Armut (Pear Fruit)

Sadece ABD'de, yıl boyunca yetiştirilen 10'dan fazla armut çeşidi bulunmaktadır. Her birinin kendine özgü renk, lezzet, doku ve mutfak kullanımları vardır. Ve dünya çapında, var olan 3000'den fazla bilinen armut çeşidinin olduğu tahmin edilmektedir. Bende bu yazımda armutun faydaları nelerdir, zararları nelerdir, cilde olan faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, nasıl yetişir, hamilelikte faydası var mıdır, zayıflatır mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Armutun Özellikleri




ArmutArmut, gülgiller (Rosaceae) familyasında incelenir ve Maloideae alt familyasında sınıflanan Pyrus cinsine ait ağaç nitelikli bitki türleriyle, bu türlerden bazılarının tüketilebilir meyve ağacıdır.

Her iki yarı kürenin ılıman iklim kuşağı ülkelerinde yetiştirilen armut, dünyanın en önemli meyve ağaçlarından biridir. Armut ağacı tepeye doğru genişleyen ve olgunlaştığında 13 m'ye ulaşan boyuyla elma ağacından daha uzun ve daha diktir.

Armutun Besin Değeri


Armut ağaçları oldukça uzun ömürlüdür (50-75 yıl) ve iyi bakılıp budanmazsa boyları iyice uzar. Dikildikten 4-7 yıl sonra meyve vermeye başlayan bir armut ağacı 8-10 yaşlarındayken 25-50 kg meyve verebilir. Armudun içinde % 15 şeker, Glikozidler, Vitaminler, Organik asidler, Tanen, A, B1, B2, B3, B6, C Vitaminleri bulunmaktadır.

Günümüzde modern bilim bize armut türlerinin mineral, vitamin ve organik bileşik içeriğinin en büyük sağlık potansiyelinin sebebi olduğunu bildirmektedir. Bu aktif ve etkin bileşenlerin bazıları , potasyum, C vitamini, K vitamini, fenolik bileşikler, folik asit, diyet lifi, bakır, manganez, magnezyum, hem de B kompleks vitamini şeklinde sıralanabilir.

Armudun Faydaları


Sindirim sistemini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım eder. İdrar söktürücüdür.

Kanı temizler. Kansızlığa iyi gelir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile yüksek tansiyonu düşürür, çarpıntıyı giderir ve zihin yorgunluğuna iyi gelir. Nıkris (gut) ve romatizmada faydalıdır. Nezleye iyi gelir. Madensel tuz açısından son derece zengin olan armut, vücudunuzun ihtiyacı olan tuzlu karşılar.

Kanınızı temizleyerek bütün salgı bezinizin normal çalışmasını sağlar. Hamilelik döneminde baş gösteren kusmaları engeller, Romatizma hastalarına, mafsal kireçlenmesi hastalığı olanlara armut tedavi edici etki gösterir.

Armut Kanseri Önler


Antioksidanlar ilk önce anti- kanserojen faaliyetlerinden doğru tüketilir ve popüler hale gelmiştir. Aynı zamanda antioksidanların bir parçası olarak armutlar, kolon, rektum, meme, prostat ve akciğer kanseri dahil olmak üzere bir dizi farklı kanser türünün önlenmesine bağlanmaktadır.

Armut Nasıl Kullanılır


Mümkünse çekirdekleri ile birlikte yemek daha faydalıdır. Çekirdeği, aç karına yenirse bağırsak kurtlarını dökmeye de yardımcı olur. Armut taze olarak yenebileceği gibi pişirilerek de yenebilir.

Az kalorili fakat buna karşılık bol lifli ve mineralli bir meyve olan Armut, diyet yapanlar için de faydalıdır. Ferahlık veren bir meyve olduğu için hamilelerin kusmalarını azaltır.

Armut Yaprağı Çayı


1 bardak suya, 15 gr yaprak ve 10 gr kuru elma kabu­ğu konur, 5 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 3-5 bardak içilir. Böbrek taşında 1 kilo suya, 50 gr armut yaprağı ve 2 adet elma­nın kabuğu konur, 15 dk kaynatılır, içilir.

Armut Çekirdeği


Armut çekirdeğinden aç karna 10 gr içilirse bağırsak bağırsak kurtlarının dökülmesinde etkili olur. Yemeklerden önce yenilmesi tavsiye edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)