Dere Otu (Anethum Graveolens)

Dereotu ( Anethum graveolens) kereviz (Apiaceae) ailesinin bir parçası olan kolay bulunabilen ve yaygın olarak tüketilen yıllık bir bitkidir. Dereotu otu, yerli olanları Akdeniz ve Güney Rusya’ya özgüdür fakat Kuzey Amerika da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde günümüzde yetiştirilmektedir. Bende bu yazımda dere otuna değindim. Ayrıca yazımda, dere otu nedir, dereotu zayıflatır mı, dere otunun boğaza faydaları nelerdir, zararları nelerdir, cilde faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Dere Otu Nedir




Dere Otu

Dere otu (Anethum graveolens), maydanozgiller (Apiaceae) familyasında incelenmektedir ve anavatanı Asya'dır. Ayrıca tek yıllık bir bitki türüdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani biçimde bulunduğu gibi, kültür bitkisi şeklinde de bahçelerde de yetiştirilebilir ve Durakotu, Tarhanaotu, Tereotu diye de çağrılabilir.

Akdeniz havzası kökenli, bir ya da iki yılIık dayanıklı otsu bitki olup ülkemizde yaygın şekilde yetişir. 60 cm. kadar boylanabilmektedir. Gövdesi yeşil ve ya mavi-yeşil renkli, yuvarlak kesitli, içi boş ve bir ana gövdeden dallara ayrılan bir yapıya sahiptir. Oldukça güzel kokulu, iplik gibi ince bir yapıya sahip olan ve tüylü olan yeşil ya da mavi-yeşil yaprakları; yazın 20 cm. kadar genişlikte şemsiyeyi andıran salkımlar oluşturarak açan sarımsı renkli, hoş kokulu minik çiçekleri vardır. Oval biçimli, yassı ve esmer kahverengi küçük tohumları (meyvesi) da hoş kokulu olur. Bitki, tohumlarıyla çoğalır.


 Dere Otu'nun Faydaları


Dere otunun tıbbi anlamda en önemli bölümü olan tohumları, bileşiminde karvon: limonen adlı maddeler bulunan % 4 oranındaki uçucu yağ ile ayrıca pektin, reçine ve bazı mineralleri de içeriğinde barındırır. Bu tohumlar aynı şekilde ve ya ezilip baharat biçiminde bazı yemek ve besinlere katılır. Bitkinin yaprakları, çeşni vermesi için, yemek ve salatalara konur. Dereotu nefesin kötü kokusunu temizler. Bunun için tohumlan ağızda çiğnenir

Besin ve ilaç olarak bedene yararlı nitelikleri ta Antik Mısırlılar zamanından beri bilinen dereotunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir: Sinirleri yatıştırır ve bedeni rahatlamasına yardımcıdır. Mide ve bağırsaklarda gaz problemi yaşayanlar dereotu tüketebilirler. Özellikle küçük çocuklarda gaz söktürücü etkisi önemlidir. Sindirimi kolaylaştırır. Karın ağrısına iyi gelir. Mineral açısından da zengin olduğundan tuzsuz rejimlerde yer almaktadır. Hıçkırığı kesici etkisi de gözden kaçırılmamalıdır. Süt bezlerini uyardığından emzikli annelerde süt gelişini artırır. Kusma refleksini bastırır.

Dere Otu Çayı


Bütün bu etkilerini sağlamak üzere, tohumları sağlıklı şekilde olgunlaşmadan evvel bitki kesilip çok sıkı olmayan demetler halinde bağlanarak kurutulur. Tohumları iyice olgunlaşıp renkleri esmer kahverengine dönüşünce yere temiz bez ya da kağıt serilip üzerinde demetler dövülerek tohumlarını dökmesine yardımcı olunmaktadır. Bu tohumlardan 1-2 tatlı kaşığı alınarak hafifçe ezilip üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Yemeklerden önce bu infüzyondan birer bardak tüketilir.


Dere Otu Kürü


Bu kürü ayrıca bitkisel olarak da yardımcı ve destekleyici kür mahiyetinde de kullanabilirsiniz. Tiroidin yavaş çalışması ve ya Tiroidin hızlı çalışması durumunda, dere otu kürü uygulanacaktır. Tiroid glandının her iki durumunda da kürün uygulanış şekli aynıdır. Dereotu kürünün uygulanışı: Sabah, öğle ve akşam aç karnına, öğünlerden 15 dakika önce 1 yemek kaşığı taze yeşil dereotu bir kaç kere çiğneyin sonra 2-3 yudum su ile yutmaya çalışın. Bu kürde hiç ara vermeden 3 ay devam edilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)