Kitre


Kitre otu, alternatif tıpta yardımcı olan önemli bitkilerden bir tanesidir. Geven otunun Anavatanı Asya ülkeleri olan bu bitki, baklagiller ailesinde incelenmektedir. Geleneksel tıpta pek çok sağlık sorunuyla mücadele etmede yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Bende bu yazımda kitre nedir, geven otu nedir, nasıl kullanılır, nerede bulunur, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kitre Nedir





Anadolu'da yetişen muhtelif geven (Astragalus) çeşitlerinin gövdelerinden sızıp havada katılaşan, beyaz ve ya krem renkli plaka ya da şeritler biçiminde bulunan yapışma yeteneği az bir zamk cinsidir. Kitre, Türkiye'nin İç Anadolu, güney ve güneydoğu bölgelerinde kırlarda yetişmekte olan yabani bir dikenin (geven) öz suyudur.

Kitre Yetiştirme


Kitre haziran ayı başında; geven kökleri açılmaktadır. Temmuz ayı ortalarında geven köküne, 1-2 çizik atılır. 10 gün sonra, sızan sütler kemikleşmiş olup toplanmaktadır. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm almaktadır ve bu kabuklar tek tek toplanmalıdır.

Kitrenin Faydaları


Kitre öksürük, balgam ve böbrek problemlerine iyi gelir. Boğaz iltihabi ve bademcik şikayetlerinde de etkili şekilde kullanılmaktadır. Kitre zamkı ağızda emilebilir. Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucu özelliktedir.

Aynı zamanda diş pastası, kozmetik, parfüm, boya, tekstil endüstrisinde, ilaç sanayinde hap ve draje yapımında, salatalar için hazırlanan dressing, hardal, puding, pasta, dondurma ve sos yapımında kullanılabilmektedir.

Kitrenin Kullanımı


Sıcak su içinde eritilerek nişasta, şeker ve badem ile birlikte yenirse, öksürüğe, göğüs hastalıklarına, bel soğukluğuna ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.Böbrek rahatsızlıklarında 10 gram kitre, 200 gram sıcak bal şerbetinde eritilip içilmeye devam edilir.

Kitre, zeytinyağı ile krem yapılıp yaralara sürülebilir.  Ağız içi yaralarda kitre, zamkı ağızda emilir.

Geven Çayı Nasıl Demlenir

Gevenin günlük dozu oldukça değişken özelliğe sahiptir. Genel olarak 3 ile 6 yemek kaşığı kurutularak doğranmış kökü, 2 ile 4 bardak suda 10 ile 15 dakikalığına kaynama noktasına varıncaya kadar demlenmektedir. Yüksek dozda tüketmekte zarar olabilir; mutlaka bir doktora danışarak kullanmanız gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)