Çörek Otu (Nigella)


Çörek Otu
Çörek otu yağı, güneybatı Asya'ya özgü (çoğunlukla kara kimyon olarak adlandırılan) bir bitki olan Nigella sativa tohumlarından elde edilir. Kara kimyon tohumu yağı veya kalonji yağı olarak da bilinen nigella sativa yağı, yemeklere katılan kehribar renkli bir yağdır ve sağlık açısından çeşitli faydalar sağladığı aktarılmaktadır. Bende yazımda çörek otunun özelliklerine değindim ayrıca çörek otunun faydaları nelerdir, nasıl tüketilir, nasıl kokar, zayıflatır mı, sağlığa etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Çörek Otunun Özellikleri




Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü kapsayan bir yıllık bitki türüdür.  Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz.

Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum degildir. Yağ oranı %18'dir. Çörek otu tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruma maddesi olarak kullanılmıştır.

Bitkinin tohumları ve yağı geleneksel tıp alanında kullanılabilecek potansiyel ilaç özellikleri göstermektedir.Çörek otunun tohumunda doymamış yağ asidi, eterli yağ, vitaminler ve organizma için zaruri olan ve çok az miktarda tüketilmesi gereken değerli maddeler bulunur.

Çörek Otunun Faydaları


Çörek otu modern tıbbın oldukça ilgisini çeken az sayıda bitkiden biridir. Hastalıklara etkisi üzerine yüzlerce deney gerçekleştirilmiş ve bir çok deney de halen devam etmektedir.

Çörek otunda bulunan nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunun genişleyip krampların giderilmesini sağlar. Ayrıca öksürüğü hafifletir. İltihap giderici, ağrı dindirici ve idrar söktürücü etkileri de mevcuttur.

Düzenli kullanımda kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçeriğinde bulunan B1, B2 ve B6 vitaminleri, pek çok enzimin üretiminde önemli rol oynar. Çünkü bunlar, savunma ablukalarını yok edip boyun altı bezini ve dolayısıyla da savunma sistemini güçlendirir. Folasidi vitamini ise, kalp ve tansiyon problemlerinin oluşma riskini en aza indirger.

Bununla birlikte hücre yenilenmesinde de gereklidir. Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini destekler. ayrıca içeriğinde bulunan selen, zehirli maddelerin vücuttan atmasında destek olur.

Çörek Otunun Cilde Faydaları


Çörek otu yağı, aşağıda saydığım cilt rahatsızlıkları yaşayan kişiler için tedavilerinin yanında yardımcı olabilmektedir:

Egzama: N. sativa'nın tedavi edici yararlarını reçeteli ilaçlar ile karşılaştıran küçük ölçekli bir 2013 çalışmasına göre, kara tohum yağı el egzamasının şiddetini azaltabilir.
Akne-sivilce: Araştırmalar, kara tohum yağının anti-mikrobiyal ve anti-enflamatuar etkilerinin sivilceyi iyileştirebileceğini göstermektedir. Bir çalışmada, katılımcıların yüzde 58'i bu tedaviye yanıtlarını iyi olarak değerlendirirken, yüzde 35'i sonuçlarının ılımlı olduğunu belirtti.
Psoriazis: 2012 yılı fareler üzerinde yapılan bir araştırma, yağın ayrıca anti-poriatik yararları olabileceğini göstermektedir.

Çörek Otu Yağı


Bir miktar taze çörek otu bitkisi (tohum değil) iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir.

Çörek Otu Yağının Faydaları


Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesinde ve saçlı deride oluşan kepeğe karşı oldukça etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara uygulamasıyla diş ağrıları günlük olarak geçer.

Suyu ile sivilcelere pansuman yapıldığında sivilceler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Mikrop, virüs ve mantarlara karşı etkili bir savunma aracıdır. İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişletici etkide bulunmaktadır. Kan şekerini düşürür.

Damar hastalıklarını engeller. İdrar söktürücü özelliği ile safrayı rahatlatır. Vücuttaki zehirlerin atılmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Yaraların daha hızlı iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmelerini hızlandırır.

Alerjiyi engeller. Savunma sistemini dengeler. Hormon sistemini ve ruh hâlini güçlendirir. İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir. Çünkü çörek otu, cinsî hormonları tanzim etmekte, bedeni ve ruhi olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.

30 gr. öğütülmüş çörek otu tohumu, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır. 7 gün bekletilir ve süzülür. Süzme işlemi çok küçük gözenekleri olan bir süzgeç ile yapılmalıdır (3 - 4 kat tülbentten geçirilerek süzülebilir). Sonra bu karışımı yemeklerde ve salatalarda sos veya günde 20 gr. alarak kullanabilirsiniz. Bu yağ ile ağrıyan eklemlere masaj yaparak, cilt bozukluklarında veya saçınıza sürerek kullanabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)