Enginar (Cynara scolymus)


Enginar
Enginar oldukça faydalı bir besindir ve çoğu insan onları bir sebze olarak düşünse de, esasında bir çeşit devedikenidir. Beslenmek için kullanılan, en başta bağışıklık sistemini güçlendiren, kolesterolü düşürmek ve diyabet, ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına karşı koruma avantajından kaynaklı tüketilmektedir. Bende bu yazımda enginarın faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, enginar nasıl kullanılır, enginar yemeği nasıl yapılır, sağlığa etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Enginar (Cynara scolymus)


Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasında incelenen mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm uzunluğuna kadar büyüyen çok senelik otsu bir bitki. Yumru biçiminde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki olan Enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengindir.

Enginar, Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişmektedir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır.

Enginarların çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp biçiminde olan çiçekleri ve bunların aralarında var olan tüyleri taşımaktadır. Enginar çayı tüketmek, vücudunuz için gerekli folik asit, A, B1 ve C vitaminleri ve magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve diyet lifi benzeri mineraller tüketebilirsiniz.


Enginarın Faydaları


Enginar karaciğer açısından oldukça faydalıdır; karaciğeri korumaktadır ve karaciğer hastalıklarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına yardım etmektedir ve böbrek kumlarının vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda enginar sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürücü olarak oldukça işe yarayacaktır. Kanda var olan şeker oranını ayarlar aynı zamanda kolesterolü de düşürmektedir. Vücudun dinçlik kazanmasına yardımcı olur. Bedeni ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserinin önüne geçmekte yardımcı olmaktadır.

Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.

Yapılan bilimsel araştırmalarda Enginar Suyunun Karaciğer hücrelerinin yenilenmesinde ve güçlenmesinde safra salgısının düzenlenmesinde ve kolesterol düşürülmesinde son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Mide ekşimesi, kusma, mide bulantısı ve gibi sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir. Antioksidan içeriği ile cildinizin daha görünmesini ve kırışıklıkların oluşumunun gecikmesini olmasını sağlar.

Sık alkol kullananlarda daha ciddi sorunlar meydana gelmeden karaciğer fonksiyonlarını arttırır ve koruma sağlar. İdrar söktürücü özelliği vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar. Bu özelliğinin yanı sıra düşük kalorili olduğu için zayıflamak için diyet yapanlara tavsiye edilir.

Enginar Nasıl Kullanılır


Enginar elinize alıp tüketebileceğiniz bir besin malzemesi değildir. Bu noktada enginar en çok enginar suyu olarak tüketilir ve yemek şeklinde tüketilebilir. Bende sizlere bu tariflerden bahsedeceğim.

Enginar Suyu


Büyükçe bir enginarı bütün olarak iyice yıkadıktan sonra sapının tamamını kesin.Daha sonra kaynayan iyi suya yine bütün olarak atın ve 1 saat kaynatın. Bu süre sonunda suyun rengi açık kahverengine dönecektir. Ocağı kıstıktan sonra bir yarım saat daha bekletin ve ateşin üzerinden alın. Bu suyu çay olarak içebilir dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. Soğuk veya sıcak tüketebilirsiniz.

Kötü kolesterolü düşürmedeki etkisiyle damar sağlığının korunmasında etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. Ancak kolesterol ilacı kullanıyorsanız enginar çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Enginar Yemeği ve Faydaları


Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.

Karaciğer rahatsızlığı olanlar, enginarın karaciğer üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle özellikle son zamanlarda Enginar Hapı kullanımına yöneliyorlar. Enginar Hapı faydalı ve pratik olmakla birlikte kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekir.


Enginarın Besin Değeri


100 gr enginarda var olan besinler ve değerleri şu şekildedir:

besin    değer
Su [g] 84,94
Enerji [kcal] 47
Protein [g] 3,27
Toplam lipit (yağ) [g] 0.15
Karbonhidrat, fark olarak [g] 10.51
Elyaf, toplam diyet [g] 5.4
Toplam şekerler [g] 0.99
Kalsiyum, Ca [mg] 44
Demir, Fe [mg] 1.28
Magnezyum, Mg [mg] 60
Fosfor, P [mg] 90
Potasyum, K [mg] 370
Sodyum, Na [mg] 94
Çinko, Zn [mg] 0.49
C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 11.7
Tiamin [mg] 0.07
Riboflavin [mg] 0.07
Niasin [mg] 1.05
B-6 Vitamini [mg] 0.12
Folat, DFE [µg] 68
B-12 Vitamini [µg] 0
A Vitamini, RAE [µg] 1
A Vitamini, İÜ [İÜ] 13
E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 0.19
D Vitamini (D2 + D3) [µg] 0
D vitamini [IU] 0
K Vitamini (filokinon) [µg] 14.8
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.04
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0.01
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0,06
Yağ asitleri, toplam trans [g] 0
Kolesterol [mg] 0


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)