Altın Kökü Otu (Uragoga İpecacuanha)


Altın kökü otunun ülkemizde bile bölgeden bölgeye isimleri altın çiçek, ölmez çiçek, arı çiçeği, güneş çiçeği gibi farklılık gösterse de altın otu bitkisi geçmişten günümüze kadar tam bir şifa kaynağıdır demek yanlış olmaz.  Görünüşünden doğru adeta güzelliği ile gönülleri fetheden ​altın otu bitkisi kendine has sarı rengi ve tomurcukları ile şifa kaynağının yanı sıra süs bağlamından da oldukça kullanılmaktadır. Bende bu yazımda altın kökü otu nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, ne zaman toplanır, altın kökü çayı nasıl yapılır, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Altın Kökü Otu




Altın kökü bitkisi; anavatanı Güney Amerika olan, ormanlık bölgelerde yetiştiriciliği yapılan, daima yeşil, yapraklı ve otsu bir bitkidir. İpeca da denmektedir. Çeşitli alkoloidler, nişasta ve şeker barındırmaktadır.

Altın kökü otu 50-60 cm ‘ye kadar uzayabilen ve sarı renkte çiçekler açan otsu bir bitkidir. Altınçiçek, ölmezçiçek ve güveotu isimleriyle de bilinmektedir. Bu bitkinin içerisinde flavonlar, reçine, kumarin ve acı madde ile bir miktar da uçucu yağ bulunur.

Altın Kökü Otunun Faydaları


İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarında yaşanabilecek taşları düşürmeye yardımcı olmaktadır. Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına da oldukça iyi gelmektedir. Romatizma ve eklem ağrısı şikayetlerini de azaltacaktır. Tokluk hissini kazanmanıza yardımcı olur. Hazım zorluklarında ve basurda faydalı olmaktadır. Yaraların iyileşmesine yardımcı, dokuları onarıcı ve iltihapları giderici etkilere sahiptir.

Dizanteri mikrobunu öldürmekte çok etkilidir. Karaciğer iltihaplarında da faydalıdır. Müzmin bronşitte ifrazatı artırır. Az miktarda kullanıldığı takdirde tatlandırıcıdır. Yüksek dozlarda kullanılırsa kusturur, ishale yol açar. Bronşite iyi gelir ve mide iç yüzeyine etki ederek balgam söktürücüdür.

Altın Kökü Otu Nasıl Kullanılır


Çiçekli dalları toplanıp kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak altın otu çayı hazırlanır ve genelde bu şekilde kullanılır. Altın otu çayı özellikle idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılmaktadır.

Altın Kökü Çayı


Dizanteri probleminde,  2 gr altın kökü otu 150 gr suda 15 dk kaynatılır, süzülür ve 30 gr şeker ile tatlandırılmaktadır. Saatte 1 çorba kaşığı olmak üzere, 3 gün devam edilir, ilk gün kusma ve ishal artışı yaşanırsa da sonra düzelmektedir.

Altın kökü bitkisinin kökleri kullanılır,  0.5 gram kadarı balgamı söktürmeye yardımcı olur.  Altın kökü zehirli değildir, fakat 1.5 gramdan fazlası bulantı ve kusmaya neden olur. Bu etkisinden dolayı ilaç ve besin zehirlenmelerinde kusturucu olarak kullanılır. İpeka, nefes darlığı, ishal ve düşük tansiyon gibi yan etkiler gösterebilmektedir.

Altın Kökü Otu Yan Etkileri


Altın kökü vücut tarafından iyice tolere edilmektedir, fakat altın kökü anti depresan ilaçlarıyla beraber kullanıldığı zaman ilaç-bitki etkileşimine yol açabilir. Hamilelik sürecinin güvenli olup olmadığını mutlaka doktora sormanız gerekiyor. Zihin sağlığı ile ilgili rahatsızlık yaşayanlar altın kökü otunu kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışması gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)