Isırgan Otu (Urtica)


Isırgan Otu
Şifa kaynağı olan ısırgan otu çoğunlukla Kasım ve Aralık aylarında yetişmektedir. Kanda var olan şekeri dengeleme, glikoz aşağı çekme ve pek çok cilt problemlerine iyi geldiği ortaya konan bir gerçektir. Alternatif tıp anlamında da adlandırdığımız ısırgan otunun faydaları oldukça fazladır. Bende bu yazımda ısırgan otu nedir, ısırgan otunun zararları nelerdir, cilde faydası nedir, zayıflatır mı, yemeği nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Isırgan otu (Urtica)



Isırgan otu (Urtica), ısırgangiller (Urticaceae) familyasının Urtica cinsinden Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açan, bir yıllık veya çok yıllık bir evcikli otsu bitki türlerinin ortak adı. Taşıdığı emergenz tüyler, bitkiye dokununca başı kırılır ve içindeki formik asit, histamin gibi maddeler, cilde değen yerde kaşıntı ve kızarıklık yapar, bu nedenle Türkçe'de ısırgan denmektedir. Isırgan otu bitkisi günümüzde batı tıbbında pek çok ilaç içerisinde ticari olarak kullanılmaktadır. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya’nın soğuk bölgeleri ve Kanada’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen bitki1 metre uzunluğa erişebilir.

Gövdeleri dik, 4 köşemsi, basit veya tabandan itibaren dallanmıştır. Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur. Yapraklar saplı, oval şekilli ve dişli kenarlı, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Koyu yeşil yaprakları tırtıklıdır ve yıl boyu yetişebilir ve Haziran ayından Eylül ayına kadar çiçek açar. Erkek ve dişi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltuğunda uzunca saplı küçük durumlar teşkil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalıdır. Meyveleri esmer renkte ve fındıksıdır. Tohum, yağ ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.

Bileşiğinde, Yaprağında; , Flavon, C vitamini, demir, mineral tuzlar, bitki asitleri, beta sitosterin, amine(histamin). Tohumunda, müsilaj, proteinler, sabit yağ, carotinoid, clorophyll ve kökte, tanen, sterolen, sterylglucosid, lignan gibi mineralleri içermektedir.


Isırgan Otu Faydaları


Bağışıklığı güçlendirici, iyi huylu prostat büyümesini engelleyici, kan şekerini düşürücü ve romatizma ağrılarına karşı etkinliğiyle tanınan ısırgan otunun, yaprakları kökleri ve tohumları bitkisel tedavide kullanılmaktadır. Isırgan otunun etkinliği öncelikle yetişmiş olduğu toprağın yapısına ve çevre şartlarına bağlıdır. Bu yönü diğer bitkilere nazaran daha belirgindir. Tedavi edici özelliği iklim şartları, toprağın yapısı ve güneş ışığına sıkıca bağlıdır. Diğer bitkilerde de genel olarak bu bağlılık bulunmasına rağmen ısırganda daha fazladır.

İdrar arttırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici ve organizmayı uyarıcı nitelikleri sıralanabilir. Bu temel niteliklerden yola çıkılarak, onun şu hastalıklara karşı başarıyla kullanılabileceğini belirtmek gerekir: Romatizma ve gut, romatizmal eklem deformasyonları, böbrek ve idrar yolları iltihabı, teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrıları, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, böbrek ve safrakesesi taşı, güçsüzlük ve bitkinlik halleri, kansızlık ve alyuvarlar eksikliği, demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar( bahar nezlesi dahil), egzama, ergenlik sivilceleri, fistüllergibi sorunlarda etkili bi tedavi bitkidir.

Isırgan Otu Nasıl Kullanılır


Isırgan otu yaprak ve kökünün kaynama suyuyla baş yıkanabilir ve saçlar canlanarak, sık bir biçimde büyümeye başlarlar. Her tür saça özellikle iyi gelen ısırgan otu tentürünü herkes kullanabilir. Kafa derisi kepeksiz, saçlar sık, yumuşacık ve parlak! Damar tıkanıklıklarında da (baldırlarda), ısırgan otu çok büyük yardımlar sağlar.

Isırgan Otu Çayı


Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır , 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir.

Isırgan Otu Tennürü


İlkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yıkanır, elden geldiğince ince kıyılır ve bir şişenin boğazına kadar doldurulur. Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneşte 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir süzgeçten geçirilerek süzülür.

Isırgan Otunun Zararları


Her doğal malzemede olduğu gibi ısırgan otunun da yan etkileri bulunmaktadır. Örneğin ıhlamurun yan etkisinin daha az olması ıhlamurun yan etkisinin olmadığı kanısını uyandırır fakat her malzemenin yan etkisi bulunabilir. Isırgan otunun başlıca yan etkisi, adet döngüsünü bozması, alerji, kan şekerini yükseltmesi olarak sıralanabilir.

Isırgan otu kullanımı genel anlamda güvenli olsa da ara sıra yaşanan mide bulantısı, terleme, ishal ve cilde topikal şekilde uygulandığı zaman alerjiler ısırgan otunun yan etkilerindendir. Açık yaralara asla sürülmemesi gerekir ve taze ısırgan otu cilde temasından kaçınılması gerekmektedir. Isırgan otu adet döngüsüne etki edebilir ve düşük riskini arttırır. Ayrıca hamilelik döneminde kullanımı gerekiyorsa mutlaka doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)