Bostan Otu (Cnicus Benedictus)
Şevketi bostan tarla kenarları,orman benzeri alanlarda yabani şekilde yetiştirilmektedir. Bol tüylü iri yaprakları olan ve kenarlarında çok sayıda diken bulunmaktadır. Yaprakların alt yüzünde bulunan damarları beyaz renklidir. Yaz boyunca açan sarı renkli bileşik çiçekleri bulunur. Bitki bu çiçeklerin olgunlaşması ile oluşan silindir yapılı, bir ucu püskül gibi tüylü ve kahverengi tohumlarını dökerek çoğalır. Şevketi bostan, kök ve yapraklarında glikosid, biyoaktik azot bileşikleri, kafeol, flavonoid, rozmarinin asit, beta karoten, sinisin, flavonid, uçucu yağ ve yapışkan bitki sıvıları barındırmaktadır. Bende bu yazımda bostan otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl toplanır, nasıl kullanılır, bostan otu çorbası nasıl yapılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Bostan Otu Nedir
Bostan otu (Cnicus benedictus), ülkemizd coğrafyasında Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan tarla kenarı, bahçe ve kırlarda yabani olarak yetiştirilen, 50 cm ye kadar boylanabilen bir yıllık otsu bitkidir.
Bol tüylü iri yapraklarının kenarlarında da çok sayıda diken bulunmaktadır. Yaprakların alt yüzünde bulunan damarları beyaz olur. Yaz boyunca açan sarı renkli bileşik çiçekleri vardır. Bitki bu çiçeklerin olgunlaşmasıyla oluşan silindir yapılı, bir ucu püskül gibi tüylü ve kahverengi tohumlarını dökerek çoğalmaktadır.
Bostan Otunun Faydaları
Neredeyse tüm alerjiye çok etkilidir. Deniz, uçak ve otomobil tutması toz ve otlardan ileri gelen nezlemsi durumlar, kurdeşen, astım rahatsızlıkları bu bitkinin etkisine dayanmaz, iştahsızlık, öksürük, mide - bağırsak hastalıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, karaciğer taşları, romatizma, kan durdurucu gut için kullanılabilir.
Anti Mikrobiyel Özelliktedir
Şevketi bostan antimikobiyel etkisi doğrultusunda geçmiş günlerde son derece tehlikeli olan ahıv virüsü için tedavi maksatlı kullanılmaktadır.
Bostan Otu Çayı
2 bardak kaynar suya 10 gr. bitki veya kök yada ikisinin karışımı konur. 5 dakika demlendirildikten sonra süzülür. Günde 3 defa 1’er çorba kaşığı içilir.
Karaciğer rahatsızlıklarında Bostan otu ile kantaron beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder