Fıstık Çamı (Pinus pinea)

Çam Fıstığı YağıÇam fıstığı yağının barındırdığı GLA, bir Omega 6 doymamış yağ asidi olup, insan sağlığı açısından çok faydalı ve etkilidir. GLA barındıran besinler; Sedir Yağı: %20-27,  Yosun: %21, Çuha Çiçeği: % 7-14, Kuş Üzüm: %15-20, Borage Bitkisi: %24. Bende bu yazımda fıstık çamı yani pinus pinea hakkında bir yazı hazırladım. Yazımda ayrıca fıstık çamı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanır, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Fıstık Çamı (Pinus pinea)


Fıstık çamı (Pinus pinea), çamgiller (Pinaceae) familyasından Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yetişen ve var olan bir çam türü. Boyu 15-20 metreye kadar uzayabilmektedir ve 10-14 metre arası bir genişliğe sahip olabilirler. 150 yıl kadar ömürleri olan ve orta hızla büyüyen kalın gövdelere sahip bir ağaçtır.

Bu çam gençken yuvarlak, yaşlı halde dağınık şemsiye gibi bir yapıya sahiptir  Gençken kuvvetli büyür  20-25 m  boy yapar  Düzgün bir gövdeye ve bu gövdeden dik olarak çıkan yatay duruluş dallara sahiptir.İğne yaprakları parlak açık yeşil renkli, 10-20 cm uzunlukta ve uç kısmı sivridir, kozalakları kestane renginde, yumurtamsı veya yuvarlak 10-15 cm uzunluk, 6-10 cm genişlikte, çok kısa saplı ve genellikle reçinelidir. Tek ya da iki tanesi karşılıklı dizilmiştir.  Tohumları sert, soluk kırmızı, uzunca ters yumurta biçiminde ve 3  yıl da olgunlaşır

Fıstık Çamı Faydaları


Çam Fıstığı, Fıstık Çamının kozalaklarının içinden çıkarılır. Oldukça besleyicidir. Kalori değeri yüksek bir besin olan çam fıstığı, bol miktarda protein ve mineral içerir.  Balla macun yapılıp yenirse vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır. Dövülüp çorbası hazırlanarak içilirse doğumu kolaylaştırır. Yer Fıstığı ile birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir.


Vücuda enerji veren bu fıstık aynı zamanda vücudu şişmanlatır. Akciğer hastalıklarına, verem ve bronşite karşı korunmada faydalıdır. Kan tükürmeye ve öksürüğe iyi gelir. Ruhi sıkıntıyı giderir. Cinsel isteği arttırır. Mesane ve Böbrek iltihaplarına iyi gelir. Kalp hastalıklarında faydalıdır. Çam fıstığının muhteviyatında bulunan doymamış yağ asitlerinden linoleik asit, vücutta oluşması muhtemel birçok zehir için, panzehir özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı bu gıda, hava kirliliği seviyesi yüksek olan şehirlerde yaşayan insanlar için önem arz etmektedir. Aynı zamanda sağlığa faydaları noktasında şöyle bir liste yapabiliriz:


  • Kalp krizi riskini aşağı çeker.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
  • Göğüs hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.
  • Yorgunluk ve halsizlik problemlerini azaltmaya yardımcıdır.
  • Gastrit’in etkilerini ortadan kaldırır ve iyileşmesinde ciddi rol oynar.
  • Romatizmal Kireçlenme (RA) sorununu önler ve iyileşmesine yardım eder.
  • Fazla Kiloların verilmesinde yardımcı ve Obezite tedavisinde etkilidir.
  • Çocuklarda yaşanan hiperaktiviteyi tedavi etmekte ve azaltmakta destekleyici rolünde kullanılabilir.
  • Kadınların regl dönemlerinde ağrı ve krampların (PMS) giderilmesine yardımcıdır.
  • Saçları besler ve saç dökülmesinin önüne geçer. Saç dökülmesini durdurduğu da tespit edilmiştir.
  • Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaynaklı meydana gelen zehrin (toksit) etkilerini azaltır.


Çam Fıstığı Nasıl Kullanılır


Balla macun yapılıp yenirse vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır. Dövülüp çorbası hazırlanarak içilirse doğumu kolaylaştırır. Yer Fıstığı ile birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir.

Fıstık çamı ve bal macun kıvamına getirilip yutulursa vücuttaki balgamları söker.
10 gram çam fıstığı; 10 gram günlük, 10 gram Havlıcan, 10 gram Zencefil ve 200 gram bal ile birlikte macun yapılıp bir kavanozda saklanır. Ve günlük onar gram yenilirse; bel ağrısını izale eder, erkekliğe ve böbreklere kuvvet verir, romatizmaya da çok iyi gelir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)