Oğul Otu (Melissa Officinalis)


Adıyla çeken bu bitki, ballıbabagiller familyasında incelenen, boyu 20 ile 150 santimetre arasında değişiklik gösteren, otsu ama aynı zamanda çok yıllık bir bitki türüdür. Görüntüsüy ile aynı aileden olan naneyi hatırlatsa da yalnızca şifa saçan bambaşka bir ottur. Öyle ki yüzlerce yıl evvel bu yana alternatif tıp alanında çok faydalanıldığı söylenmektedir, günümüzde de şifası sebebiyle pek çok aktarda bulunabiliyor. Dünyada en çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan bu bitki, ülkemizde de en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetmektedir. Bende bu yazımda oğul otu nedir, neye iyi gelir, zayıflatır mı, cilde faydaları nelerdir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Oğul Otu Nedir



Oğul otu ; Ballıbabagiller familyasından, 1 metreye kadar uzayabilen, dayanıklı çok yıllık, beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüyler ile kaplı olan, limon kokulu, çok dallı, otsu bir bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, tüylü ve dallara ayrılan bir yapıya sahiptir ve oval biçimli olmaktadır.

Oğul Otu Nasıl Kullanılır


Oğul otunun yaprakları kurutulduğunda kaynamış suda demlenerek hazırlanan oğul otu çayı tüketilebilir. Oğul otu bitkisinin yapraklarında elde edilen melisa yağı da farklı maksatalar ile kullanılır. Aynı zamanda, taze oğul otunun ezilmesi ile elde edilen suyu da kullanılmaktadır. Kaynatıldığında vücuda topikal olarak uygulandığı zaman ter kokusunu gidermeye yardımcı olur.

Oğul Otunun Faydaları


Oğul otu, stresi azaltmakta oldukça etkili bir bitki olan oğul otu sinirleri yatıştırarak migren, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, uykusuzluk, sara (epilepsi) ve sinir krizlerinde faydalı olur. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir.

Kan şekeri ve tansiyonu düşürür. Hıçkırığı keser. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir.

Oğul otu, kalbi kuvvetlendirir. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir. Aybaşı kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır. Ayrıca, hazmı kolaylaştırıcı etkileri ile hazımsızlığa karşı oldukça faydalıdır.

Oğul Otu Çayı

2 tatlı kaşığı oğul otu yaprağı, 1/4 litre kaynar su içine bırakılır veya kaynar su bitkinin üzerine dökülür. 10 dakika bekletilerek demlenip dinlendirildikten sonra bu çaydan günde 3 su bardağı içilir.

Oğul otu bitkisinin yapraklarında elde edilen melisa yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca, taze oğul otunun ezilmesiyle elde edilen suyu da kullanılır. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu gidermeye yardımcı olur.

Oğul Otu Yan Etkileri

Bugüne kadar pek çok derde deva olan oğul otunun yan etkileri de maalesef ki bulunmaktadır. Kullandığınız bir ilaç bulunuyorsa her ihtimale karşın doktorunuza danışmanız gerekiyor. Oğul otunun tek başına yan etkisinin bulunmasa bile başka malzemelerle beraber zararlı bir hale gelebilmektedir. Hamilelik, emzirme gibi hassas zamanlarda kesinlikle dikkat edilmesi gerekir, bir uzmana danışılması gerekiyor ve bu tip durumlarda herhangi bir etkisi olup olmadığı araştırılması gerekmektedir. Özellikle hamilelik dönemlerinde belli başlı bitki çaylarının tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)