Nane Yağı


Nane yağının sağlığa faydaları arasında sindirimi iyileştirme, solunum problemlerini hafifletme, baş ağrısı, bulantı, ateş, mide ve bağırsak spazmları ve ayrıca ağrılara karşı da kullanılan yaygın bir kullanım alanı bulunmaktadır. Mentol, menteşe ve metil esterlerin varlığı, nane ve nane yağı, sabun, şampuan, sigara, diş macunu, sakız, çay ve dondurma imalatında geniş içerik alanı bulunmaktadır. Bende bu yazımda nane yağı nedir, faydaları nelerdir, saça faydaları nelerdir, zayıflatır mı, nasıl yapılır, nereden satın alınır, cilde faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Nane Yağı Nedir


Nane, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasında incelenen, Mentha cinsini meydana getiren bütün Dünya’da olabilen 25-30 türü olan aromatik bir bitkidir. Nane barındırdığı eterik yağlar ve özellikle Menthol ve Tanen açısından tıbbi bitkiler sınıfında büyük öneme sahiptir.

Barındırdığı esansiyel yağlar antiseptik ve mantarları öldürücü özellik taşımaktadır. Bu özelliği gastroenteritlerde etkili olmasının bir başka nedenidir. Birkaç damlası ile bronşitli hastalarda göğüse, farenjitli hastalarda boğaza ve sinüzitli hastalarda sinüslerin üstüne gerçekleştirilecek masaj etkili olmaktadır.

Nane Yağı Nasıl Yapılır


Henüz çiçek açmamış iken naneler toplandıktan sonra ince ince kıyılarak bir kavanoza doldurulur. Bu doldurmadan sonra, içine katkısız zeytinyağı dökülerek doldurulan kavanozun ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. 6 hafta müddetle güneş altında bekletildikten daha sonra, kavanoz kaynar suda pişirilir ve içindeki karışım bir tülbent yardımıyla süzülür.

Nane Yağının Faydaları


Zihinsel yorgunluk, baş ağrısında banyo ve buğu, hazımsızlık, mide gazı ve sabah bulantılarında mide ve karın bölgesine masaj, kas tutulması ve ağrılarda sorunlu bölgeye masaj yapılarak uygulanır. Sinirsel kökenli midem bulantılarını,gazları gidermek için kullanılmaktadır. Hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürür. Karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser. Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükunet verir. Heyecanları ve korkuyu yatıştırır. Kusmaları önler. Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır. El ayak titremesi, dil tutukluğu ve felce karşı kullanılır. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser. Erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığı giderir. Anne sütünü artırır.

Nane Yağı Nasıl Kullanılır


Vücudun ağrılı bölgelerinde, açık yara yoksa bir iki damla nane yağı ile bölgeye masaj yapılır. Çok yorgun ve halsiz hissedildiğinde nane yağını koklamak enerji verir. Cilt kaşıntılarında açık yara yoksa bölge 1 damla nane yağı ile ovulmalıdır. Konsantrasyon güçlüğünde bulunulan ortama nane yağı koyularak solunuma karışması saplanmalı ya da burnun altı- dudağın üst kısmına çok küçük bir damla sürülmelidir.

Kötü ağız kokularında bir damla dilinize damlatın. İştahı kesmesi ve çok yemeyi önlemesi için bir dakika kadar nane yağı koklanır. Araç tutmalarını engellemek ve oluşması halinde geçirmek için alın, göğüs ve midenin üzerine birer damla nane yağı koyulmalıdır.

Sindirime İyi Gelir


Nane yağı hazma iyi gelir ve bu nedenle fazla gazın alınmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda iştahsızlık yaşayan ve şişkinlik, karın ağrısı, mide bulantısı problemlerinde yardımcı olanlar için oldukça iyidir. Ön araştırmalar, kimyon yağı ile beraber kullanıldığı zaman, mide ekşimesi tedavisinde kullanılabileceğini kanıtlamıştır. İnsanlar genel olarak bir bardak su içinde nane yağı birkaç damla koymak sindirimi kolaylaştıracaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)