Acı Ağaç (Quassia Amara)


Acı ağa, sedefotugiller familyasında incelenmektedir; 2-3 metre boyuna kadar uzayabilen küçük bir bitkidir, ince kabuklarının üzerinde sarı benekler bulunmaktadır. Çiçekleri kırmızı renklidir. Sıcak ülkelerde ve coğrafyalarda yetişmektedir. Bu ülkelerde; acı ağaç kabuklarından gerçekleştirilen kaplardan su barındıran içenlerin kuvvetleneceğine inanılmaktadır. Hekimlikte; kökü, kabuğu ve odunu kullanılmaktadır. Etkili maddesi “quassine” dir ve oldukça acıdır. Bende bu yazımda acı ağaç nedir, faydaları nelerdir, neye yarar, nasıl kullanılır, yararları nelerdir, sağlığa faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Acı Ağaç




Acı ağaç (Quassia amara),  2-3 metre boyunda küçük bir bitki çeşididir. İnce kabuklarının üzerinde sarı benekler bulunur. Çiçekleri kırmızı renklidir.

Orta ve Güney Amerika’da Sıcak iklimlerde yetişir. Bu ülkelerde acı ağaç kabuklarından yapılan kaplardan su içenlerin kuvvetleneceğine inanılır. Alternatif tıp ve hekimlikte; kökü, kabuğu ve odunu kullanılır.

Acı ağacı rezin, uçucu yağ ve acı bir madde olan quassin barındırmaktadır. Ormanlık alanlarda, dağlık bölgelerde , Nisan ve Mayıs aylarında yetiştirilir.

Acı Ağacın Faydaları


Kuasin maddesinin etkisi ile tükürük salgısını ve mide – bağırsak hareketlerini arttırarak iştah açmaktadır ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda ateş düşürücüdür. En etkili olduğu sistem sindirim sistemidir. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve başta böbrekler olmak üzere mide ve bağırsak sancılarını keser. Acı ağaç bağırsak kurtlarını ve böbrek taşlarını dökmeye yardımcı olur. Kanamaları durdurmaktadır ve haşereleri uzaklaştırır.

Acı Ağaç Nasıl Kullanılır


Acıağaç kökü, kabukları ve odunu, kesilip kurutulduktan sonra küçük parçalara ayrılıp kaynatılarak, kullanılır. Parçalar kaynatılıp suyu vücuda sürülürse, haşerelerden korur.

Acı Ağacı Neye Yarar


Bir litre su içine (5) gram miktarında ağaç konur. Haşlama (İnfusion), Islatma (Mace-ration) şeklinde hazırlanarak kullanılır. İçilme miktarı, yaşa ve bünyeye göre, çorba kaşığı veya kahve fincanı iledir. Fazla içilirse baş dönmesi, bulantı ve kusmalara sebebiyet verebilir.

Acı ağacın haşere kovucu etkisi vardır. Haşere kovucu etki için 10 gram acı ağaç 60 gr. suda iyice kaynatılır ve vücudun dışta kalan kısımlarına sürülerek etkisinden faydalanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)