Keten Otu


Keten tohumu, doyurucu bir protein ve lif dozu sağlamayı, iştahı azaltmayı ve kilo kontrolüne yardımcı olmayı içeren birçok sağlık yararları ile bilinir. Keten yağı veya keten tohumu yağı olarak da bilinen keten tohumu yağı, doğal yağlarını salmak için öğütülmüş ve preslenmiş keten tohumlarından yapılır. Bende bu yazımda keten otu nedir, keten tohumunun faydaları nelerdir, zayıflamaya yardımcı olur mu, cilde faydaları nelerdir, zararları var mıdır, keten tohumu yağı nasıl kullanılır, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Keten Otu Özellikleri




Keten Otu
Keten ( Linum usitatissimum), Ketengiller familyasında incelenen keten cinsinin en yaygın türü keten otudur. Haziran-Ağustos aylarında ipek gibi, mavimsi ya da sarı renkli çiçekleri olan bir bitkidir. 15-60 cm kadar uzayabilmektedir. Tohumu ve lifi için yetiştirilen ketenin doğal ve kültür formu bulunmaktadır. Yaprakları sapsız, grimsi-yeşil renkli, dik ya da yatık gövde üzerinde sıralanmışlardır. Ketenin kimyasal yapısında; %80 selüloz, %3 pektin, %10 su bulunur. Ketenin esas yetiştiği bölgeler Türkiye, Suriye, Irak ve Mısır gibi Ortadoğu ülkeleridir. Günümüzde kültür bitkisi olarak tarımı yapıldığından dolayı Avrupa, Asya, Amerika’nın Kuzey ve Güneyinde yetiştirilmektedir

Özellikle Akdeniz havzasında yetişir ve yayılım gösterir. Tepeye doğru dallanan yeşil bir gövdeye sahip olan keten ucu sivri olan uzun yapraklara sahiptir. Çiçekleri gök mavisi renginde ve oldukça gösterişlidir. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır. Meyveler içerisinde 2 adet tohum barındıran sivri yapılı kahve renklidir. Bu bitki özellikle ılıman karakterli iklimleri sevmektedir. Kireçli topraklarda yetişen keten bitkisi tohumları sayesinde üretilebilmektedir.

Yağ ketenleri, güzel şekilde olgunlaştıktan sonra toplandığı halde, lif ketenleri olgunlaşmadan toplanmaktadır. Keten tohumları kapsülden dövülerek çıkarılır ve elenerek temizlenir. Gövdeler iyice ezilerek içinden lifleri çıkarılır. Demet haline getirilerek havuzlara daldırılır. Bir müddet bekletildikten sonra çıkarılıp kurutulmaktadır. Taraklardan geçirilerek düzeltilir ve yumaklar halinde hazırlanmaktadır. Keten tohumu yağı omega - 3 yağ asidini içeriğinde barındırmaktadır. Bitkinin tohumları ezilip yağı alındıktan sonra keten tohumu nasıl kullanılır kalan küspesi değerli bir hayvan yemi olur. Ketenin gövdesinden elde edilen lifler de, makbul sayılan keten ipliği yapılmak üzere dokumacılıkta kullanılır.

 Keten Tohumu Faydaları


Eski Mısırlılar döneminden beri bedene yararlı özellikleri bilinen ve kullanılan keten gülü bir tedavi edicidir. Pekliği giderici müshildir. Veterinerlikte de bu amaçla sıkça kullanılır. Sindirim sisteminde, mide ve bağırsaklardaki enfeksiyon ve tahrişlere karşı koruyucu etkileri vardır. Karaciğer ve safra kesesinin ani sancılanmalarına karşı yararlı etkileri görülmektedir aynı zamanda yatıştırıcıdır.

Keten tohumları ayrıca çıbanların olgunlaştırılmasında; yara ve yanıkların tedavisinde de oldukça faydalı olmaktadır. Şirpençe, zona ve sedef hastalıklarında rahatlatıcı ve iyileştirici etkileri bilinmektedir. Cildi yumuşatıcı ve ciltte yaşanan ağrıları kesici işlev görmektedir. Akciğer enfeksiyonları, özellikle nezle sonrası oluşan bronşit ve öksürükte yararlı etkileri bulunmaktadır.

Keten Tohumunun Besin Değerleri


Öğütülmüş keten tohumlarından bir çorba kaşığı şu besinleri içermektedir:

Kalori: 37
Protein: 1,3 gram
Karbonhidrat: 2 gram
Elyaf: 1,9 gram
Toplam yağ: 3 gram
Doymuş yağ: 0.3 gram
Tekli doymamış yağ: 0.5 gram
Çoklu doymamış yağ: 2.0 gram
Omega-3 yağ asitleri: 1,597 mg
B1 Vitamini: Günlük ihtiyacın % 8’i
B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın % 2'si
Folat: Günlük ihtiyacın % 2'si
Kalsiyum: Günlük ihtiyacın % 2'si
Demir: Günlük ihtiyacın % 2'si
Magnezyum: Günlük ihtiyacın % 7'si
Fosfor: Günlük ihtiyacın % 4'ü
Potasyum: Günlük ihtiyacın % 2'si

Keten Tohumu Çayı


Sonbahar başlarında iyice olgunluğa erişen tohumlan toplanır ve ya piyasadan sağlanan bu tohumlardan 2-3 tatlı kaşığı alınıp üzerine bir bardak kaynar su dökülmektedir. 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyondan, günde iki kez sabah ve akşamları birer bardak tüketilir. Alımında zorluk çekilirse meyve suyuyla karıştırılıp içilebilir.

Keten tohumları ezilerek sıcak suya konulup 2-3 dakika süreyle kaynatılır. Suyu süzülüp bir tülbenteya da gazlı beze serilen tohumlar şikayetli yerlerin üzerine ya da akciğerle ilgili rahatsızlıklarda göğsün üzerine konularak bastırılır.

Keten Tohumuyla Zayıflama


100 gramlık keten tohumunun ortalama 28 gramında diyet lifi bulunmaktadır. Bundan kaynaklı tokluk hissi oluşturarak kişinin daha az yemek yemesine yardımcı olur ve böylece kilo verme sürecini hızlandırmaktadır. Bundan kaynaklı diyet listelerinde genel olarak ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Havanda dövüp yoğurda ekleyerek sağlıklı ve hafif bir ara öğün olarak keten tohumu da tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)