Ispanak (Spinacia Oleracea)

Ispanak bir süper besindir. Düşük kalorili olan ıspanak içerisinde tonlarca besin barındırır. Ispanak gibi koyu, yeşil yapraklı meyveler cilt, saç ve kemik sağlığı açısında önemlidir. Ayrıca protein, demir, vitamin ve mineralleri de içeriğinde barındırır. Ispanak tüketmenin olası sağlık yararları arasında diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi , kanser riskinin azaltılması ve kemik sağlığının iyileştirilmesi ve ayrıca bir dizi farklı etki sağlayabilecek mineraller ve vitaminler barındırır. Bende bu yazımda ıspanak nedir, ıspanağın faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli, özellikleri nelerdir, cilde faydaları nelerdir, hamilelikte tüketilmesinde sorun var mı, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ispanağın Özellikleri Nelerdir


Ispanak



Ispanak , Amaranthaceae familyasında incelenen otsu bir bitkidir. Yaprağı etli koyu parlak yeşil, sarımsı yeşil çok sayıda çiçeklere sahip olan tek yıllık otsu bir bitkidir.  A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein bakımında oldukça zengin bir bitkidir.

Ispanağın Faydaları


Ispanak vücudun dayanıklılığını arttırmaktadır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderici etkisi de bilinmektedir ayrıca zihni kuvvetlendirir. Yaşlılıkla ilişkili öğrenme güçlüklerini tedavi eder. Ispanak, kansızlığın tedavisinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır.

Ispanak yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu bitki hamilelere ve doğacak çocuğa güç vermektedir. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik vermektedir. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.

Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi de vardır, aynı zamanda idrar söktürücü özelliği de oldukça önemlidir. Hemoroite (Basur) oldukça iyi gelmektedir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırıcı etkisi de bulunmaktadır. Kemikleri ve dişleri güçlendirirken diş çürüklerini de önlemektedir. Kolesterolü düşürür ve şeker hastalarına iyi gelir.

Ispanağın Besin Değeri 


Bir bardak çiğ ıspanak şunları içerir :


  • 7 kalori
  • 0.86 gram (g) protein
  • 30 miligram (mg) kalsiyum
  • 0.81 gr demir
  • 24 mg magnezyum
  • 167 mg potasyum
  • 2.813 A Vitamini etkileşimli birimleri (IU)
  • 58 mikrogram folat


Ispanak Nasıl Kullanılır


Ispanak salatalara ve çorbalara katılabileceği gibi yemeği de yapılır. Ispanağı kaynatıp suyunu tüketmek vücuda kuvvet ve dinçlik katmaktadır. Aynı zamanda ülser problemi yaşayanlar ıspanağı fazla tüketmemelidir. Eklem iltihabı yaşayanlar, idrar yolunda taş olanlar ve de ürik asit yüksekse yine az tüketilmelidir.

Taze ıspanakları salata içerisinde çiğ olarak yemek daha çok faydalıdır. Ispanak yemeği pişirildiği gün yenmelidir.

Ispanak Cilt Maskesi


Ispanak cilt bakımı için de kullanılır. Ispanak kaynamış süte batırılıp yüze ve boyna maske yapılabilir. Bu maske sivilcelere karşı da yararlıdır. Ispanağın bütün bu yararlarının yanında romatizma, gut hastalığı, eklem iltihabı ve böbrek taşı olanlara tavsiye edilmez.

Ispanak Suyu


Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)