşı haricen merhemi kullanılır.

10 gr Kafur (veya Kafur Eter yağı) 90 ml Zeytin¬ya-ğında eritildikten sonra ihtiyaç duyuldukça ağrılı, kas ve eklemler bu yağla ovalanır.

Kafur Merhemi


Kafur, şişe içine konulan zambak yağı güneşte terbiye edilerek merhem hazırlanır ve bu merhem saç dökülmesine iyi gelir. Kafur, romatizma ve mayasıl ağrıları için 1 litre beyaz ispirtoda 50 gram kafur konarak eritilir.3 hafta ağrıyan yere sürülür ve streç filmle kapatılır. Kafurun bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Sivilcelere İyi Gelir


Anti-inflamatuar bir malzeme olan kafur sayesinde cildinizde var olan iltihap, şişlik ve kızarıklıkların azalmasının önüne geçer. Bir fincan sızma hindistan cevizi yağını hava geçirmeyen bir kavanoza aktarın. Bir çay kaşığı kafur yağı katın ve güzelce karıştırın. Yüzünüzü bir temizlik maddesiyle iyice yıkadıktan sonra, kurutun ve hazırladığınız karışımdan bir miktar aknenin üzerine uygulayın. Beş dakika süreyle masaj gerçekleştirerek deriye nüfus etmesine yardım edin. Bir gece nüfuz etmesini bekleyin. Ertesi sabah yağı ılık su yardımıyla ve bir temizleyici yardımıyla güzelce yıkayın. Günde bir kez bu uygulamayı tekrarlayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)