Şebboy (Matthiola İncana)


Latince orijinal ismi Matthiola olan Şebboy, Brassicaceae yani turpgiller familyasında yer alır. 330 cins ve 3700 türü olduğu bilinen bu ailenin ülkemizde 85 cins ve 515 türü yer almaktadır. Sarı, pembe, mor, turuncu ve beyaz dört parçalı çiçekler açan Şebboy çiçeğinin kokusu karanfile benzemektedir. Bende bu yazımda şebboy nedir, şebboy çiçeğine bakım nasıl yapılır, anlamı nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Şebboy Nedir





Şebboy; turpgiller familyasından; güzel kokulu, kırmızı, açık sarı ya da mor çiçeklere sahip olan, 50 cm boylarında, dar yapraklı çok yıllık otsu bir süs bitkisidir. Dört yaprağa sahip bir bitkidir. Baharda sarı renk açan çiçekleri parçalı ve karanfili andıran bir kokusu bulunmaktadır. Kırmızı, sarı ve ya mor renklerde olan çiçekleri gece açmaktadır. Uçucu yağ barındırır.

Şebboy ülkemiz coğrafyasının her bölgesinde bulunan bahçelerde ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir ve aşağı yukarı 40-50 cm büyüklüğündedir.  Çalı görünümlü, çok yıllık bir çiçektir.

Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir


Şebboy çiçeği bahçede yetiştirilmek isteniyorsa kesinlikle drenajı iyi ayarlanmış bir toprağa ihtiyaç duyulmaktadır. Buna ek olarak şebboyların humuslu toprakları sevdikleri de bilinmektedir. Eğer bahçe ekimi söz konusuysa ekim yapılacak bölge yabani ot ve sarmaşıklardan arındırılması gerekir ve güzelce bellenerek havalanması sağlanması gerekmektedir.

Aksi halde şebboyun büyümesi tamamen durabilmektedir ya da yavaşlayıcı olabilmektedir. Şebboy aşırı sıcaklara alışık olmayan bir bitkidir bundan kaynaklı çok yüksek sıcaklıklardan uzak tutulması büyümesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda şebboyun, güneş ışığına olan isteği oldukça yüksektir

Şebboy Çiçeğinin Faydaları


Adet söktürmeye, böbrek ve idrar yolları iltihabına, kalp hastalığına, damar açmaya, kanı sulandırmaya, damar sertliğine iyi gelmektedir.

Şebboy çiçeği,  sinir sistemi bozukluğuna, kramp ve adale ağrılarına, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, uykusuzluğa, bağırsak ve mide sindirim sistemine, vücuda dinçlik ve rahatlık vermeye iyi gelir.

Şebboy Çiçeği Nasıl Kullanılır


Şebboy çiçeğinin kökü kurutularak sirke ile karıştırılıp yakı yapılsa dalak yaralarına, gut, mafsal katılıklarına ve urlara iyi gelir. Çiçeği mum yağı ile karıştırılarak  makata, parmak yarıklarına, ökçe yarıklarına konsa  iyi gelir.

Şebboy çiçeği balla karıştırıp ağız içinde çıkan kabarcık ve yaralara sürülse etkili bir tedavicidir. Pişirilmiş suyu sirke ile karıştırılıp dişlere sürülse diş ağrısını geçirir. Bitkisi yenmek istenirse sirke ile karıştırılıp yenmelidir.

Şebboy Çiçeği Yağı


Sarı şebboy çiçeği zeytin yağıyla bir şişeye konulup güneşe bekletildiğinde şebboy yağı meydana gelir. Bu yağ soğuktan hasıl olan rahim ve aza hastalıklarına faydalı.

Şebboy Çiçeği Çayı


Baş ve karın ağrıları için, 1 çay kaşığı 250 gram kaynar su ile haşlanıp süzüldükten sonra aralıklarla günde 3 defa birer çay kaşığı alınır.

Aşırı dozlarının zehirli olmasından ötürü tavsiye edilmez ve doktor kontrolü ve tav­siyesi olmadan kullanılması tehlikeli ve sakıncalıdır.

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Harika bilgiler, bu çiçeği çok seviyorum özellikle renkleri beni cezbediyor. bir sitede çok güzel resimlerini bulmuştum. https://www.cicekbilgisi.com/sebboy-cicegi/ Çiçekler insanları mutlu ediyor gerçekten..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)