Ihlamur (Tiliaceae)


Ihlamur
Ihlamur ağaçları, Avrupa’ya özgü yaklaşık 80 türden meydana gelen ve kuzey ılıman bölgelerde var olan Tiliaceae familyasında incelenmektedir. 5-petaled, kokulu, sarı ve beyaz çiçekler ilkbaharda açtığında toplanır, kurutulur ve dikkatli bir şekilde korunur. Çiçekleri, ıhlamur ağacının en değerli tıbbi bileşenlerindendir. Bende bu yazımda ıhlamurun faydaları nelerdir, ıhlamurun cilde etkisi nedir, ıhlamur zayıflatır mı, ıhlamur nasıl demlenir, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ihlamur (Tiliaceae)


Ihlamur, ıhlamurgiller (Tiliaceae) familyasında incelenen Tilia cinsini meydana getiren ağaç türlerine verilen bir isimdir. Ülkemiz coğrafyasında Marmara ve Doğu Karadeniz Bölgeleri‘nde fazla miktarda yetişen ıhlamurun çiçek, yaprak, kabuk ve ağacından faydalanılmaktadır.  Boyları 20-30 m'ye kadar uzamaktadır.

Büyüklüğü neredeyse 5-10 cm arasında değişen yaprakları çoğunlukla yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplara sahiptir. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu bitki (Haziran-Temmuz) kurutularak çay gibi içilir. Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, reçine ve enzimler de bulunmaktadır.

Güzel kokulu çiçeklerinden kaynaklı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun vermektedir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. Arıcılıkta da önemli bir nektar kaynağıdır. Çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır.

Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Anadolu’da çeşitli ıhlamur ağacı türleri vardır. Bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur(Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türleridir. Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır.

Ihlamurun Faydaları


Ihlamur kan dolaşımını düzenler. Kabızlıkta da ıhlamurdan yararlanabilirsiniz. Kramplar için de ıhlamurun iyi bir ilaç olduğunu unutmamalısınız. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu
hususta yardımcı olur.

Ihlamurun migren için de birebir olduğu bilinir. Ihlamur çayı, öncelikle organizmanın savunma gücünü arttırarak, ateşli soğuk algınlıklarının kısa sürede savuşturulmasını sağlar. Bu tür hastalıkların tedavisinde gerekli olan, terlemeyi başlatıcı özelliği ile ünlüdür.

Ateşli hastalıklara karşı, ıhlamur çayı ile  aspirin birlikte kullanıldığında, genelde antibiyotiklere ihtiyaç kalmadığı görülecektir. Bu yolla çocuklar da tedavi edilebilir. Yağışlı ve soğuk havalarda dışarıda dolaşmak zorunda olan kişiler, ertesi gün hastalanmamak için, akşamları 1-2 bardak ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmemelidirler. Grip salgını zamanlarında da, bu yöntem ailece uygulanmalıdır.

Ihlamur Nasıl Kullanılır


Hemen ıhlamuru suda kaynatıp sıvı sümüksü bir hal alıncaya kadar bekletin. Sonra bu sıvıyı lekelere sürün faydasını göreceksiniz. Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız iyi sonuç alacaksınız.

Ihlamuru kaynatıp elde ettiğiniz su ile ara sıra saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin. Ve aşırı kullanımını kalbe zarar verdiği zaman unutulmamalıdır.

Ihlamurun Psikolojiye Etkisi


Ihlamur, rahatlatıcı özelliği ile anksiyete benzeri problemlerde oldukça etkilidir. Ihlamur ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalar, endişeyi azalttığını, geceleri daha rahat uyumayı ve sakinleşmeyi sağladığını ortaya koymuştur. Ihlamur çayı tüketmenin rahatlatıcı etkisi ile günümüzün en büyük problemlerinden anksiyete ve strese karşı iyi geldiği bilinmektedir. Ihlamurun rahatlatıcı etkisi için günlük tüketime dahil etmek önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)