Çuha Çiçeği Yağı (Oenethera Biennis Oil)


Çuha çiçeği bazı zamanlar kökleri için yetiştirilmekteydi. Çuha çiçeği (Oenothera) tohumları da kullanılan bir bitkidir. Aynı zamanda güzelliği ile estetik maksatlarla da uzun dönemlerden beri hizmet verilir. Latince adı Oenothera’nın, sarı, beyaz veya pembe renkli büyük, çanak benzeri çiçeklerinin her biri dört taç yaprak ile süslenmiş şekildedir. Çuha çiçeği, çekici çiçeklerini yalnızca günün geç vakitlerinde gösterme alışkanlığından ötürü farklı bir yapıya sahiptir. Bende bu yazımda çuha çiçeği nedir, faydaları nelerdir, nerede yetişir, çuha çiçeği çayının faydaları nelerdir, çuha çiçeği yağı nedir, neye yarar, nerede yetişir, yararları nelerdir, nasıl çalışır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Çuha Çiçeği Yağı




Çuha Çiçeği (Oenethera biennis) çeşitli alt türleri olan önemli bir bitkidir. Kuzey Amerika ve Avrupa’da yetişir. Bitki ve kökü eskiden beri tedavi amaçlı kullanılmıştır. Çuha Çiçeği 10 -30 cm boylarında, sarı renkte çiçekler açan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Ayı Kulağı, Bahar Çiçeği adlarıyla da bilinir. İçerdiği en önemli madde saponindir. Ayrıca, flavon glikozitleri, şekerler ve uçucu yağ içerir.

Çuha çiçeği yağı, tohumlarının preslenmesi ile elde edilir.  % 9 oranında Gamma -Linolenik Asit (GLA), % 0,72 oranında omega-6 (Cis-Linoleik Asit), % 8 oranında omega-9 (Cis-Oleik Asit), potasyum ve magnezyum içerir. GLA önemli yağ asitlerinden biridir. GLA sağlık için gereklidir çünkü vücutta bulunan bütün organları kontrol eden ve hormonlara benzer etki gösteren bileşiklerin (Prostoglandin-PGS) üretiminde kullanılır. Bu bileşikler özellikle kalp, dolaşım, deri ve savunma sistemi adına oldukça faydalıdır. Ek olarak, GLA hücre zarının (cell membrane) önemli bir bileşenidir.

Çuha Çiçeği ile Sivilce Tedavisi


Hormonal sivilceleri tedavi edebilmek adına problemin kökünü, yani hormonal dengesizliği tedavi etmek zorundasınız. Sizin için hiçbir topikal tedavi tam anlamıyla sonuç vermemektedir. Yalnızca mevcut sivilceleri ya da yara izlerini tedavi etmektedir. Çuha çiçeği yağında var olan omega-6 yağ asitleri, hormon seviyelerinizi düzenlemenize ve hormonal akne sorunlarınızı iyileştirmenize yardımcı olmaktadır. Bu yağ asitleri aynı zamanda hücre yapısında rol oynamaktadır, sinir fonksiyonlarını geliştirmede rol oynar ve cildin elastikiyetini arttırmaktadır.

Çuha Çiçeği Yağının Faydaları


Çuha çiçeği yağı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir, kadınların özel günlerinde yaşadığı baş ve karın ağrılarının giderilmesine yardım etmektedir, egzama ve sedef hastalarının ciltlerini sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardımcı olabilir,ergenlik sivilcelerini (Akne) iyileştirebilir, yaşlılık etkilerinin geciktirilmesine faydalıdır, romatizma ve mafsal (eklem) iltihabı ağrılarının azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Kireçlenmeden kaynaklı yaşanan bel, sırt, diz, omuz ve boyun ağrılarına karşı faydalı olabilmektedir, güçsüz ve kırılgan tırnakları güçlendirmektedir. Çuha çiçeği yağının en aktif özelliği metabolizmayı hızlandırmaktadır ve daha hızlı yağ tüketmemizi sağlamaktadır. Vücutta depolanan yağların bünyesine etki ederek yakılımını hızlandırarak vücudu dengede tutmaya yardımcı olmaktadır.

Çuha Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır


Çuha çiçeği yağı özellikle, beyni ve omuriliği tutan bir çeşit sinir sistemi hastalığı olan ve Multiple Skleroz (Multiple Sclerosis - MS) olarak bilinen hastalığa karşı oldukça etkilidir. Çuha Çiçeği Yağı'dan, günde 3 kez yemeklerden sonra ek gıda olarak 1-2  alınabilir. Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kadınların özel günlerindeki baş ve karın ağrılarının (PMS ağrıları ve mensturel kramplar) giderilmesine yardımcı olmaktadır.


Çuha Çiçeği Besin Değeri


Çuha çiçeğinin içerisindeki besin değerleri şu şekildedir:

%9.5 oranında Asit
%71 oranında omega 6
Potasyum
Magnezyum bileşimleri bulunur. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu ciddi gereklilik taşıyan bu gibi doğal bileşimler, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu hormonların üretiminde büyük rol oynar. Aynı zamanda deri, dolaşım sistemi ve en önemlisi kalp için çuha çiçeğinin çok faydalı olduğu bilinir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)