Beyaz Ballıbaba Otu (Lamium Album)
Beyaz ballıbaba otu, 50 cm yüksekliğe kadar büyüyen, zengin dallı, ince bir köksap ve dik, dalsız, tüylü gövdeleriyle sık sık menekşe ve şişmiş çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar farklı özellikler barındırmaktadır, alt dalları uzun saplı ve üst dalları kısa saplı. Kalp şeklinde bir girintiye sahip ya da sapı yuvarlanmış, ucunda işaretli ve kaba dişli kenar boşluklarıyla oval biçimdedir. Sapsız çiçek kümeleri üst yaprakların baltalarından büyümektedir ve beş sivrilen dişe bölünmüş zil benzeri, yarı açık kaliksleri ve kavisli tüplü simetrik, beyaz ya da sarımsı iki dudaklı bir koroleleri bulunmaktadır. Bende bu yazımda beyaz ballıbaba otu nedir, çiçeğinin faydaları nelerdir, çayının faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Beyaz Ballıbaba Otu Nedir
Beyaz ballıbaba, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasında incelen nemli ve verimli topraklarda yetişen beyaz çiçekli bir bitki türüdür. Halk arasında akısırgan olarak da adlandırılır. Tarlalarda, gölgelik yerlerde ve çitlerde yetişmektedir. Sarı ballıbaba ve kırmızı ballıbaba gibi çeşitleri bulunur.
Beyaz ballıbaba otu 50-100 cm uzunluğa kadar boylanabilen, gövdesi dört köşeli çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar 3-8 cm uzunluğunda 2-5 cm genişliğinde, üçgen biçiminde, yumuşak tüylü, yaprak kenarı testere dişli ve yaprak sapı 5 cm uzunluğa sahiptir.
Beyaz renkli tek çiçekler 1,5 - 2,5 cm uzunluğunda gövdenin hemen üzerindeki halkalarda ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de bu otun yetiştiği bölgeler: Trabzon civarı, Bayburt (Kop Dağı), Erzurum, Bingöl dağları ve Rize’dir
Genç yapraklar, tüketilebilir, salatalarda kullanılabilmektedir ya da sebze yemeği olarak pişirilebilir. Kan dindirici özelliği vardır. Kaynatılmış çiçekleri de yara iyileştirici olarak kullanılır.
Beyaz Ballıbaba Otu İçeriği
Beyaz ballıbaba otu tanenler, mukus, uçucu yağ, saponinler, kolin, biyojenik aminler (histamin, tiramin ve metilamin), flavonglikozitler (örneğin izokueritrin), fenilpropanoid glikozitler, klorojenik asit gibi maddeleri içeriğinde farklı oranlarda içeriğinde barındırmaktadır.
Beyaz Ballıbaba Otunun Faydaları
İdrar yolu hastalıklarına karşı oldukça etkilidir ve iltihaplanmayı önlemektedir. Kanı temizler. Kabakulak, mayasıl, kanlı basur ve varise karşı da fayda sağlamaktadır. Kadınlarda rahim akıntılarını, erkeklerde ise prostat şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Kabız yapıcı özelliktedir. Solunum yolu hastalıklarına ve gaz şikayetlerine karşı da oldukça etkili olabilmektedir.
Beyaz Ballıbaba Çayı
Çiçekleri ve çiçekli dalları kurutulup suda kaynatılarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda, genç yapraklar, tüketilebilir, salatalarda kullanılabilir ya da sebze olarak pişirilebilir.
Ballıbaba çay olarak kullanılabileceği gibi kompleks ve oturma banyosu olarak ta kullanılabilir. Gölgede kurutulmuş beyaz ballıbaba otunu önceden kaynamış suda 5 dakika kadar beklettikten sonra süzülerek tüketilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder