Karaçalı (Paliurus Aculeatus)


Ülkemize has bir bitki olan karaçalı bilinen bir bitkidir. Ürogenital sistem üzerinde var olan etkisi halkımız tarafından da bilinen bu bitkinin başka faydalarını merak ediyor olabilirsiniz. Karaçalı bitkisi (Paliurus Aculeatus) 3-4 m kadar uzayabilen, dikenli bir yapıya sahip; zengin şekilde tanen, flavonlar, uçucu yağ ve paliurin ihtiva etmektedir. Bende bu yazımda karaçalı nedir, karaçalı bitkisi balı nedir, karaçalı nerede yetişir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Karaçalı Nedir




Karaçalı  (Paliurus Aculeatus): 3-4 metreye kadar uzayabilen, dikenli bir çalı türü bitkidir.Yapraklar almaşık, eliptik ile yumurta biçimi arası parlak ve dikenleri çengelli yapılıdır. Çiçekler sarı, yeşil, 2 cinsiyetli, 5 bölümlü çanak, 5 yapraklı taç, beş erkek organlı,körpe dalların yaprak koltuklarında salkım şeklinde teşekkül eder.

Çiçek demetleri Toplu halde bulunur. Meyveler kuru ve 3 evli kanatlı , meyve çekirdeklerinde birer tohum bulunur. Mayıs haziran aylarında çiçek açar. Flavonlar, tanen, paliurin ve uçucu yağ barındırmaktadır.

Karaçalı Bitkisinin Faydaları


Karaçalı kabızlığa iyi gelir ve idrar söktürücüdür. Taze yaprakları çıbanları olgunlaştırmakta oldukça faydalıdır. Pamuk ile yapılan pansuman göz iltihaplanmalarına iyi gelir. Kronik kabızlık, enterokolit, ağız mukozası hastalıkları, franjit, larenjit, akut bronşit, soğuk algınlığı, astım, grip, amfizem, gırtlak kanseri ve meme kanseri, gırtlak iltihabı ve tehlikeli gırtlak hastalıklarında gargara olarak.

Karaçalı Nasıl Kullanılır


Meyve taze yaprakları kullanılabilir. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanmaktadır ve bal eklenerek içilmektedir. Taze yaprakları çıban üstüne sarılır. Egzama, yara ve göz için bitki yaprakları kaynatılır sorunlu bölgeye sürülür. Meyveleri ve taze yaprakları kullanılır. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Ayrıca, taze yaprakları çıbanların üzerine sarılır.

4 bardak suya 50 gr. tohum konularak kaynatılır. Balla tatlandırılarak günde 3 kez yemeklerden önce 1′er su bardağı tüketilebilir.

Karaçalı Bitkisinin Yan Etkileri


Karaçalı bitkisinden elde edilen çayın ya da lapasının bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat emziren ve hamile kadınların kullanmadan evvel doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Yine düzenli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışarak karaçalıyı kullanmalısınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)