Çemen Tohumu Yağı
Çemen otu, Akdeniz bölgesine, güney Avrupa'ya ve batı Asya'ya özgü yoncaya benzer bir bitkidir. Tohumlar yemek yapmak, ilaç yapmak veya diğer ilaçların tadını gizlemek için kullanılır. Çemen otu tohumları, akçaağaç şurubu gibi kokar ve tadı verir. Çemen otu yaprakları Hindistan'da bir sebze olarak tüketilir. Genellikle çemen yağı denilen fakat esasta çemen tohumu yağı olan bu yağ gün geçtikçe popüler hale geliyor ve belki de karşınıza şimdiye kadar çıkmıştır. Bende bu yazımda çemen tohumu yağı nedir, cilde faydaları nelerdir, göğüse faydaları nelerdir, neye iyi gelir, kilo almaya neden olur mu, çayı yapılır mı, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Çemen Tohumu Yağı Nedir
Çemen tohumu yağı, çemen otu (trigonella foenum-graecum) baklagiller familyasında incelenen bir ot türüdür. Bu otun anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin’dir. Çin’den Akdeniz’e kadar geniş bir alanda yaygınlık göstermektedir.
Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak şeklinde tüketilir. Tadı acımsı ve aromatik bir yapılıdır. Esansında 40 çeşit madde bulunmaktadır. Çemen tohumu yağı ise çemen tohumlarının soğuk pres yoluyla sıkılarak elde edilir.
Çemen Tohumunun Besin Değeri
Bütün çemen tohumlarından bir çorba kaşığı (11.1 gram) 35 kalori ve birkaç besin barındırmaktadır:
- Elyaf: 3 gram
- Protein: 3 gram
- Karbonhidrat: 6 gram
- Yağ: 1 gram
- Demir: Günlük Değerin% 20'si (DV)
- Manganez: DV'nin% 7'si
- Magnezyum: DV'nin% 5'i
Çemen Tohumu Yağının Faydaları
Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve kuvvet arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Harici şekilde kullanıldığı zaman çıbanların olgunlaştırılmasına yardımcı olmaktadır ve iştah açıcıdır. Metabolizmayı kuvvetlendirici etkidedir ve cinsel gücü arttırıcıdır. Balgam söktürücü niteliğe sahiptir. Kan şekerini ve kolestrolü düşürmektedir. Ağrı kesicidir. Vajinal yaraları tedavi edicidir. Romatizma, siyatik ve gut rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır.
Çemen Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır
Çemen tohumu yağı, özellikle cilt sağlığında da sık kullanılan bir aromatik bitki yağıdır. Çemen tohumu yağı günde bir kere bir fincan suya 3-5 damla damlatılarak tüketilebilir. Cilt bakımında masaj şeklinde cilde uygulanabilmektedir. Romatizma ağrılarında çemen otu yağını susam yağı ile karıştırarak masaj masaj yöntemiyle uygulamak etkili sonuçlar alınır.
Tırnak ağrılarında ve ateş yanığına sürülürse iyi gelir, vücuda sürülürse her türlü kokuyu giderir. Selülitte, sivilcelerde, romatizma ve gutta faydalıdır. Romatizma, gut, siyatikte, iltihap ve çıbanlar için.
Çemen Tohumu Yağının Özellikleri
Çemen otu yağı, tıpkı tohumlar gibi olağanüstü iyileştirici özelliklere sahiptir.
Anti-Viral - belirli virüslerle savaşır.
Anti-Kanser - Bu yağ bazı antikarsinojenik özelliklere sahiptir.
Antioksidan - Hücrelerin serbest radikallere zarar vermesini önler.
Hipoglisemik - kan şekeri düşürür.
Fitoöstrojen - Kadınlık hormonu östrojenini taklit eder.
Circulant - Kan dolaşımını arttırmaktadır.
Anti-İnflamatuar - Ciltte iltihabı azaltmaya yardımcıdır.
Balgam söktürücü - Boğazdan balgam salınmasını teşvik eder.
Nöroprotektif - Sinir sistemini korur.
İmmünomodülatör - İmmün sistemin işleyişini modüle etmeye yardımcı olur.
Beta hücre uyarıcısı - Pankreasın beta hücrelerini uyaran birkaç maddeden biridir.
Hipotansif - Hipertansiyonu hafifletir.
Antispazmodik - Kas spazmlarını önler.
Galactagogue - Emzirmeyi destekler.
Çemen Otunun Yan Etkileri
Çemen otunun ve ya tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi, zararı bulunmamaktadır. Fakat her şeyde olduğu gibi çemen otu kullanımında da aşırıya kaçmamak önemli, aksi durumlarda yararlarında saydığımız pek çok özelliği zarar verebilecek boyutlara ulaşabilmektedir.
Özellikle östrojen hormonunun salgılanmasını destekleyen ve kanın sulanmasını sağlaması sebebiyle onu ölçülü bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Ameliyat ve ya daha küçük operasyonlara girmeden evvel onu asla kullanmamak gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder