Duvar Sarmaşığı (Hedera Helix)


Duvar Sarmaşığı
Duvar sarmaşığı, sarmaşıkgiller  familyasında incelenen, genellik Avrupa ve Asya’da yetişen bir bitkidir. Duvarlara ve kayalara tutunan duvar sarmaşığı, sağlık bakımından da önemli faydaları sahiptir. Özellikle öksürük tedavisinde ilaç sanayinde sık kullanılmaktadır. Her türlü öksürük sorununa da iyi gelmektedir ve fayda sağlamaktadır. Bronşit hastalığı tedavisi içinde kurutulmuş yapraklardan çayı yardımcı olacatır. İlaç sanayinde ise çocuk şurubu olarak piyasada bulunmaktadır. Bende bu yazımda duvar sarmaşığının özelliğinden ve faydalarından bahsedeceğim. Ayrıca sarmaşık bitkisinin faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, saça faydaları nelerdir, tarla sarmaşığı daha mı etkili, duvar sarmaşığı nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Duvar Sarmaşığı Nedir



Duvar sarmaşığı (Hedera helix), (helix Eski Yunanca'da "sarmal" anlamına gelmektedir) sarmaşıkgiller (Araliaceae) familyasından Avrupa ve Güneybatı Asya bölgesine özgü bir sarmaşık türü.

Duvarlar, kayalar ve ağaçlarda uygun yüzeylerin bulunması durumunda 20-30 metreye kadar boylanabilen herdem yeşil bir bitkidir. Dikey yüzeylerin bulunmadığı koşullarda yerde yetişmektedir. Saponin, helixin ve zehirli bir glikozid olan hederin içerir.

Ağaç kabukları ve kayalara vantuz biçimindeki kısa yapışkan kökçükler yardımı ile tutunabilmektedir. Gövde ve yaprakları ise çevrede bulunan cisimlere sarmal şeklinde dolanarak bitkiye destek sağlamaktadır.

Yapraklarının uzunluğu 4-8 cm eni ise 3-10 cm arasında değişir.İçeriğinde; Karbonhidratlar, flavonoitler, fenolik glikozitler (Primverozit,Primula-verozit), kondanse tanenler, pseudo tanenler, kinonlar, triterpenik saponinler. Bileşikler bulumaktadır.

Herdem yeşil bir bitkidir.Işık almayan kısmında öbekler halindeki kısır dallarda olan kökleri ile tutunur.Bitkinin yaşı ilerledikçe çiçek açmaya başlar.Küçük sarımtırak yeşil, yarı küresel çiçek salkımları oluşturur.Sonraki yıl siyahımsı meyvalara dönüşürler.

Meyveleri zehirlidir ve İlaç sanayinde kullanılırlar.Arsızdırlar.Uzun ömürlüdürler.100 seneden fazla yaşayabilirler.Uygun koşullarda boyu 20 metreyi aşar.Dayanıklı ve odunsu gövdesi vardır.

Kısır dallarındaki yeşil yapraklar 5-10 cmuzunluğunda ve damarlıdır.Yaprakları oval yada üçgen, 3-5 parçadan oluşurlar.Verimli dallarının yaprakları daha küçüktür.Hederalar arasında örtücü olarak en yaygın olanıdır.Çok arsız bir bitki olduğu için ve köklenmede sorun olmamaktadır.

Duvar Sarmaşığının Faydaları


Selülit ve romatizmada faydalıdır. Çıbanları olgunlaştırır. Kabızlığı gidermeye ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Spazm çözücüdür. regl kanamalarını düzenleyici etkiye sahiptir. Nezle, astım, bronşit, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır.

Duvar Sarmaşığının Kullanımı 


Yaprakları kurutularak kullanılır. Meyveleri zehirli olduğu için kullanılmaz. Yapraklarının dahilen kullanımında da dikkatli ve ölçülü olunmalıdır. Daha ziyade bitkiden elde edilen özler ilaç sanayinde, hazır ürün yapımında kullanılır.

Suda kaynatılan taze yaprakları ile çay yapılabileceği gibi bu yapraklar ağrıyan yerlere konursa ağrıyı hafifletir, çıbanların ve sivilcelerin üzerine konursa iyileşmeyi hızlandırır.


Duvar Sarmaşığının Öksürüğe Faydaları


Duvar sarmaşığı öksürüğü engellemek için kullanılan ve oldukça etkili yöntemlerin başındadır. Özellikle çocuklarda öksürük konusundan oldukça etkili olan duvar sarmaşığı kuru ve balgamlı olmak üzere bir çok sebepten kaynaklı yaşanan öksürüğe iyi gelir. Akciğerlerde birikmiş olan yabancı maddelerin dışarı atılmasından kaynaklı vücut tarafından üretilen balgamın daha kolay atılmasına yardımcı olmaktadır. Akciğerleri yumuşatarak öksürükten dolayı yaşanan akciğer ağrılarına da ciddi derecede iyi gelir. Kuru öksürükte ciğerleri rahatlatır ve tedavi edici etkiler gösterir. Nefes yollarının daralmasını önleyerek öksürük esnasında boğulmaları önler.

Duvar Sarmaşığının Zararları


Duvar sarmaşığının meyveleri zehirlidir ve kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Yapraklarının kullanımında dahi dikkatli davranılması gerekir ve ölçülü olmak gerekir. Asla evde uygulayacağınız ilaçlarda kullanılmaması gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)