Cezayir Menekşesi (Vinca Majör)


Cezayir Menekşesi büyük orta ve küçük olmak üzere üç şekilde bulunmaktadır. Görünümü ile beğeni toplayan Cezayir menekşesi faydaları ile de bilinir. Eflatun beyaz ve mor renkte beş yapraklı çiçekleri olan Cezayir menekşesinin en iyi yetiştiği iklim ılıman iklimli bölgelerdir. Zengin minerallere sahip toprakta daha sağlıklı yetiştirilmektedir. Yetiştirildiği bölgenin nemli ve ışıklı bir yer olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bende bu yazımda Cezayir menekşesi nedir, vinca majör nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, saksıda yetişir mi, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Cezayir Menekşesi Nedir




Cezayir menekşesi (Vinca majör), zakkumgiller familyasinda olan ve  yer örtücü bahçe bitkisidir. Yaprakları yaz kış dökülmez ve karşılıklı şekilde dizili bulunmaktadır.

Kendine özgü mavi, açık mor renkli çiçekleri olan ve yıl boyu yeşilliğini koruyan, 30-40 cm boylarında bir bitkidir. Sayıca 40 aşan farklı alkaloitler, tanen, glikozit ve organik asit barındırmaktadır. Bitki, yerde yatarak uzayan dallarının köklenmesi ile ve ya döktüğü tohumlarıyla çoğalmaktadır.

Çiçek yaprakları beş parçalıdır. Ilıman iklimde, nemli ve ışık alan yerlerde gelişmektedir. Toprağı besin maddeleri bakımında zengindir. Bahçede grup olarak yetiştirilir. Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye'de doğal olarak yetişen türleri vardır.

Cezayir Menekşesinin Faydaları


Yaşlanmanın etkilerini azaltmada ve yetersiz kan dolaşımını tedavisinde önemli bir destekleyici olarak görülür. İdrar söktürücü niteliktedir. Şeker hastalığının tedavisinde de yardımcı olmaktadır.

Beyne giden kan miktarını arttırarak hafıza bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, dikkat eksikliği gibi şikayetleri azaltmaktadır. Hafızayı güçlendirici etkidedir. Kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir.

İştah açıcı ve mikrop öldürücü özelliktedir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Damarları genişleterek yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Aşırı aybaşı kanamalarını engeller. İdrar söktürücüdür.

Cezayir Menekşesinin Sağlığa Faydaları


Cezayir Menekşesinin sağlığa bir çok faydası bulunmaktadır. Bu noktada tabi ki kullanım şekilleri bulunmaktadır. Cezayir menekşenin sağlığa faydaları şu şekildedir:


  • İştah açıcı özelliği bulunmaktadır. 
  • İdrar söktürücü özelliktedir. 
  • Yaralarda mikrop öldürücü faydaları bulunmaktadır.
  • Damarları genişletici etkidedir.
  • Tansiyonu düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Hafıza gerilemesine iyi gelir. 
  • Dikkatin toplamaya yardımcı olur. 
  • Sinirleri yatıştırıcı özelliktedir.
  • Davranış bozukluklarına iyi gelir. 
  • İşitme sorunlarından doğru meydana gelen rahatsızlıkları giderir.


Cezayir Menekşesi Kullanımı


Cezayir menekşesinin toprak üstü kesimleri ilkbaharda bitki çiçeklenmeden önce kesilip toplanarak gölge yerde kurutulur, 1-2 tatlı kasığı kurumuş bitki karışımının üzerine l bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazırlanmaktadır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak tüketilir.

Kuru yaprakları suda kaynatılarak hazırlanan çayı içilebileceği gibi harici şekilde mikrop öldürücü etkisinden dolayı yaralara pansuman yapmak için de kullanılabilir. Cezayir Menekşesinin bahçelerde süs bitkisi olarak kullanımı da oldukça yaygın şekildedir.

Cezayir Menekşesinin Yan Etkileri


Hamile ya da emziren kadınların, ameliyat olacak kişileri kullanmaması gerekmektedir. Tansiyonu düşürücü etkisinden kaynaklı ameliyat sürecinde problem oluşmasına yol açabilmektedir. Bulantı ya da kusma gibi belirtiler oluşmasına sebep olabilir. Fazla tüketildiği zaman kabızlığa yol açabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Halile (Terminalia)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)