Hint Yağı (Ricinus Communis)

Hint yağı, insanların binlerce yıldır kullandığı çok amaçlı bir bitkisel yağdır. Ricinus communis bitkisinin tohumlarından yağ çıkarılarak elde edilmektedir. Hint fasulyesi olarak bilinen bu tohumlar, ricin adı verilen toksik bir enzimi barındırmaktadır. Bununla beraber, hint yağının maruz kaldığı ısıtma işlemi, yağı güvenli bir şekilde kullanılmasına izin vererek etkisiz hale getirmektedir. Hint yağı, çok sayıda tıbbi, endüstriyel ve ilaç kullanımına sahiptir. Bende bu yazımda hint yağının cilde faydaları nelerdir, kaş ve kirpik bakımında nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir, doğal yağlarla bakım nasıl yapılır, doğal hint yağını nasıl ayırt ederiz gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Hint Yağı




Hint YağıHint yağı bitkisi (Ricinus communis), anavatanı Hindistan olan, sütleğengiller familyasında incelene bir bitki türüdür. Akdeniz iklimin görüldüğü yerlerde doğal şekilde yetişir aynı zamanda da kültürü yapılır. Tohumlarında bulunan Ricin maddesi zehirlidir.

Tohumlarından elde edilen yağ, renksiz-soluk satı renkli, hafif kokulu bir yağdır. Alkolde kolaylıkla çözünür. Yağın hazmı zor olduğu için yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Tıpta kullanımı yaygındır. Yağın bileşimini özellikle Ricinoleik asit oluşturur. Yağın incebağırsaklar üzerinde müshil etkisi vardır. 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar. Zor ısındığından motor yağı olarak da kullanılır.

Hint Yağının Faydaları


Sanayide sabun ve boya yapımında, dericilik alanında, mürekkep yapımında, issiz yanması ve beyaz alev vermesi nedeniyle kandillerde de bol miktada kullanılmıştır. Bebekler için pişik önleyici kremlerde de katkı maddesi olarak bulunur.Yağın hazmı zor olduğu için yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Yağ ağızdan alındığında, risinoleik asit haline dönüşür ve 3-4 saat içinde ince bağırsaklar üzerinde müshil etkisi yapar.

İnce bağırsaklara etki ederek kabızlığı giderir. Saç ve kirpik dökülmesini önler.  Saç dökülmesini önleyici etkisi ile özellikle saç kıranda faydalıdır.  Baş ağrısı, sinüzit, Karın ağrısı, mide ağrısı, Cilt altı kistleri, siğilleri gidermek için etkilidir,
Eklem ve romatizma ağrısı için çok başarılı sonuçlar verir, Yumurtalık kisti. Bunun için karnın alt bölümüne bez koymak gerekiyor. Ancak kan akışını hızlandırdığı için hamilelikte ve adet döneminde bu yakılar yapılmamalı.  Kemik, kas ağrıları, bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı için oldukça faydalıdır.

Doğal Nemlendirici


Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik asit bakımından oldukça zengindir. Bu tip yağlar nemlendirici olarak işlev görmektedir ve cildi nemlendirmek için kullanılmaktadır. Nemlendiriciler cildin dış tabakası boyunca su kaybını önleyerek nemi korumaktadır. Hint yağı genellikle nemlendirmeyi teşvik etmek için kozmetiklerde kullanılır ve genellikle losyon, makyaj ve temizlik maddesi gibi ürünlere eklenir. Bu zengin yağı, kendi kendine satın alınan nemlendiricilere ve losyonlara doğal bir alternatif olarak da size yardımcıdır.


Saç Bakımında Hint Yağı


Hint yağı saçlarınızı besler ve uzamasına yardım eder. Yapmanız gereken yağı saçınıza sürmek, bir bone ile kapatmak ve bir yemeni ile sarmak. Arada sırada saç kurutma makinesi ile ısıtırsanız daha da iyi veya bonenin üzerine sıcak havlu da sarabilirsiniz. Ne kadar sıcak kalırsa, o kadar iyi. Hatta en iyisi, geceden sarıp, sabaha kadar bu şekilde yatmak.

Kirpik Bakımında Hint Yağı


Saç ve kirpik bakımında güçlendirici olarak kullanabileceğiniz Hint yağı; saç kıran ve saç dökülmesi gibi durumlarda oldukça etkili bir bitkisel ürün. Kirpiklerinize uygulamak için kulak temizleme çubuğunu kullanarak dipten uca doğru sür ün. Genellikle gece yatmadan önce yapılması tavsiye ediliyor.

Hint yağı ve badem yağını bir şişede eşit ölçülerde karıştırın. 15 gün boyunca akşamları yatmadan önce gözlerinize kaçırmamaya dikkat ederek kirpiklerinize dipten uca doğru sürün.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)