Argan Yağı ( Argania Spinosa )

Argan yağı, Fas'ta yüzyıllarca süren bir mutfak özü olmuştur yalnızca ince, cevizli aromasından kaynaklı değil, aynı zamanda çok çeşitli potansiyel sağlık yararları sebebiyle de kullanılmaktadır. Bende bu yazımda argan yağının saça faydaları nelerdir, cilde faydaları nelerdir, kremi faydaları nelerdir, nedir, nasıl uygulanır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar

Argan Yağı Özellikleri



Argan Yağı
Argan yağı Fas'da yetişen Argania spinosa ağacının meyvesinin çekirdeklerinden elde edilmektedir. Kendine has bir kokuya sahip olan argan yağı, günlük kullanımda kokusuz olmasından kaynaklı kozmetik alanı için soğuk baskılama yöntemi ile elde edilmektedir. Yalnızca Fas'ın güney batısında yetişen argan ağacı meyvesinin yemişinden elde edilir. 10 metreye kadar uzayan ağaçların büyük birer zeytini andıran meyvelerini tüketen keçilerin, meyvenin ortasında bulunan yemişi sindirmeden dışkılamalarının ardından, çiftçilerin  bu çekirdekleri toplayarak, her bir yemişi bir taşla kırıp içinde bulunan yumuşak çekirdeği çıkartması ve ardından çekirdeklerin kavrulması  ve yine elle öğütüldükten sonra,  öğütülmüş çekirdekler suyla karıştırılıp, yağı çıkartılmaktadır. İki günlük çalışma sonucunda yalnızca bir litre argan yağı elde edilmektedir. Argan yağı, dünyaca ünlü markaların anti-aging malzemelerde hammade olarak kullanılmaktadır.

Argan Yağının Faydaları


Kırışıklıkları gidermek için kullanılır ve cildinizin sıklaşmasına yardımcı olur.  Sivilce tedavisinde de oldukça etkilidir.  Cildinizin yumuşamasına da destek olmaktadır. Güneşin zararlı etkileri (UHV zararlı ışınları), sigara, stres, çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildinizi canlandırmaktadır.

Ciltteki tahriş ve iltihaplanmayı azaltabilir.  Göz altı kırışıklıklarında da oldukça etkilidir.  Hamilelik döneminde yaşanan çatlaklarının önlenmesinde de oldukça faydalıdır. Hem kuru hem de yağlı ciltler için kullanıma uygundur. Yıpranmış ve donuklaşmış saçlarda parlaklık sağlar. Saç kırıklarının oluşmasını önler.  Argan Yağı içerdiği yüksek E vitamini sayesinde, saç diplerine ve saç tellerine doğru şekilde uygulanarak, saç derisi saç kökleri ve saç tellerine doğal yollarla E vitamini takviyesi yaparak, saç tellerinin köklerden uçlara dek nemlenmesini parlaklığını geri kazanmasını sağlar.

Cilt Bakımında Argan Yağı


Argan Yağı masaj içinde son derece uygun bir üründür. Tercihen Duştan sonra temiz vücuda avuç içinde ısıtılarak uygulanması et etkili sonuçları verir. Vücut tarafından kolayca emilmektedir ve diğer yağlarda olduğu gibi yapışkan bir formda değildir, bu nedenle masaj sonrası tekrar duş alınması gerekmemektedir.


Saç Bakımında Argan Yağı


Fas’lı yerel halk, uzun yılardır, dudak ve cilt çatlaklarının ve kırışıklıklarıın tedavisinde ”Argan Yağı”  kullanmaktadır. Saçınıza ve  kafa derinize bir miktar argan yağını uygulayabilirsiniz. Kafa derinize yavaş hareketlerle masaj uygulayın. Saçınızı ılık bir havluyla örtün ve 30 dakika boyunca böyle bekleyin.Daha sonra saçınızı yıkayın.


Tırnak Bakımında Argan Yağı


Argan yağı ile tırnaklar bakımı için; limonu sıkın ve çıkan suyuna eşit miktarda olacak kadar argan yağı koyarak bir karışım elde edin. Elde ettiğimiz karışımın içinde 15 dakika boyunca parmak uçlarınızı bekletin. Tırnaklarınızın sağlıklı bir biçimde kalması için haftada 1 kere bu karışımı 15 dakika boyunca uygulamanız yeterli olacaktır.

Yaşlanma Karşıtı Argan Yağ


Argan yağı yalnızca etkili bir nemlendirici işlevi görmez aynı zamanda cilde genç bir ışıltı katar ve kırışıklıkların görünürlüğünü azaltmaktadır. Anti-oksidan etkisi, argan yağını ideal anti-aging ürünü gerçekleştirir. Esnekliği geri kazandırır ve cildi daha dolgun ve yumuşak hissetmesine yardımcı olur.

En belirgin yaşlanma karşıtı etkilere argan yağı uygulamanın en iyi yolu, yatmadan evvel yüzünüze ve boynunuza birkaç damla masaj gerçekleştirmektedir. Her ikisinde de nemlendirici ve anti-aging görevi görmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)